Leopard Gecko Bakımı

Tuğlaadam

Larva
Üye
Merhaba, biraz araştırdım ve leopard geckoların bakımının kolay olduğunu öğrendim ayrıca çok sevdim. Bunun üzerine onları beslemeye karar verdim. Ama daha önce hiç sürüngen beslemedim ve bu konuyu bilmiyorum. Açıkçası kendime güveniyorum ve minik geckom için elimden geleni yaparım fakat ona birşey olursa kendimi çok kötü hissederim. O yüzden gerçekten yeni başlayan biri bakabilir mi? Ayrıca sizlere başka sorularım da var...

1. Teraryum onların doğası gibi olsun istiyorum ama nasıl birşey yapmalıyım bilemiyorum. Hangi malzemeleri kullanmalı, kaç odacık olmalı, saunası içeride kalabilir mi, ne kadar geniş olmalı, besin kabı nerde durmalı şelale yada havuz olmalı mı, oda sıcaklığı, nem, yer sıcaklığı kaç olmalı? (Açıkçası para problemim yok hayvan en mutlu nasıl olcaksa öyle bir yer olsun)

2. Geckoya canlı yem veremeyebilirim çok tiksiniyorum ne vermeliyim, besin takviyeleri neler, hangi vitaminlere ihtiyaçları var?

3. Geckonun nasıl bir bakıma ihtiyacı var?

4. 2 Gecko aynanda bakmak istiyorum 1 erkek, 1 dişi bu olur mu birbirlerine zarar verirler mi; cinsiyetlerini nasıl anlarım?

5. Çiftleştirebilir miyim, kaç yaşında çiftleştirebilirim, süreç nasıl işliyor?

6.Bu hayvanı beslemek yasal mı, nerden sahiplenmeliyim, sahiplenemezsem satın almalı mıyım, nerden almalıyım, ayrıca kaç yaşındayken bana gelmeli, annesinden kaç yaşında ayrılmalı, büyük bir gecko bana ve yeni düzenine alışabilir mi, bir de küçükken daha sevimliler?

7. Deri dökümünde ne yapmalıyım?

Bana yardım edecek kişiye şimdiden kolay gelsin.

badicipanda

Yumurta
Üye
Merhaba, biraz araştırdım ve leopard geckoların bakımının kolay olduğunu öğrendim ayrıca çok sevdim. Bunun üzerine onları beslemeye karar verdim. Ama daha önce hiç sürüngen beslemedim ve bu konuyu bilmiyorum. Açıkçası kendime güveniyorum ve minik geckom için elimden geleni yaparım fakat ona birşey olursa kendimi çok kötü hissederim. O yüzden gerçekten yeni başlayan biri bakabilir mi? Ayrıca sizlere başka sorularım da var...

1. Teraryum onların doğası gibi olsun istiyorum ama nasıl birşey yapmalıyım bilemiyorum. Hangi malzemeleri kullanmalı, kaç odacık olmalı, saunası içeride kalabilir mi, ne kadar geniş olmalı, besin kabı nerde durmalı şelale yada havuz olmalı mı, oda sıcaklığı, nem, yer sıcaklığı kaç olmalı? (Açıkçası para problemim yok hayvan en mutlu nasıl olcaksa öyle bir yer olsun)

2. Geckoya canlı yem veremeyebilirim çok tiksiniyorum ne vermeliyim, besin takviyeleri neler, hangi vitaminlere ihtiyaçları var?

3. Geckonun nasıl bir bakıma ihtiyacı var?

4. 2 Gecko aynanda bakmak istiyorum 1 erkek, 1 dişi bu olur mu birbirlerine zarar verirler mi; cinsiyetlerini nasıl anlarım?

5. Çiftleştirebilir miyim, kaç yaşında çiftleştirebilirim, süreç nasıl işliyor?

6.Bu hayvanı beslemek yasal mı, nerden sahiplenmeliyim, sahiplenemezsem satın almalı mıyım, nerden almalıyım, ayrıca kaç yaşındayken bana gelmeli, annesinden kaç yaşında ayrılmalı, büyük bir gecko bana ve yeni düzenine alışabilir mi, bir de küçükken daha sevimliler?

7. Deri dökümünde ne yapmalıyım?

Bana yardım edecek kişiye şimdiden kolay gelsin.
Selam dostum öncelikle böyle hevesli olman güzel bir şey ama geckoların cidden o kadar da aman aman bi habitatlarının olmasına gerek yok maks yapabileceğin şeyler yer zemini olarak ya hindistan cevizi torfu yada sürüngen halısı ama benim tavsiyem kağıt havlu çünkü tuvaletini temizlemek diğerlerinde biraz zor olabilir ama bunlar zaten tuvalet eğitimli canlılar oldukalrı için bir kere nereye yaparlarsa genelde oraya yaparlar istersen tuvaletini belirledikten sonra sadece oraya kağıt havlu koyarsın onun harici saunasının içine hindistan cevizi torfu koyman gerekiyor bunun için bi kap varsa araştırıp bakabilirsin ama ben ve çoğu hobici basit bi plastik kutunun onun girebileceği kadar bi delik açıp içinide günlük bir kaç fıs su ile nemlendirip
hallediyor ve evet yeni başlayanlar için gayet uygun bir tür gelelim sorularına

1.birinci sorunu biraz cevaplamışım zaten ama genel olarak iki bölümü olmalı sıcak soğuk sıcak bölgeyi ısıtıc pedlerle alttan ısıtabilirsin geckolarda uv lambaya gerek yok saunası tercihen nemde olması için sıcak bölgede olsa daha iyi olur yada en azından yarısı sıcak bölgede yarısı soğuk bölgede onun harici bir tane sıcak bölgede bir tane soğuk bölgede saklanabileceği bir mağara olmalı bun istersen basit plastik saksılardan da yapabilirsin yada özel mağaralar var onlarada bakabilirsin besin kabı su kabı ve kalsiyumkabı (d3süz) soğuk bölgede kalmalı sıcaklığı ise zaten geckoyu aldığın yerde termostatıyla birlikte satılıyor ordan sıcaklıgı ayarlıyorsun sistem 31-32 yi geçince ısıtıcıyı kapatıyor diğer alan içinde oda sıcaklığı 22 nin filan altında değilse sorun yok

2.canlı yem vermek zorundasın özellikle leopar istiyorsan bu arada şu an leopar yasal değil ona benzeyen fat tail african yasal ama aynı özelliklere sahipler ayrıca multivitamin ve d3süz kalsiyum gerek( istersen crested geckolar var onlar yasal değil ama genelde hazır mamamlarla beslenebiliyor mamalar biraz pahalı ama para sıkıntım yok dedin yani bir bak istersen ama onun için biraz daha farkı bi teraryum gerekiyor istersen onuda anlatırım)

3.çok kasmana gerek yok yani günlük yemeğini ver suyunu taze tut kafi o zaten genelde gündüzleri uyur karanlık bölgelerde takılır ha bu arada ben sauna odasının üstüne kağıt havlu koydum ki saunasıda karanlık alan olsun baya sevdi genelde orda takılıyor geceleride ( eğer geceleri ışığın açık olursa bu olmaz) daha aktifler ama dediğim gibi geceleri full ışık açıksa yine çıkmaya bilir en azından biraz loş bi ışık olsun onun olduğu oda

4.cinsiyet ayrımı internette nasıl oldugu var bakabilirsin kuyruk altlarından yapılıyor ve evet 1 dişi 1 erkek bakabilirsin ama kesinlikle 2 erkek aynı yerde olmaz kavga ederler ama 2-3 dişi 1 erkek olabilir sıkıntı olmaz ama her türlü 1 den fazla bakıyorsan yinede nasıl yem yiyorlar zayıf kalan var mı iyi takip etmen lazım

5.genelde bir yaşlarına gelince çiftleştiriliyorlar yani 11 aylıksada çok sıkıntı olmaz aşşa yukarı bir rakam bu dişiler tahmini 40 gr olunca (sağlıklı bir şekilde) çiftleşmeye hazır olurlar erkeklerde yine o civarda 40-50 gr idealdir

6.küçükken alman daha iyi tabi zaten şu an türkiyede tek bir yer satışını yapıyor yasal olarak pettandzoo instadan bakabilirsin pendik sancak köprüsündeler

7.deri dökümünde ekstra bir şey yapmana gerek yok biraz iştahtan kesilebilirler korkmana gerek yok ve onlar kendileri saunada atarlar ve yerler derilerini ondan sonra iştahları açılır benimkide yeni deri attı bazen özellikle yavruların gözlerinde veya parmaklarında biraz kalabiliyor onlarında bebek ılıklığında boğulmayacağı bir suda biraz beklteip ya elin iyisi elinle yada kulak temizleme çubuğu ile temizleyebilirsin ama zaten genelde kendileri halledebilir

umarım yardımcı olabilmişimdir başka bir sorun olursa yine seve seve yardım ederim istersen instagramdan da yazabilirsin @deniz_east