Led ışık

Ozixsi1987

Nanitik
Üye
Ben alta bırakıcağım led aydınlatmayı kullanıyorum bitkilerim için.

Screenshot_20250419-225232.png
Baktığım bitkiler ise subulata ve eloadea.
Bunlar için yeterli midir fazla mıdır bilmiyorum yani tam olarak emin değilim. Birinci olarak bu konuya açıklık getirirseniz sevinirim. İkinci olarak bu led'i ben perşembe gününden beri kullanıyorum, su seviyesini belirlemek için kalemle işaret koymuştum, o seviyenin altına düşmüş. Anladığım kadarıyla çok ısı veriyor suyu buharlaştırıyor. Işığı örnek olarak 17 saat çalıştırıp 7 saat çalıştırmasam dinlendirsem led ışığı sizce mantıklı olur mu? Yani çok ısınmasını bu şekilde önlesem. Eğer su seviyesinin düşme sebebi ışık ise, filtre seviyesini düşürüyor ise bilemem çünkü filtrenin markası belli değil, rastgele bir tütüncüden eskiden almıştım geçici olarak kullanıyorum. Debisi belli değil saatte kaç lt çevirdiği belli değil eğer fazla geliyorsa akvaryuma o su seviyesini düşürüyor olabilir. Bu iki soruma cevap verirseniz çok sevinirim. Biraz fazla detaya girdim size yardımcı olmak için.

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Low-Tech hemen hemen bütün akvaryumlarımda armatürk'ün L serisi modellerini kullandım dediğiniz bitkilerde mevcut hepsi bende gayet sağlıklı çoğalıyorlar. Zaten aşırı ışık ihtiyacı güden bitkiler değiller sadece güneş ışığı ile fanusta bile çoğalmasalarda 1 yıldan fazladır hayattalar.

17 saat bir akvaryum aydınlatması için çok çok uzun bir süre hem yosun problemlerine yol açacaktır hemde canlılarınız aşırı ışıktan dolayı strese girecektirler bu kadar fazla ışık vermek bitkiler için faydadan çok zarar getirecektir. Günlük olarak hava kararmadan önce yakıp 4-6 saat açık kalması fazlasıyla yeterli olacaktır.

Su buharlaşması muhtemelen armatürünüz bu kadar uzun süre açık kaldığı için gerçekleşiyordur eğer ışık süresini düzeltmenize rağmen devam ediyorsa bir buhar camı ya da aynı ölçüde pleksi bir tabaka işinizi görecektir.