Lasius Niger - Beslenme programı

Berkay_Hançerli

Yumurta
Üye
Lasius Niger kolonim baktığım ilk tür. Kolonim şuan 5 işçi, 6. sı bu gün çıktı. Kolonimi nasıl besleyeceğime dair bir beslenme programı yapmak istedim ama kafama takılan şeyler var. Onları sormak istedim:
Kriterler:
-Aman kolonim yavaş yavaş büyüsün, birden çoğalmasın derdinde değilim. Aksine mümkün olan en kısa sürede en fazla işçiye ulaşmayı amaçlıyorum.
-Şu anlık canlı yeme ulaşımım yok, o yüzden alternatif protein kaynakları olarak birkaç ürün denedim (yumurta sarısı ve beyazı ,sucuk, salam). Denediğim bu ürünlerden yumurta sarısını ve beyazını tüketiyorlar.
-Enerji ihtiyaçları için şekerli suyu pamuğa emdirip o şekilde veriyorum.

Sorularım: (kriterlere uygun şekilde cevaplar verirseniz sevinirim)
1- beslenme programını kriterlerime uyacak şekilde, yani kolonini hızlı gelişmesi doğrultusunda nasıl yapmalıyım? örneğin 1 gün protein verip, 1 gün şekerli su mu yada şekerli suyla proteini aynı anda mı vermeliyim? Veya 2 günde 1 protein 3 günde bir enerji şeklinde mi? (kaç işçi sayısında kaç kere vermem gerektiğini de söylerseniz sevinirim. Örneğin 5-15 işçide 4 günde 1 protein 50-75 işçide 2 günde 1 şeklinde. Aynı şeyi şekerli su için de)
2- şekerli su yerine ballı su veya direk balı da verebileceğimi duydum. Hangisi daha faydalı olur ?
3- canlı yem ihtiyacı maximum kaç işçiden sonra gerekli olur ? kaç işçiden sonra canlı yeme geçmeliyim ? İpek böceği yerler mi?
4- besinleri karıncalara verdikten sonra en fazla ne kadar aralıklarla besinleri almalıyım? Örneğin yumurta koydum ve 24 saatte yemediler ise 1 gün daha orada bırakmamın aşırı bi zararı var mı? yani onu 24 saatten sonra da tüketmeye devam ederler mi?

!!Sorularım bu şekilde cevapladığınız zaman 1, 2, 3, ve 4 şeklinde sıralayıp cevaplarsanız çok memnuniyet duyarım, karışmamış olur. Şimdiden vakit ayırıp cevapladığınız için teşekkür ediyorum.

Karınca1

Yumurta
Üye
1) biraz protein verin çok küçük olsun haftanın 4 günü bunu uygulayın 3 gün ise ş. Su verin ama bir besleme alanı yapmalısınız

2) şekerli su çünkü bala yapışıp kalıyorlar

3) 15-20 işçide başlayın ipek böceğini yerler mi bilmiyorum

4) yumurta 1 gün
Un kurdu 30 saat
Ve diğer et türleri 18 saat en uygunudur

Ve sarısı yerine beyazı yumurtada daha çok proteine sahiptir

Ama pamukla vermek isterseniz kısa süre kalır ama sıvı olarak verirseniz boğulabilirler bu size kalmış bişeydir
İYİ HOBİLER.

Son düzenleme:

Dwis

Pupa
Üye
2- direk bal camponotus gibi büyük türlerde sıkıntı olmuyor ama lasiuslar yapışıp ölebiliri ballı su daha iyi olur.

3-canlı yem ihtiyacı ilk işçiden beri başlar türe göre değişmekle birlikte kraliçenin kendi protein ve yağ depoları tükendiğinde canlı yem vermezseniz larvalar ölür beslenemicekleri için dediğim gibi bu süre türden türe değişir messorlar 6 aya kadar kendi depolarını kullanabiliyorlar.

4-özellikle yumurta yaz aylarında hemen bozulur zaten 8 saatten sonra kokmaya başlar o yüzden 24 saat bile riskli olabiliyor bu yüzden zaten canlı yem öneriyoruz yumurta çabuk küflenen bir besin ve bazı türlerde sindirim sorunlarına yol açabiliyor canlı yem ise karıncalar tükettikten sonra alınıp test tüpünde kalan artıklar ve sıvılar içme suyuna batırılmış bi kulak temizleme çubuğuyla temizlenmeli yoksa mite oluşabilir daha önce başıma geldi kolonim öldü dikkat edin.

Berkay_Hançerli

Yumurta
Üye
1) biraz protein verin çok küçük olsun haftanın 4 günü bunu uygulayın 3 gün ise ş. Su verin ama bir besleme alanı yapmalısınız

2) şekerli su çünkü bala yapışıp kalıyorlar

3) 15-20 işçide başlayın ipek böceğini yerler mi bilmiyorum

4) yumurta 1 gün
Un kurdu 30 saat
Ve diğer et türleri 18 saat en uygunudur

Ve sarısı yerine beyazı yumurtada daha çok proteine sahiptir

Ama pamukla vermek isterseniz kısa süre kalır ama sıvı olarak verirseniz boğulabilirler bu size kalmış bişeydir
İYİ HOBİLER.
Beslenme alanı yerine şu anlık 16. Cm test tüpünde besliyorum koloni artınca geçmeyi düşünüyorum. Peki haftanın dört günü derken öreneği. Pazartesiden perşembeye kadar protein - cumadan pazara kadar şekerli su şeklinde mi yoksa pazartesi protein salı şekerli su Çarşamba protein Perşembe su şeklinde mi

Karınca1

Yumurta
Üye
Beslenme alanı yerine şu anlık 16. Cm test tüpünde besliyorum koloni artınca geçmeyi düşünüyorum. Peki haftanın dört günü derken öreneği. Pazartesiden perşembeye kadar protein - cumadan pazara kadar şekerli su şeklinde mi yoksa pazartesi protein salı şekerli su Çarşamba protein Perşembe su şeklinde mi
Tüpte ise çok sarsmamak adına bu verdiğim günleri 2 gün protein 2 gün şekerli su yapın ve şu program iyi olur
Pazartesi protein
Çarşamba su
Cuma protein
Pazar su
Ama besleme alanı yok ise pek sarmasanız iyi olur