Buna net bir şey söylemek bence doğru olmaz, bir kaç sene önce Prenolepis kraliçelerinden 3 adet bulmuştum, ilk iki kraliçem yumurtlamasına rağmen aylarca yumurtaları aynı evrede kaldı ve hiçbir gelişim göstermedi. Bu esnada diğer kraliçem çoktan ilk işçisini çıkarmıştı. Tabi sonradan bu işçi ve kraliçesi de anlayamadığım bir şekilde öldü. Sonraki sezon yine büyük bir uçuşa geldim ve toplayabildiğimi topladım, aynı olay yine oldu, belli kraliçeler yumurtlamasına rağmen yumurtaları bir gelişim göstermedi ve tek bir kraliçem yine ilk işçilerini çıkardı ve bu koloni 30 işçi civarına kadar sürdü yanlış hatırlamıyorsam.
Kısacası yumurtlamaları yumurtaların gelişim göstereceği anlamına gelmiyor bana göre. Veya belki de sıcaklık bu konuda yine büyük bir etken. Ufak bir besleme yapınız ve yumurtaları gözlemleyiniz, besleme kraliçenin depolarını doldurur ve daha soğuk bir ortama koyduğunuzda ölme ihtimalini azaltır. Bir kaç hafta sonra şu an bulundukları ortamdan daha soğuk bir yere koymayı deneyin. Belki bu şekilde gelişmeleri sağlanabilir. Ayrıca havalar ısınmaya başlıyor bu yüzden kraliçenin sıcak bir ortamda kalmasına izin vermeyin. Yoksa kraliçenin üstünde bulunan aspergillus nomiae adlı mantar kraliçeyi öldürür. Ben kendi kolonimi hep 14-15 derece arası sıcaklıklarda baktım bu şekilde hem mantar riski ortadan kalktı hem de koloni epey gelişti, siz de öyle yapabilirsiniz.