Küf Sorunu

antor

Yumurta
Üye
Şekerli suyu ve canlı yemi sürekli alüminyum folyoyla vermeme rağmen durmadan küf oluşup duruyor. Neden olabilir acaba?
Tüp hazırlarken pamuğu çok ıslattığım için mi, yoksa şehirdeki pis havadan dolayı falan mı?
Tüp hazırlarken pamuğu yerleştirme biçimim de olabilir mi? Mesela ben pamuğu önce elimde sert bir top yapıp sonra yerleştiriyorum. Bu da acaba pamuğun ovalimsi yapısından dolayı tüp kenarlarında fazla su gitmesine mi sebep oluyor?
Veya genel olarak karıncaların pisliği mi sebep oluyor?
Pamuğu top yapıp yerleştirmek yerine kare kalın bir pamuk parçasını çubukla ittirerek mi yerleştirmeliyim, yoksa başka bir metot var mı?

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Küf dediğiniz şeyin fotoğrafını görmem mümkün mü?

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye

antor

Yumurta
Üye
Tehlikeli değil, zamanla biriken organik atıklar, dışkılar vesilesiyle oluşuyor. Yine de çok uzun süre maruz kalması halinde ani ölümler gözlemlenebiliyor. Garanti altına almak adına koloniyi yeni hazırlanmış test tüpü kurulumuna aktarın. Sizin yaptığınız herhangi bir yanlıştan kaynaklı değil içiniz rahat olsun.
Tehlike olduğu zaman nasıl anlayabilirim?

Bu organik atıklar koloniden koloniye değişiyor mu? Mesela tüpü tertemiz olup hiçbir organik atık gözlenmeyen koloniler de var. Ayrıca bu koloni daha yeni olmasına rağmen tüpü hemen pislendi. Pislik ilk başta az bir şeydi ama sonrasında hızlıca yayıldı. Hızlı yayıldığı için ben de küf sandım.

Alüminyum folyo kullanmaya devam etmeli miyim? Şekerli suyu doğrudan zemine temas edecek şekilde ikram etmek istiyorum; ancak su bittikten sonra dipte kalan şeker kalıntıları problem oluşturur mu? Bu dipte kalan şeker kalıntısının üzerine tekrar şekerli su dökebilir miyim? Aynı şekilde, canlı yemin dipte oluşturduğu kalıntıların problem yaratıp yaratmayacağını nasıl öngörebilirim veya anlayabilirim? Bu kalıntının üzerine şekerli su dökebilir miyim?

Yani kısacası, karınca hijyeninde "problem" kriteri nedir?

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Üye
Tehlike olduğu zaman nasıl anlayabilirim?

Bu organik atıklar koloniden koloniye değişiyor mu? Mesela tüpü tertemiz olup hiçbir organik atık gözlenmeyen koloniler de var. Ayrıca bu koloni daha yeni olmasına rağmen tüpü hemen pislendi. Pislik ilk başta az bir şeydi ama sonrasında hızlıca yayıldı. Hızlı yayıldığı için ben de küf sandım.

Alüminyum folyo kullanmaya devam etmeli miyim? Şekerli suyu doğrudan zemine temas edecek şekilde ikram etmek istiyorum; ancak su bittikten sonra dipte kalan şeker kalıntıları problem oluşturur mu? Bu dipte kalan şeker kalıntısının üzerine tekrar şekerli su dökebilir miyim? Aynı şekilde, canlı yemin dipte oluşturduğu kalıntıların problem yaratıp yaratmayacağını nasıl öngörebilirim veya anlayabilirim? Bu kalıntının üzerine şekerli su dökebilir miyim?

Yani kısacası, karınca hijyeninde "problem" kriteri nedir?
Bu küfün oluşmamasını engellemenin pek bir yolu yok, bazı cinsler tüpün çıkış kısmında dışkı ve yiyecek kalıntılarını bırakır, dolayısıyla su pamuğunda küf oluşumu bir tık daha uzun sürüyor. Tehlikeli boyuta geldiğini anlamanın da pek bir yolu yok, gördüğünüz de yeni tüpe transfer yaparsanız sorun kalmaz.

Şekerli su geride sıvı kalacak kadar verirseniz, ( ki, messorların şekerli sıvılara ihtiyacı yoktur ) geride kalan şekerli sıvı hafif katı jelimsi bir kıvam alır ve ekşiyip pis koku yayar. Bu da bakterilerin üremesi için mükemmel bir ortam sunar. Kısacası geri de kalıntı bırakmayacakları miktarlarda yiyecek ve şekerli sıvı vermek, çürüme oluşumunun önüne geçmenin en kolay yoludur. Yiyecekleri bir kağıt, alüminyum vs. üzerinde de verebilirsiniz, temiz bir besleme sağlar.

Ayrıca tüpü değiştirmeniz gerektiğini arada sırada tüpün içini koklayarak anlayabilirsiniz, yoğun bir ekşimiş, çürümüş, baygın bir koku alırsanız değiştirmenizi önereceğim.