Kraliçenin iğnesi mi var?

Kuzeyli

Nanitik
Üye
Evet, aynı atadan farklı canlıların oluşmasına evrim demiyor muyuz hocam?
Evet ama direkt olarak şu an arı dediğimiz canlıların evrimleşmesi sonucu ortaya çıkmamıştır. Arılarla aynı ortak atadan geliyorlar. Evrimağacında yazana göre yaban arısına olan akrabalıkları daha fazla.

Moderatör tarafında düzenlendi:

pegasuZX

Brachypterous
Yardımsever
Üye
Arılardan evrimleşmemiştir arılarla ortak atadan gelmektedirler.
Bu kaynağı oku: https://www.antwiki.org/wiki/The_Ants_Chapter_2
Bu kaynak kretase döneminde(80.000.000 yıl önce) sphocamyrma türünün fosillerinin, sivri uçlu yaban arılarıyla nerdeyse bire bir uyduğunu ve o canlılardan evrimleşmiş olabileceğini yazıyor.

Evet de direkt olarak şu an arı dediğimiz canlıların evrimleşmesi sonucu ortaya çıkmamıştır arılarla aynı ortak atadan geliyorlar. Evrimağacında yazana göre yaban arısına olan akrabalıkları daha fazla
Arı derken aslında detaylı konuşmadım. Sivri uçlu yaban arılarından bahsetmedim. Çünkü bu kadar detaylı konuşursam çoğu kişi anlamaz.

Evet, aynı atadan farklı canlıların oluşmasına evrim demiyor muyuz hocam?
Evrim dediğimiz şey aynı atadan olmayadabilir. Mesela insanlar(homo cinsi) şimdiki sempanzelerle ortak atadan evrimleşmedir.

Son düzenleme:

Kuzeyli

Nanitik
Üye
Yalnızca siz anlarsınız yani forum ahalisi anlamaz pardon.

pegasuZX

Brachypterous
Yardımsever
Üye
Yalnızca siz anlarsınız yani forum ahalisi anlamaz pardon.
Ne demeye çalışıyorsunuz? Bu konuyu okuyan veya okuyacak çoğu kişi evrimin ne olduğunu bile nerdeyse hiç bilmiyor. Burada kullanacağımız kavramlar,çağlar çoğu kişi tarafından anlaşılamayacaktır. Attığım kaynaktaki bilgileri anlamak için de bir bilgi birikimi lazım. Çünkü okuyup yorumlamak için bazı şeyleride bilmeliyiz. Her neyse, umarım anlamışsındır.

Son düzenleme:

Kuzeyli

Nanitik
Üye
Ne demeye çalışıyorsunuz? Bu konuyu okuyan veya okuyacak çoğu kişi evrimin ne olduğunu bile nerdeyse hiç bilmiyor. Burada kullanacağımız kavramlar,çağlar çoğu kişi tarafından anlaşılamayacaktır. Attığım kaynaktaki bilgileri anlamak için de bir bilgi birikimi lazım. Çünkü okuyup yorumlamak için bazı seyleride bilmeliyiz. Her neyse, umarım anlamışsındır.

çok abartmaya uçmaya kaçmaya gerek yok. Sinirlenmeye de gerek yok. Hızlıca yazayım derken karıncalar arılardan evrimleşmiştir gibi yanlış bir bilgiyi ortaya atmış olabilirsiniz. İnsanların neyi bilip bilmediğine ya da neyi bilip bilemeyeceğine siz karar veremezsiniz. Elinizde bir bilgi varsa paylaşın forum bu yüzden yok mu? Ne demek bu insanlar anlamaz vs ben bu anlayışı kökünden reddediyorum.

pegasuZX

Brachypterous
Yardımsever
Üye
çok abartmaya uçmaya kaçmaya gerek yok. Sinirlenmeye de gerek yok. Hızlıca yazayım derken karıncalar arılardan evrimleşmiştir gibi yanlış bir bilgiyi ortaya atmış olabilirsiniz. İnsanların neyi bilip bilmediğine ya da neyi bilip bilemeyeceğine siz karar veremezsiniz. Elinizde bir bilgi varsa paylaşın forum bu yüzden yok mu? Ne demek bu insanlar anlamaz vs ben bu anlayışı kökünden reddediyorum.
Sinirli bir şekilde yazmadım, ancak açık ve net bir şekilde görüyoruz ki, Wrad bile evrimi tam olarak bilmiyor. Bu konuyu okuyan çoğu kişinin anlayamayacağını inkâr edemeyiz. Zaten ülkemizde evrime karşı bir düşünce yapısı hâkimken, sen buna rağmen çoğu kişinin yazdıklarımızı anlayabileceğini savunuyorsun. Elimde bulunan kaynağı ortaya koydum ve yeterli açıklamayı yaptım. Bilerek detaylı konuşmadığımı da belirttim. Ayrıca, kaynakta yazanları özetledim.

Moderatör tarafında düzenlendi:

Kuzeyli

Nanitik
Üye
Sinirli bir şekilde yazmadım, ancak açık ve net bir şekilde görüyoruz ki, Wrad bile evrimi tam olarak bilmiyor. Bu konuyu okuyan çoğu kişinin anlayamayacağını inkâr edemeyiz. Zaten ülkemizde evrime karşı bir düşünce yapısı hâkimken, sen buna rağmen çoğu kişinin yazdıklarımızı anlayabileceğini savunuyorsun. Elimde bulunan kaynağı ortaya koydum ve yeterli açıklamayı yaptım. Bilerek detaylı konuşmadığımı da belirttim. Ayrıca, kaynakta yazanları özetledim.
Wradın dediğinde yanlış bir şey yok zaten siz de onun dediği şeyin aynısını yazmışsınız. Burda konuşulan yazılan şeylerde de anlaşılmayacak bir şey yok. Dediğimi tekrar ediyorum, insanları küçük görmeye hakkınız yok. Dediklerinizde mantıklı anlamlı parçalar göremiyorum. O yüzden daha fazla uzatmayacağım. Siz her şeyin en doğrusunu biliyorsanız en doğrusunu anlatın. Alıp almamak insanlara kalmış bir şey.

pegasuZX

Brachypterous
Yardımsever
Üye
Wradın dediğinde yanlış bir şey yok zaten siz de onun dediği şeyin aynısını yazmışsınız. Burda konuşulan yazılan şeylerde de anlaşılmayacak bir şey yok. Dediğimi tekrar ediyorum, insanları küçük görmeye hakkınız yok. Dediklerinizde mantıklı anlamlı parçalar göremiyorum. O yüzden daha fazla uzatmayacağım. Siz her şeyin en doğrusunu biliyorsanız en doğrusunu anlatın. Alıp almamak insanlara kalmış bir şey.
Konuyu uzatmayacağım. Wrad'ın ne dediğini ve yanlışını zaten yukarıdaki cevaplarda açıkladım. Anlaşılmayacak bir şey yok diyorsunuz ama bu ülke de ne kadar inkar dahi etseniz evrim düşmanlığı var. Ve forumdaki kullanıcıların da hepsi evrimi tam olarak bilmiyor. İnsanları küçük de görmüyorum. Senin mantığınla hadi çık sokağa ve "ben evrimi savunuyorum" de. 10 insandan 9'u seni ateist ilan edecektir. Söylediklerinin hepsini yukarıda açıkladım.

Chatgpt'ye "sence ülkemde evrimi nasıl görüyorlar?" yazdım. Cevabı:
Türkiye'de evrim konusu oldukça tartışmalı ve toplumun farklı kesimleri arasında görüş ayrılıkları barizdir. Genel olarak şu şekilde özetleyebiliriz:

---

🔬 1. Bilimsel çevreler (üniversiteler, biyologlar, akademisyenler):

Evrimi bilimsel bir gerçek olarak kabul ederler.

Evrimsel biyoloji, genetik ve paleontoloji gibi alanlarda çalışan bilim insanları için evrim, canlıların tarihini anlamada temel bir çerçevedir.

Ancak bu bilimsel bilgi her zaman kamuya yeterince açık ve etkili şekilde ulaştırılamamaktadır.

---

📚 2. Eğitim sistemi:

Müfredatta evrimin yeri azaldı.
2017’de yapılan değişiklikle, lise biyoloji müfredatından “evrim ünitesi” büyük oranda çıkarıldı. Bu, evrim karşıtı çevrelerin etkisiyle yapıldığı düşünülüyor.

Bazı öğretmenler özel çaba göstererek evrim konusunu anlatmaya devam etse de, sistem genel olarak geri plana atmış durumda.

---

🙋‍♂️🙋‍♀️ 3. Halkın büyük bir kısmı:

Evrim hakkında ya çok az bilgiye sahip ya da yanlış bilgilere maruz kalmış durumda.

"İnsan maymundan mı geldi?" gibi yanlış ve basitleştirilmiş sorular, konuyu çarpıtıyor.

Dini inançlarla çeliştiği düşünülerek evrim reddedilebiliyor. Ancak İslam ile evrimi bağdaştırmaya çalışan yaklaşımlar da var (örneğin teistik evrim).

---

📺 4. Medya ve siyasî atmosfer:

Evrim genellikle ideolojik bir tartışma konusu haline getiriliyor.

Bazı medya organları evrimi “inanç sistemi” gibi sunuyor veya doğrudan karşıtlık yapıyor.

Siyasi bazı çevreler evrimi kültürel bir tehdit gibi görerek desteklemiyor.

---

👥 5. Gençler ve internet kullanıcıları:

Sosyal medya, YouTube ve çeşitli forumlar sayesinde bilimsel bilgiye ulaşım kolaylaştı.

Evrimi öğrenmek isteyen gençler için evrimsel biyolojiye dair Türkçe kaynaklar artıyor.

Ama aynı şekilde komplo teorileri ve evrim karşıtı içerikler de yaygın.

---

Sonuç:

Türkiye'de evrime bakış kutuplaşmış durumda. Bilimsel gerçeklik olarak kabul eden kesimler olsa da, geniş halk kesimlerinde bilgi eksikliği, dini hassasiyetler ve politik etkiler nedeniyle evrim ya anlaşılmıyor ya da reddediliyor. Ama bilgiye ulaşmak isteyenler için her zamankinden daha çok kaynak mevcut.

İstersen halkın evrim hakkındaki düşüncelerine dair anket sonuçlarını ya da akademik makaleleri de paylaşabilirim.

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Bu konu tartışmaya kapanmıştır. Forumda bildiklerinizi "ben anlatsam çoğu kişi anlamaz" diyerek anlatmamak ve konuyu "evrim neden anlaşılmıyor"a getirmek oldukça abes bir durum. Bu forum siz bildiklerinizi esirgeyeceğiniz bir yer değil, tam aksine bildiğiniz ya da zannettiğiniz şeyleri paylaşmak ve bilmediklerinizin farkında olup öğrenme yeridir. Burada "ben anlatsam anlamazlar" diyip konuyu farklı yerlere çekmenin haklı olsanız bile bir anlamı yok. Bu tamamen mantık dışı bir yaklaşım çünkü burası tartışma, öğrenme forumu. Siz başkaları bilmiyor diye bir şey anlatmayacaksınız forumun bir mantığı yok. Herkesin bildiği kendine diyip kullanmayalım forumu. Olur mu? Olmaz.

Konu dışına çıkmayarak konuya bağlı kalacak şekilde tartışma sürdürülebilir. Kapanan tartışmalar uzatılırsa gerekli yaptırımlar uygulanacaktır. Sevgiler.

fethiemir

Yumurta
Üye
Camponotus cinsi bir kraliçem var ve un kurdu beslemesi yaptığım sırada arı gibi sokmaya çalışıyor. Hangi türlerde bu olay var
Stres olduklarında asit salgılarlar, büyük ihtimalle un kurdunu tehdit olarak algıladı ve onu etkisizlestirmek için asit salgiladi. Bu arada camponotus kraliçelerini küçük ve ağzı kapalı kaplarda tutmayın stres olup kendi asitlerinden boğulabiliyorlar.