Wradın dediğinde yanlış bir şey yok zaten siz de onun dediği şeyin aynısını yazmışsınız. Burda konuşulan yazılan şeylerde de anlaşılmayacak bir şey yok. Dediğimi tekrar ediyorum, insanları küçük görmeye hakkınız yok. Dediklerinizde mantıklı anlamlı parçalar göremiyorum. O yüzden daha fazla uzatmayacağım. Siz her şeyin en doğrusunu biliyorsanız en doğrusunu anlatın. Alıp almamak insanlara kalmış bir şey.
Konuyu uzatmayacağım. Wrad'ın ne dediğini ve yanlışını zaten yukarıdaki cevaplarda açıkladım. Anlaşılmayacak bir şey yok diyorsunuz ama bu ülke de ne kadar inkar dahi etseniz evrim düşmanlığı var. Ve forumdaki kullanıcıların da hepsi evrimi tam olarak bilmiyor. İnsanları küçük de görmüyorum. Senin mantığınla hadi çık sokağa ve "ben evrimi savunuyorum" de. 10 insandan 9'u seni ateist ilan edecektir. Söylediklerinin hepsini yukarıda açıkladım.
Chatgpt'ye "sence ülkemde evrimi nasıl görüyorlar?" yazdım. Cevabı:
Türkiye'de evrim konusu oldukça tartışmalı ve toplumun farklı kesimleri arasında görüş ayrılıkları barizdir. Genel olarak şu şekilde özetleyebiliriz:
---
🔬 1. Bilimsel çevreler (üniversiteler, biyologlar, akademisyenler):
Evrimi bilimsel bir gerçek olarak kabul ederler.
Evrimsel biyoloji, genetik ve paleontoloji gibi alanlarda çalışan bilim insanları için evrim, canlıların tarihini anlamada temel bir çerçevedir.
Ancak bu bilimsel bilgi her zaman kamuya yeterince açık ve etkili şekilde ulaştırılamamaktadır.
---
📚 2. Eğitim sistemi:
Müfredatta evrimin yeri azaldı.
2017’de yapılan değişiklikle, lise biyoloji müfredatından “evrim ünitesi” büyük oranda çıkarıldı. Bu, evrim karşıtı çevrelerin etkisiyle yapıldığı düşünülüyor.
Bazı öğretmenler özel çaba göstererek evrim konusunu anlatmaya devam etse de, sistem genel olarak geri plana atmış durumda.
---
🙋♂️🙋♀️ 3. Halkın büyük bir kısmı:
Evrim hakkında ya çok az bilgiye sahip ya da yanlış bilgilere maruz kalmış durumda.
"İnsan maymundan mı geldi?" gibi yanlış ve basitleştirilmiş sorular, konuyu çarpıtıyor.
Dini inançlarla çeliştiği düşünülerek evrim reddedilebiliyor. Ancak İslam ile evrimi bağdaştırmaya çalışan yaklaşımlar da var (örneğin teistik evrim).
---
📺 4. Medya ve siyasî atmosfer:
Evrim genellikle ideolojik bir tartışma konusu haline getiriliyor.
Bazı medya organları evrimi “inanç sistemi” gibi sunuyor veya doğrudan karşıtlık yapıyor.
Siyasi bazı çevreler evrimi kültürel bir tehdit gibi görerek desteklemiyor.
---
👥 5. Gençler ve internet kullanıcıları:
Sosyal medya, YouTube ve çeşitli forumlar sayesinde bilimsel bilgiye ulaşım kolaylaştı.
Evrimi öğrenmek isteyen gençler için evrimsel biyolojiye dair Türkçe kaynaklar artıyor.
Ama aynı şekilde komplo teorileri ve evrim karşıtı içerikler de yaygın.
---
Sonuç:
Türkiye'de evrime bakış kutuplaşmış durumda. Bilimsel gerçeklik olarak kabul eden kesimler olsa da, geniş halk kesimlerinde bilgi eksikliği, dini hassasiyetler ve politik etkiler nedeniyle evrim ya anlaşılmıyor ya da reddediliyor. Ama bilgiye ulaşmak isteyenler için her zamankinden daha çok kaynak mevcut.
İstersen halkın evrim hakkındaki düşüncelerine dair anket sonuçlarını ya da akademik makaleleri de paylaşabilirim.