Kraliçem tüpe girmiyor

chapa

Larva
Üye
Merhaba, 2 gün önce Crematogaster kolonime şekerli su verdim. Boyut olarak çok küçük işçileri. Şekerli suda adeta yüzüyorlardı. Kraliçe bir anda kendini dışarı attı. İşçiler yumurtaları alıp yanına gittiler. Test tüpü kirliydi, ben de bunu fırsat bilip yenisini koydum. 2 gündür dışarıdalar. Işık falan tutuyorum, yok, transfer olmadı.

135.jpg87.jpg86.jpg

samet_56

Brachypterous
Yardımsever
Üye
Koloniye biraz yakın bir noktaya çok küçük bir damla sirke damlatın. Tüp cover'ı mat ve ışık geçirmeyen bir şeyler olsun. Koyu renkli bir bezi sarabilirsiniz etrafına, tüpün ağzının yarısından fazlasını kapatın, hamur kıvamında çamurla yapabilirsiniz bunu. Tüpün girişi kraliçenin girebileceği büyüklükten fazla büyük olmasın.
Son olarak kabın zeminine tıklatıp panik alarmını verin işçiler sığınak için keşif yapmaya başlar.

chapa

Larva
Üye
Boyut olarak gerçekten çok küçükler. Benim 2 camponotus kolonim var. Onların işçisi olduğundan ve büyük cins olduğundan sıkıntı yaşamıyorum. Böyle küçük türleri beslerken nelere dikkat etmeliyim ?

samet_56

Brachypterous
Yardımsever
Üye
Şekerli suyu pamuğa emdirip verin her zaman. Tüpün içine yiyecek koyacağınız da pamuğu tamamen açmayın, aralık bırakın ve yiyeceği o aralıktan içeri sokuşturup düşürün. Kaçağınız olmaz.

chapa

Larva
Üye
Koloniye biraz yakın bir noktaya çok küçük bir damla sirke damlatın. Tüp cover'ı mat ve ışık geçirmeyen bir şeyler olsun. Koyu renkli bir bezi sarabilirsiniz etrafına, tüpün ağzının yarısından fazlasını kapatın, hamur kıvamında çamurla yapabilirsiniz bunu. Tüpün girişi kraliçenin girebileceği büyüklükten fazla büyük olmasın.
Son olarak kabın zeminine tıklatıp panik alarmını verin işçiler sığınak için keşif yapmaya başlar.
Sirkeyi bir süre sonra silmeli miyim yoksa kurur mu ? Sirkeye işçiler temas etse ölür mü yoksa kokusundan mı rahatsız oluyorlar ?

samet_56

Brachypterous
Yardımsever
Üye
Sirkeyi bir süre sonra silmeli miyim yoksa kurur mu ? Sirkeye işçiler temas etse ölür mü yoksa kokusundan mı rahatsız oluyorlar ?
Rahatsızlık vermek için, kullanmasanız da sorun değil. Herşeyi hallettikten sonra kabın zeminine parmağınızla tıklatın yeterli.

chapa

Larva
Üye
Şekerli suyu pamuğa emdirip verin her zaman. Tüpün içine yiyecek koyacağınız da pamuğu tamamen açmayın, aralık bırakın ve yiyeceği o aralıktan içeri sokuşturup düşürün. Kaçağınız olmaz.
Camponotuslar nemli pamuğa yakın duruyorlar. Ama crematogasterler direk çıkış pamuğunun üstündeydiler. Bu davranış normal mi ?

samet_56

Brachypterous
Yardımsever
Üye
Camponotuslar nemli pamuğa yakın duruyorlar. Ama crematogasterler direk çıkış pamuğunun üstündeydiler. Bu davranış normal mi ?
Test tüpünü tekrar hazırlayın, 4/1 su dolu olsun yalnızca. Dediğim gibi tüpün ucunun büyük kısmını kapatın, karton bantlayarakta yapabilirsiniz.
Sizin için ufak bir çizim.

Ekli dosyalar

• Screenshot_20250627-233323.png
    Screenshot_20250627-233323.png
    95.3 KB · Görüntüleme: 12

samet_56

Brachypterous
Yardımsever
Üye
Bu arada tüpün etrafını ne ile sararsanız sarın ucu zemine tamamen değsin mutlaka. Hazırladığınızı fotoğraflarsanız güzel bir değerlendirme yapabilirim.

chapa

Larva
Üye
Ucu zemine değmiyor. İşçiler bir tık zıplıyorlar.

samet_56

Brachypterous
Yardımsever
Üye
Tüpün girişine küçük bir taş vb nesne dayarsanız keşif kolaylaşır. Girişi kapatmasın yalnızca içeri ulaşımlarını kolaylaştırsın.

chapa

Larva
Üye
Hocam girişi kartonla daralttım. Taş yoktu karton koydum girişe kolay girsinler diye.

ysa

Nanitik
Üye
Bundan sonra stres durumuna pek bakmadan tüpü alıp ciddi şekilde karanlık yapacak bişeyle kapatın. @samet_56 dediği gibi stres yaratması adına biraz sarsıntı verin.

chapa

Larva
Üye
191.jpgİşçiler içeri girmiyordu. Şu şekilde değiştirdim.

Değiştirdikten sonra tıklattım ve bıraktım

chapa

Larva
Üye
3 defa yer değiştirdiler ama bir türlü test tüpüne girmediler. Kraliçeyi tutup test tüpüne attım. Artık kraliçeyi bulurlar.