Kraliçem ölmüş olabilir mi?

Evisaer

Nanitik
Üye
Arkadaşlar 1 yıldır benimle olan 4 kraliçemi transfer ediyordum. Transfer sırasında bir tanesi böyle yol üzerinde hareketsiz kaldı işçileri de dinlemiyor. Ölmüş olabilir mi? Takriben 30 işçili kış uykusuna da yatmıştı. Başka ne bilgi verebilirim bilmiyorum. Bir kürdanla hafifçe hareket ettirdim ama tepki vermedi. Hareket ettirmeye çalışma nedenim de 20 dakikadır falan böyle duruyor.

Ekli dosyalar

• IMG_4393.jpeg
    IMG_4393.jpeg
    64.2 KB · Görüntüleme: 30
Moderatör tarafında düzenlendi:

Evisaer

Nanitik
Üye
Teşekkürler bakalım ben de ölmüş gibi hissediyorum. Büyük ihtimalle de öldü. Aktarma yaparken bu sefer ışıktan çok fazla rahatsız oldu niye bilmiyorum. 4 tane Lasius sp. türüm var ya bunun işçilerini diğer kolonilerden birine ekleme ihtimalim var mı yoksa koloniyi komple kaybettim mi?

Evisaer

Nanitik
Üye
Outworlde eklersem bir tane işçi ve kavga etmezlerse aktarılabilir gibi düşünmüştüm de çünkü aynı gün aynı yerde toplamıştım türleri büyük ihtimalle aynı ama bilemedim. Belki kabul ederse işçiyi hepsini ekleyebilirim gibi düşündüm. Yani denenebilir mi yoksa Lasius türünde net olarak ret mi ediyorlar başka işçiyi? Ben olabiliyor diye hatırlıyorum ama geçen sene yaz daha çok araştırıyordum şu an bilgilerim de karıştı veya unuttum.

Antcolony

Pupa
Üye
Outworlde eklersem bir tane işçi ve kavga etmezlerse aktarılabilir gibi düşünmüştüm de çünkü aynı gün aynı yerde toplamıştım türleri büyük ihtimalle aynı ama bilemedim. Belki kabul ederse işçiyi hepsini ekleyebilirim gibi düşündüm. Yani denenebilir mi yoksa Lasius türünde net olarak ret mi ediyorlar başka işçiyi? Ben olabiliyor diye hatırlıyorum ama geçen sene yaz daha çok araştırıyordum şu an bilgilerim de karıştı veya unuttum.
Böyle yapacaksanız yapın fakat hazır lasiuslar uçuyorken bir adet kraliçe alıp kraliçeyi ekleyebilirsiniz.

BahadirSarp

Brachypterous
Yardımsever
Üye
Böyle yapacaksanız yapın fakat hazır lasiuslar uçuyorken bir adet kraliçe alıp kraliçeyi ekleyebilirsiniz.
Türü aynı olmayabilir ayrıca koloni kabul etmez çok çok düşük ihtimal böyle birşey olması yanlış bilgi vermeyin.

Antcolony

Pupa
Üye
Türü aynı olmayabilir ayrıca koloni kabul etmez çok çok düşük ihtimal böyle birşey olması yanlış bilgi vermeyin.
Çok düşük bir ihtimal olduğunu biliyorum sadece bir videoda görmüştüm adam ölen kraliçesinin kolonisine aynı tür olduğunu düşündüğü ve aynı yerde bulduğu bir kraliçeyi ekliyordu. Kolonide kabul ediyordu. Böyle bir şeyin olabileceğini söyledim.

Kawius

Larva
Üye
Yanlış bilgi verdiğini duşünmuyorum hocam koloni buyuk ihtimalle kabul etmeyecektir evet ama boyle bir koloniye olmeden once denenilebilecek en mantıklı olay kraliçe ekleme şansı

Evisaer

Nanitik
Üye
Çok düşük bir ihtimal ve bulduğu yere yakın bir yerde bulması lazım. Eğer tür aynı değilse kraliçeyi kabul etmezler.
Büyük ihtimalle şu an öyle bir kraliçe bulamayacağım. İlk seçenek olarak diğer kolonilerime eklemeye çalışacağım 3 tane var 1 tanesi kabul ederse ona aktarırım. Eğer etmezlerse yapacak bir şey yok ne yazık ki.

BahadirSarp

Brachypterous
Yardımsever
Üye
Çok düşük bir ihtimal ve bulduğu yere yakın bir yerde bulması lazım. Eğer tür aynı değilse kraliçeyi kabul etmezler.

Türlerin aynı olması maalesef durumu değiştirmiyor. Karıncalar birbirlerini gözleriyle değil, koloni kokularıyla (kutiküler hidrokarbon profili) tanırlar. O 30 işçinin halihazırda oturmuş bir kokusu var. Doğadan yeni uçmuş bir kraliçeyi tüpe eklediğiniz an, işçiler onu yeni kraliçeleri olarak değil, yuvalarına giren bir düşman/işgalci olarak algılayacaktır ve sonuç büyük ihtimalle kraliçenin parçalanması olur.
Eski kraliçe ölmüş olsa bile, monojin türlerde işçilerin doğasında 'yerine yenisini atayalım' gibi bir sistem yoktur. Kraliçe kabul ettirme koku sıfırlama gibi profesyonel teknikler gerektiren, yetişkin işçilerle yapılması çok riskli bir işlemdir. O kraliçeyi 30 agresif işçinin arasına atıp ölüme göndermek yerine, temiz bir tüpe alıp sıfırdan kendi kolonisini kurmasına izin vermek en doğrusudur. Bu yüzden dışarıdan kraliçe eklemesi yapılamaz

Evisaer

Nanitik
Üye
Kraliçem canlandı şimdi tam olarak şu an ölmemiş artık daha dikkatli aktarmayı deneyeceğim ama bugünlük onları istirahata bırakıyorum.