Kraliçelerimi kış uykusuna nasıl yatırmalıyım ?

yagiz2

Yumurta
Üye
Elimde bir adet crematogaster, bir adet de messor kraliçesi var. İşçileri de larvaları da yok. Kış uykusuna nasıl yatıracağım ?
Buzdolabını ölçtüm 5,4 °C civarı çıktı, buzdolabı uygun mudur ?

ants123

Larva
Üye
Bir ay yatırın. Messoru beslemeyin. Crematogaster hakkında sıcaklığa 10-15 derece yazılmış. Hatta ilk sene oda sıcaklığında bakılarak diyapoz atlanabilir denilmiş. Daha önce crematogester bakmadım ne kadar doğrudur bilemiyorum. https://www.antsdavey.co.uk/crematogasterscutellaris-caresheet
Siz yine de ikisini de yatırın. Ayakkabı kutusunun içini gazete ve kumaşla kaplayın tüpleri de içine bırakın. Buzdolabını ben hiç denemedim. Deneyenler, önerenler var. Ben zorda kalmadıkça denemeyi de düşünmüyorum doğada böyle bir ortam yok çünkü, doğallıktan yanayım. Ancak buzdolabı daha keskin ve rahat bir diyapoz süreci geçirmenizi sağlayabilir. Dolap alternatifi olarak balkon, kiler gibi ortamlar önerilir. Balkonda, kilerde sıcaklık oynar fakat doğada da bu böyledir, karıncalar gündüz diyapozdan çıkmaz. Tabi doğal olarak sıcaklığı kontrol etmeniz buzdolabına göre daha zordur. Seçenekler çok, tercih sizin. Normalde işçisi olan kolonilerde besleme yapılır kış rahat atlatılsın diye, hatta bol protein ve yağ ile beslenir ancak sizin şuan için beslemenize gerek yok. Sularına dikkat edin boldan boldan ekleyin kraliçeye ufak bir alan yeter. Diyapozdayken suları biterse gereksiz telaş yaşarsınız. Umarım yararınıza olur.

Veysnmz

Yumurta
Üye
Elimde bir adet crematogaster, bir adet de messor kraliçesi var. İşçileri de larvaları da yok. Kış uykusuna nasıl yatıracağım ?
Buzdolabını ölçtüm 5,4 °C civarı çıktı, buzdolabı uygun mudur ?
Crematogaster türünü uzun süredir besliyorum. Genel olarak (Türkiye cinslerinde) bu türde zorunlu kış uykusu yok, zaten onlar kendileri kış kafasına girip dinleniyorlar. Yani yarı uyku gibi düşünülebilir. Bu süreçte yumurtlama zaten kendiliğinden azalıyor (kısa bir süre direkt bitebiliyor da), işçiler proteine bakmıyorlar bile, sadece enerji kaynağı vermen yeterli oluyor. O yüzden yatırmaya hiç gerek yok. Messor hakkında tecrübem yok maalesef.