Kraliçe Türü Hakkında Tahmin

nomadpotato

Larva
Üye
Merhaba.

Bugün yumurtalı bir Camponotus kraliçesi edindim ve aldığım arkadaş fellah olduğunu söyledi. Abdomen altındaki sarılığın yoğun olması nedeniyle biraz kafam karıştı. Biliyorum, henüz işçileri çıkmadan net bir şey söylemek neredeyse imkânsız. Hatta işçiler çıktıktan sonra dahi tür tespiti yapmak zor Camponotus'larda; zira filogenetik şeması oldukça karmaşık. Bildiğim kadarıyla 1000 civarı cins ve 500'e yakın tür bulunuyor. Makro çekim yapabilen bir kameram olmadığı için elimden geldiğince net fotoğraflarını çekmeye çalıştım ve tür tespiti için çok da yeterli olmadığını tahmin edebiliyorum. Bu hâliyle deneyimli arkadaşlardan en iyi tahminlerini almak istiyorum.

Yardımı dokunabilecek bilgiler:

-20 Temmuz 2025 günü bulundu.
-Aydın/Paşa Yaylası konumunda bulundu.
-Gece uçuşu sırasında bulundu.
-Bulunduğu esnada hava sıcaklığı 25-30° aralığında.

Şimdiden çok teşekkür ederim.

1.png
2.png
3.png

Çözüm
Camponotus tanaemyrmex sp. diyebiliriz hocam. Türünü bilmeniz sizin pek işinize yaramaz. Sizin de söylediğiniz gibi çoook detaylı fotoğraflara ihtiyacımız var.

WradSX

Gamergate
Üye
Camponotus tanaemyrmex sp. diyebiliriz hocam. Türünü bilmeniz sizin pek işinize yaramaz. Sizin de söylediğiniz gibi çoook detaylı fotoğraflara ihtiyacımız var.

Çözüm

nomadpotato

Larva
Üye

Teşekkür ederim.

Evet, tür bilgisi olmaksızın besleme ve gözlem aşamalarında herhangi bi' sorun yaşamayacağımı biliyorum. Yine de insan merakına engel olamıyor. Camponotus cinsinde işçi gelişiminin diğer türlere nispeten daha yavaş olduğunu da bildiğimden, koloniyi kaybetmeme sebep olabilecek herhangi bir sorunla karşılaşmazsam benim için uzun soluklu bi' serüven olabilir. O nedenle de başlangıçtan itibaren günlük/log tutmaya karar verdim. Biraz da bu yüzden, yani kayıt tutabilmek adına öğrenmek istiyorum aslında.

Bir de günlük videolarımı paylaşacağım bir kanal oluşturdum. Dolayısıyla çekimler sırasında yanlış bi' bilgilendirme de yapmak istemiyorum. Belki işçiler çıktıktan sonra bir makro lens edinip vücut partisyonlarının olabildiğince belirgin bir vaziyette göründükleri daha detaylı fotoğraflar çekip tekrardan konuyu güncelleyerek yardım isteyebilirim. Bu haliyle yapacağımız tüm tahminler doğmamış bebeğe mektup kıvamında olacak gibi :)

Yine de tahmininizi kenara not alıyorum, tekrardan teşekkürler.

Chaprix

Majör
Deneyimli Hobici
Üye
Konu dışı; Açtığınız konudaki incelikler, detaylar ve yazım biçimi için teşekkürler. Bu şekilde nizami yazılan konular her zaman çok daha nezih gözüküyor, İyi forumlar efenim.

nomadpotato

Larva
Üye
Konu dışı; Açtığınız konudaki incelikler, detaylar ve yazım biçimi için teşekkürler. Bu şekilde nizami yazılan konular her zaman çok daha nezih gözüküyor, İyi forumlar efenim.

Estağfurullah, rica ederim.

Forum geneline nazaran dinozor sayılabilecek yaştayım. Ergenlik yıllarımda ben de pek önemsemezdim bu tip şeyleri. Sanırım zaman içerisinde ister istemez meleke haline geliyor. Seneler öncesinde bir messor kolonim vardı ve istemediğim nedenlerden ötürü doğaya salmak zorunda kalmıştım. Üzerinden çok fazla zaman geçtiği ve belli başlı temel bilgiler dışında neredeyse hiçbi' şey hatırlamadığım için; hem hafızamı tazelemek, hem de karınca dostlarıyla bir arada olabilmek adına bir hesap oluşturmaya karar verdim.

Tuğkan'ın Karınca Çiftliğim kanalını ilk günden beri takip ediyor olsam da aranıza katılalı henüz daha bi'kaç gün oluyor. Yeni üye hesabı oluşturma aşamasında genel hitabet ve yazım kuralları gibi hususlara dikkat edilmesi gerektiğine dair ibareleri görmüştüm. Bu tip platformlar uzun vadede adeta birer bilgi bankasına dönüştükleri için bu uyarıları dikkate almakta yarar var. Umarım zamanla tekrardan edindiğim tecrübe ve bilgi birikimiyle ben de hobiye yeni başlayan arkadaşlara forum aracılığıyla yardımcı olabilirim.