Kolonide bir sürü var, prens mi prenses mi?

Uykusuz

Yumurta
Üye
IMG_20250404_202339.jpg
Selamlar, yeşillik alanlarda taşları kaldırdıkça koloniler çıkıyor inceliyorum ama kafama takılan bir şey var. Taşı kaldırınca ortaya çıkan bir sürü karıncanın arasında bu kanatlılardan 5-6 tane gördüm, bazıları tek kanatlı bazıları çift kanatlıydı. Prens ve prenseslerdir diye düşündüm biraz da araştırdım ama düzgün bir bilgi bulamadım. Bunlar prens veya prenses ise neden tek kanatlı, işçiler mi saldırıyor?

Claw

Majör
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Bu fotoğraf Messor cinsi bir prensese ait. Tek kanatlı olmaları hakkında bir fikrim yok maalesef.

el4nce

Süper Koloni
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Yuva girişinde döllenmeden kaynaklanabilir ki bu direkt işçiler tarafından saldırıya uğramak demek, saldırıyı hafifletmek için kraliçe hızlıca kanatlarını dökmeye çalışmış olabilir. Başka bir ihtimalde tek kanatlı doğmuş olabilirler. Bana kalırsa bu arkadaşlar döllenmiş. Döllenmedilerse mutasyona uğramışlar.

samet_56

Yumurta
Üye
Yuva girişinde döllenmeden kaynaklanabilir ki bu direkt işçiler tarafından saldırıya uğramak demek, saldırıyı hafifletmek için kraliçe hızlıca kanatlarını dökmeye çalışmış olabilir. Başka bir ihtimalde tek kanatlı doğmuş olabilirler. Bana kalırsa bu arkadaşlar döllenmiş. Döllenmedilerse mutasyona uğramışlar.
Hocam geçenler de yuva girişinde çiftleştikten sonra uzaklaşmak zorundalar yoksa saldırıya uğrarlar demeniz üzerine aynı koloniden alınmış döllenmiş kraliçeyi koloninin yuva girişine koyarak denemek istedim lakin işçiler kraliçeye saldırmak yerine kraliçeyi yalayıp bakım yaptılar.Acaba bahsettiğiniz saldırma olayı kraliçe yuvanın derinliklerine indiğinde gerçekleşiyor olabilir mi? Cins messor bu arada,ben bu ince meraklarımla çok bunaltıyorum sizi farkındayım 😅 hakkınızı helal edin,bizim gibi yetersiz bilgi sahiplerine doğru bilgi vermeye çalışıyorsunuz.

el4nce

Süper Koloni
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Hocam geçenler de yuva girişinde çiftleştikten sonra uzaklaşmak zorundalar yoksa saldırıya uğrarlar demeniz üzerine aynı koloniden alınmış döllenmiş kraliçeyi koloninin yuva girişine koyarak denemek istedim lakin işçiler kraliçeye saldırmak yerine kraliçeyi yalayıp bakım yaptılar.Acaba bahsettiğiniz saldırma olayı kraliçe yuvanın derinliklerine indiğinde gerçekleşiyor olabilir mi? Cins messor bu arada,ben bu ince meraklarımla çok bunaltıyorum sizi farkındayım 😅 hakkınızı helal edin,bizim gibi yetersiz bilgi sahiplerine doğru bilgi vermeye çalışıyorsunuz.
Estağfurullah, olur mu öyle şey. Sorduğunuz çoğu şeyi bende önceden merak ediyor olup araştırmış oluyorum. Sizin merak ettiğiniz şeyleri bende ediyorum, bu yüzden ne yardımcı olurken ne de araştırma yaparken bunalıyorum aksine seviniyorum, eğleniyorum. İnceliğiniz için teşekkür ederim. Kraliçe mevzusuna gelirsek bu bahsettiğim durum çoğu kitapta ilgili makalelerde geçen bir durum. Kraliçe yuvadan ayrılıp çiftleşti mi geri dönüş yoktur. İşçilerin neden çiftleşmiş kraliçeyi(Kraliçe demeniz üzerine) ilgilenip bakım yaptılar onu anlamak zor. Belkide koloninin asıl kraliçesi ölmüştür, belki de bu bahsettiğim şey sadece çiftleşme uçuşu sırasında olmaya özgüdür. Ayrıca şöyle de bir bilgi mevcut ki döllenmemiş kraliçeler "helper queen" muamelesi görür. Yani başarılı bir çiftleşme geçirmedikleri zaman kolonide işçi muamelesi görürler ve işçiymiş gibi hayatlarına devam ederler. Belki kraliçeniz döllenmemiştir. Bunlarla ilgili detaylı bilgi mevcut değil ancak kraliçeyi yuva girişine bıraktığınız, işçilerle reaksiyona girdiği görüntüleri görebilirsek belki birkaç yorum yapabiliriz. =)

samet_56

Yumurta
Üye
Estağfurullah, olur mu öyle şey. Sorduğunuz çoğu şeyi bende önceden merak ediyor olup araştırmış oluyorum. Sizin merak ettiğiniz şeyleri bende ediyorum, bu yüzden ne yardımcı olurken ne de araştırma yaparken bunalıyorum aksine seviniyorum, eğleniyorum. İnceliğiniz için teşekkür ederim. Kraliçe mevzusuna gelirsek bu bahsettiğim durum çoğu kitapta ilgili makalelerde geçen bir durum. Kraliçe yuvadan ayrılıp çiftleşti mi geri dönüş yoktur. İşçilerin neden çiftleşmiş kraliçeyi(Kraliçe demeniz üzerine) ilgilenip bakım yaptılar onu anlamak zor. Belkide koloninin asıl kraliçesi ölmüştür, belki de bu bahsettiğim şey sadece çiftleşme uçuşu sırasında olmaya özgüdür. Bunlarla ilgili detaylı bilgi mevcut değil ancak kraliçeyi yuva girişine bıraktığınız, işçilerle reaksiyona girdiği görüntüleri görebilirsek belki birkaç yorum yapabiliriz. =)
Tamamdır hocam yarın tekrar deneyip ortaya çıkan tepkileri fotoğraflamaya çalışıcam.Evet kesin olarak kraliçe,koloninin ağzında çiftleşmişti oracıkta kanat dökmüştü almıştım şuan yumurtaları var.Koloni girişinde kıvrımlı bir yaprak vardı kraliçe onun altına girdi bir grup işçi yuvadan kraliçenin başına toplandı telefon kameramı yaprağın yanından içine zoom yapıp izledim sanki ana kraliçeleriymiş gibi muamele yaptılar hiç ısırma ve saldırganlık yoktu çok kibar şekilde yalayıp etrafında durdular az kalsın kraliçe yuvanın içine giriyordu son anda bacağından tuttum.Acaba kabul görmesinin sebebi aynı koloniden olduğu için feromonları tanıdık olmasından kaynaklı olabilir mi?

el4nce

Süper Koloni
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Olabilir elbette, dediğim gibi bu saldırı durumu sadece çiftleşme esnasında görülebilir. O anlık yayılımı sağlamak için, ileride tekrar şans eseri koloniye dönenler belki bir şekilde kabul ediliyordur. Şunu bilmek lazım ki davranışsal araştırmalar oldukça yetersiz, tam anlamıyla ne olduğunu anlamak zor.