Koloni Direniş

Toprak411

Larva
Üye
Öncelikle herkese merhabalar. Ben Toprak. Yaklaşık 2 yıldır karınca hobisiyle ilgileniyorum. Normalde bu günlüğü daha erken yapacaktım ancak bugüne kısmetmiş.

Benim bu hobiye başlamama sebep olan Messor kolonimin günlüğü olacak. Diğer günlükler gibi hafta hafta değil, 50 işçiye ulaşana kadarki süreci tek seferde paylaşacağım. Sonraki süreci ise hep birlikte görmüş olacağız.

Bu tek seferde paylaşacağım süreçte; kraliçeyi nasıl bulduğumu, ilk işçi çıkarken yaşadığım heyecanı, transfer hatası yüzünden koloninin yok olmasına ramak kala nasıl kurtardığımı ve daha birçok şeyi sizlerle paylaşacağım.

Son düzenleme:

Toprak411

Larva
Üye
Kraliçenin Bulunması

Bu serüvenin başlangıç tarihi 7 Şubat .
Kraliçeyi Aydın Kuşadası'nda sahil kesiminde bir kaldırımın üzerinde buldum . Elimde herhangi bir tüp veya kap olmadığı için arabanın torpidosunda dosya bulmuştum yaklaşık 1 saat dosyanın içinde kaldı daha sonrasında küçük bir saklama kabına koydum geçici olarak.

35302.jpg

Bulunduğu ilk güne ait fotoğraf.

İlk Yumurtalar
Kraliçeyi geçici olarak bir saklama kabına koymuştum zaten. 13 şubat günü yani aradan 6 gün sonra ilk yumurtalar saklama kabını köşesinde duruyorlardı. Ama elimde test tüpü yoktu. Belki 1 hafta boyunca Aydın'da test tüpü aradım zorda olsa buldum. Kraliçe elimle iteleyerek yumurtaları ise ucunu ıslattığım kürdan ile nazikçe tüpün içine aktardım ve 2 hafta boyunca hiç bakmadım rahatsız etmedim.

35303.jpg

Pamuğun yukarısında ki yumurtalar.

35304.jpg

Buda test tüpüne geçiş yaptıktan sonraki fotoğraf.

Son düzenleme:

Toprak411

Larva
Üye
İlk Larvalar

Yaklaşık 1 ay sonra ilk larvalar oluşmaya başladı kraliçeyi biraz halsiz görmüştüm ve bundan dolayı şekerli su takviyesi yaptım ve hemen ilgilendi.

35305.jpg
35306.jpg

İlk Pupalar

19 Nisan günü yaklaşık 25 gün aradan sonra bu süreçte aynı şekilde yine rahatsız etmedim haftada 1 veya 2 kere bakmışımdır.
Bir tane pupayı görüyorsunuz rengi hafiften koyulaşmış. Yani yakında ilk işçi çıkacak demek.

17663.jpg

Ve İlk İşçi

İlk işçi aradan 1 gün sonra o koyulaşmış dediğim pupa kraliçenin ilk işçisi oldu . İlk işçi çıktığında baya sevinmiştim ama asıl hikaye şimdi başlıyordu. Direk protein takviyesi ve şekerli su takviyesi yaptım . O zaman elimde un kurdu olmadığı için haşlanmış yumuta beyazı vermiştim ilk işçi ilgilenmişti.

35307.jpg35308.jpg35309.jpg

Ve bunlar olurken kraliçe paso yumurtluyordu.

Son düzenleme:

Toprak411

Larva
Üye
İlk işçi çıktıktan 3,4 gün sonra 2,3,4 ve 5. işçilerde çıkmaya başladı . Yavaştan koloni olmaya başlıyordu.

17824.jpg
18065.jpg

35311.jpg

Yumurta beyazı ile ilgilenen işçi

Son düzenleme:

Toprak411

Larva
Üye
Ben çok daha sonra un kurduna ulaşabildim bundan dolayıda farklı besinler kaynakları verdim bunlar başlıca;

Kuş Yemi :  kuş yemini kırarak verin ilerde sorun yaratabilir.
Beyaz Susam : İlgilendiler .
Çiha Tohumu : Çok sevmişlerdi.
Yumurta Beyazı ve Sarısı : Beyazını sevdiler ama sarısına hiç bakmadılar.
Kıyma : Deneme amaçlı vermiştim hafif tırtıklayıp bıraktılar.

35310.jpg18185.jpg

25 ve 26 Nisana ait fotoğraflar . Pupa sayısı 10 15 civarında.

20396.jpg

3 Haziran gününe ait fotoğraf Pupalar işçi olmuş. İşçi sayısı 20 ye ulaşmış. Ve kraliçe tekrar yumurtlamış

26 Haziran gününe ait fotoğraf aradan 23 gün geçmiş işçi sayısı gözle sayılamaz hale gelmiş yumurta sayısıda bir hayli artmış. Çok gözükmesede büyük bir pupa var kendisi major adayı.

İlk Major İşçi35313.jpg

Yine çok gözükmesede kraliçenin solunda duruyor.

Son düzenleme:

Toprak411

Larva
Üye
Major işçi çıktıktan sonra basit bir şekilde outworld yaptım. Tüpü büyük bir kabın içine koyup sabitledim . Çok basit bir şekide siz de yapabilirsiniz. Burda yaklaşık 2 ay kadar durdular.

Toprak411

Larva
Üye
Şimdi gelelim niye bu koloniye "Direniş" adını verdiğime.
Bundan 1 ay kadar önce outworld de iken tüpte hiç su kalmadığı için transfer yaptım. Klasik şekilde yumurtaların olduğu yere ışık tutup diğer tüpe geçmelerini beklemek . Diğer tüpe geçmediler bende mecburen Manuel transfer yaptım. Bu esnada bazı Kuş yemleri diğer tüpün nemli alanına geçtiler aradan bir iki gün geçti geçmedi filizlenmeye başladılar. Cımbız ile almaya çalıştım alamadım, uzun bir çubuk ile almaya çalıştım, alamadım mecburen tekrar transfer yapmak zorunda kaldım . Fakat bir sorun var içinde filiz olan test tüpün pamuğunu çok sıkı bir şekide değil , gevşek koymuşum bu yüzden de su sızdırmış hiç farkında değildim. Manuel transfer yaparken bütün yumurtalar su altında kaldı yaklaşık 5,6 işçi öldu . Yumurtalarında 10 tanesini kurtarabildim geri kalanını maalesef kurtaramadım. Yaklaşık bir hafta koloniyi hiç ellemedim ama nihayetinde bir haftanın sonunda kraliçe yeniden yumurtlamaya başlamış. Koloni ne kadar darbe de yese yıkılmadı dimdik ayakta durdu. Bu yüzden Koloni Direniş adını aldı.

GoktugEfe

Pupa
Üye
Şimdi gelelim niye bu koloniye "Direniş" adını verdiğime.
Bundan 1 ay kadar önce outworld de iken tüpte hiç su kalmadığı için transfer yaptım. Klasik şekilde yumurtaların olduğu yere ışık tutup diğer tüpe geçmelerini beklemek . Diğer tüpe geçmediler bende mecburen Manuel transfer yaptım. Bu esnada bazı Kuş yemleri diğer tüpün nemli alanına geçtiler aradan bir iki gün geçti geçmedi filizlenmeye başladılar. Cımbız ile almaya çalıştım alamadım, uzun bir çubuk ile almaya çalıştım, alamadım mecburen tekrar transfer yapmak zorunda kaldım . Fakat bir sorun var içinde filiz olan test tüpün pamuğunu çok sıkı bir şekide değil , gevşek koymuşum bu yüzden de su sızdırmış hiç farkında değildim. Manuel transfer yaparken bütün yumurtalar su altında kaldı yaklaşık 5,6 işçi öldu . Yumurtalarında 10 tanesini kurtarabildim geri kalanını maalesef kurtaramadım. Yaklaşık bir hafta koloniyi hiç ellemedim ama nihayetinde bir haftanın sonunda kraliçe yeniden yumurtlamaya başlamış. Koloni ne kadar darbe de yese yıkılmadı dimdik ayakta durdu. Bu yüzden Koloni Direniş adını aldı.
Çok güzel bir günlük olacak gibi takipteyim.