Kış Uykusu

ahzarnur

Yumurta
Üye
Hocam selamünaleyküm.
1 adet yumurtasız messor dentatus, 1 adet yumurtasız messor structer, 1 adet yumurtasız nylanderia, 1 adet yumurtasız ama 1 işcili crematogaster kolonim var. Oda 28 derece ve kapalı balkonumuz yerden ısıtmalı 8-10 derece genellikle. Pamuk dolu bir delikli saklama kabına asetat kağıdı çevrili tüpleri koyucam. Daha sonra 28 derece olan ortamlarından bir anda 8 derece olan kapalı balkona yerleştiricem. Enerji, protein ve yağ takviyeleri yapıldı. Tüp suları ideal. Diapoz sürecine sokucam. Nasıl bir yol izlemeliyim? Fikirlerinizi bekliyorum.

ants123

Larva
Üye
Bir anda balkona koymayın. Sıcaklığı kademeli düşürün. Örneğin cam kenarında üç gün kalsınlar sonra daha soğuk alanda yine iki üç gün kalsınlar, en son balkona bırakın 1-1.5 ay kalsınlar. Messorları ilk işçileri çıkana kadar beslemeye gerek olmadığını biliyorum. Yaptığınız aslında doğru, diyapoza girecekleri için besin takviye etmişsiniz ancak bu besin takviyesi durumu işçileri olan kraliçeler için geçerli. Ha beslenmeleri de sorun oluşturmaz, sorun oluşturabilecek olan şey stres etme ihtimaliniz. Lakin beslemişsiniz artık, bir sorun olmaz merak etmeyin. Diyapozdayken de yine messor kraliçelerinin besine ihtiyacı yoktur (İşçileri varsa durum başka). Siz yine diğer türlerde de ilk işçiler çıkana kadar besine ihtiyaçları var mı diye araştırın ama çoğu türde gerek yok. 1-2 haftada bir de kontrol edin. Durum böyle. İyi hobiler efendim 😊

ahzarnur

Yumurta
Üye
Bir anda balkona koymayın. Sıcaklığı kademeli düşürün. Örneğin cam kenarında üç gün kalsınlar sonra daha soğuk alanda yine iki üç gün kalsınlar, en son balkona bırakın 1-1.5 ay kalsınlar. Messorları ilk işçileri çıkana kadar beslemeye gerek olmadığını biliyorum. Yaptığınız aslında doğru, diyapoza girecekleri için besin takviye etmişsiniz ancak bu besin takviyesi durumu işçileri olan kraliçeler için geçerli. Ha beslenmeleri de sorun oluşturmaz, sorun oluşturabilecek olan şey stres etme ihtimaliniz. Lakin beslemişsiniz artık, bir sorun olmaz merak etmeyin. Diyapozdayken de yine messor kraliçelerinin besine ihtiyacı yoktur (İşçileri varsa durum başka). Siz yine diğer türlerde de ilk işçiler çıkana kadar besine ihtiyaçları var mı diye araştırın ama çoğu türde gerek yok. 1-2 haftada bir de kontrol edin. Durum böyle. İyi hobiler efendim 😊
Fikirleriniz için teşekkürler. Ani sıcaklık değişikliğinin kraliçeleri etkileyeceğini pek zannetmiyorum. Nasılsa doğada da bu ve benzeri durumlarla karşı karşıyalar. Mesela don felan olduğunda. Ani sıcaklık değişimi yumurtalar ve zayıf işciler için tehlikeli bence.

ants123

Larva
Üye
Karıştırıyorsunuz. Doğada sizin yaratacağınız gibi bir günde 28 dereceden 8 dereceye -20 derecelik sıcaklık kaybı yok. 4 mevsimi 12 ayda yaşıyoruz değil mi? 3 aya yayılıyor yani her mevsim geçişi. Sizin yapacağınız durum bugün yaz iken yarın kışı yaşıyormuşuz gibi olacak. Kraliçelerin toleransı daha yüksek olsa dahi böyle bir riski almaya değer mi? Hiç sanmıyorum.

karınca20

Yumurta
Üye
Karıştırıyorsunuz. Doğada sizin yaratacağınız gibi bir günde 28 dereceden 8 dereceye -20 derecelik sıcaklık kaybı yok. 4 mevsimi 12 ayda yaşıyoruz değil mi? 3 aya yayılıyor yani her mevsim geçişi. Sizin yapacağınız durum bugün yaz iken yarın kışı yaşıyormuşuz gibi olacak. Kraliçelerin toleransı daha yüksek olsa dahi böyle bir riski almaya değer mi? Hiç sanmıyorum.
Hocam bende yumurtasız messor kraliçemi 2 hafta besleme yapıp kasım sonu gibi kullanmadığım petekleri olmayan banyoma bir beze sararak koydum şuan Ankara -2 5 derece civarı sizce bir sıkıntı olurmu teşekkürler

ahzarnur

Yumurta
Üye
Ama hava durumunda günün en yüksek sıcaklığı ile günün en soğuk sıcaklığı arasında bu fark yaşanabiliyor. Örneğin bugün bile en yüksek 9 en düşük -5 derece yani 14 derece fark var. Kolonilerin bu farkı hem toprağın sağladığı yalıtım hemde gelişmiş kolonilerin kendi aralarında yaydığı mikro ısıyla tamponlayabildiklerini zannediyorum. Eğer ekstra bir metotları varsa da söyleyebilirsiniz. Bende aynı şekilde yalıtımlı tampon malzemesi olarak pamuk kullandım. Kraliçe karıncaların güçlü hayvanlar olduğunu düşünüyorum. Yine de bilemiyorum. İlk kez kış uykusuna yatırıcam. Eğer olumsuz bir durumla karşılaşırsam en azından denemiş, tecrübelemiş olurum.

ants123

Larva
Üye
Hala konuya farklı yönlerden bakıyoruz. Aslında gayet haklısınız karıncalar "ani sıcaklık değişimi" durumunu tolere etmede başarılılar. Burada önemli olan o anlık değişimde hayatta kalmaları değil, bu anlık değişimin hayvanlarda hazırlık yapmaya izin vermemesi. Kötü bir örnek olacak özür diliyorum ama ben arabanın bana çarpacağını tahmin edebilirsem, araç bana doğru hızla geliyorsa, kenara kaçarım. Araç bana kavşaktan aniden çıkıp çarparsa kurtulma şansım olmaz. Karıncalara da buna benzer bir şekilde kışın geleceği yapay bir ortamda hissettirilebilirse onlar da hazırlık yapacaklar. Üstelik karıncaların kışa tek hazırlığı besin depolamak da değildir. Vücutlarında birkaç ay içinde doğal bir antifriz oluştururlar. Bu da onları eksi derecelerde donmaktan korur. Bakın bu da bir anda olmaz, birkaç aylık bir süreçten bahsediyorum. Bu diyapoz sürecini iki üç ay yaparsanız karıncaların eksi derecelerde donmayacağını siz de gözlemleyebilirsiniz. Normal şartlar altında evet donma olasılıkları çok yüksek. Öyle olmasa, eski dereceyi tolere edebilecek olsalar bu doğal antifrizi salgılamazlardı zaten. Sadece bu da değil ısı yalıtımı için yuva girişlerini kapatabilirler hatta daha derin toprak katmanlarına taşınabilirler. Bakınız tüm bunlar bir süreçtir. Kışa hazırlık sürecidir. Siz aniden sıcaklığı düşürürseniz diyapoza hazırlık evresini atlamış olursunuz. Ha yapay ortamda baktığımız için şartlar doğadaki kadar acımasız değildir. Bundan güç alarak aniden sıcaklığı düşürmeyi tercih edebilirsiniz. Bunun canlılara kısa vadede bir zararı da olmayabilir fakat ben bu hobi yapılıyorsa, karıncalar doğal ortamlarından alınıp beslenecekse doğanın olabildiğince taklit edilmesi taraftarıyım. Çünkü hayvanlar da buna alışık zaten. Evrimsel süreçte elenmemek için bu şekilde adaptasyonlar geliştirmişler. Buna izin vermemenizin zararı olmasa bile mantıklı bulmuyorum. Sevgiyle kalınız 😊

Son düzenleme: