Kış uykusu Hakkında Endişelerim

CLYENSE

Nanitik
Üye
Merhabalar, bugün kolonilerimi ilk defa kış uykusuna yatıracağım ve biraz endişeliyim. Endişelerimi şu şekilde aktarayım:
  1. Karıncalarım yeterince doymuş mudur, yoksa hâlâ aç mıdır? Kış uykusuna girmeden önce ekstra besin takviyesi yapmam gerekir mi diye düşünüyorum.
  2. Dışarıya koyduğumda ani sıcaklık değişimleri olur mu? Hava bir anda çok soğursa ya da aniden ısınırsa ne olur diye endişeleniyorum. Eğer sıcaklık yeterince düşük olmazsa karıncalar uykuya yatmayacak ve iki haftada bir besin gereksinimi ölümlere yol açabilir.
  3. Bu 3 aylık süreçte ölümler veya koloniyi tamamen kaybetme korkusu yaşıyorum.
  4. Kolonilerim oldukça yeni (5-6 aylık) ve Karıncalarımı bu yıl kış uykusuna yatırmasam sıkıntı olur mu? İlk yıl yatırmak şart değilse kesinlikle yatırmak istemiyorum.
Kolonilerim şu şekilde:
  • Camponotus sanctus: 45–60 işçi, bol yumurta ve larva
  • Camponotus baldacci: 2 işçi, yaklaşık 10 yumurta
  • Lasius: Çok sayıda işçi, aşırı fazla yumurta (sayamadım)
  • Lasius 2: 3 işçi, bol yumurta
  • Aphaenogaster subneterra: 3 işçi, bol yumurta
Yumurtasız kraliçelerim:
  • Crema x2
  • Messor x2
  • Cata
  • Solenopsis
( Kış uykusuna yatırmazsam İklim dolabı Yapıp Kışın soğundan koruyabilirim )

ants123

Larva
Üye
Tür özelinde bilgim yok ama genel olarak bildiklerimi aktarayım.
1-Uykudan önce protein ve yağ ağırlıklı besinlerin takviye edilmesi önerilir. Bir yandan sıcaklığı kademeli olarak düşürürken bir yandan ekstra kurt takviyesi yaparak normalde aldıklarından daha fazla yağ ve protein verirsen karıncalar kendileri kışa hazırlık yapacaklardır.
2-0 ila 12 derece genel olarak diyapoz sıcaklık aralığıdır. Bu değerin bir iki derece aşağı yukarı hareketi koloniyi çok etkilemez. Örneğin uykuda tuttuğu bir koloninin bir gece -4'e düşen hava sıcaklığından etkilenmediğini yazan birini biliyorum ben. Düşünün tüpteki su bile donmuş ama karıncalar hala sağlam. Bir bakıma sağlam olmak zorundalar eğer öyle olmasalardı o gece o bölgede karınca namına birşey kalmazdı.
3-Evet uykudan sonra kayıplar yaşayabilirsiniz. Bu sayı ciddi bir boyuta ulaşmadığı sürece sorun olarak görülmez.
4-Bir bakıma zorunludur denebilir. Yatırmamak da mümkündür ama hem koloninin verimini hem de ömrünü azaltır. Doğayı taklit etmek en doğrusu olacaktır.

Dipnot:Bunlar genel olarak her tür için geçerli bilgilerdir. Tür özelinde dikkat edilmesi gereken şeyler varsa ve ben bilmiyorsam sizi etkilemesini istemem. Tür özelinde de ufak bir araştırma yapmanızda fayda var.

pegasuZX

Brachypterous
Yardımsever
Üye
Ve çok tedirgin oluyorsan şunu söyleyebilirim. Diyapoza girmemiş koloniler 2 hafta kadar hiç bir besin olmadan dayanıyor. Diyapozda bu süre daha da uzar. Arada sırada besin takviyesi yapılabilir.

CLYENSE

Nanitik
Üye
Tür özelinde bilgim yok ama genel olarak bildiklerimi aktarayım.
1-Uykudan önce protein ve yağ ağırlıklı besinlerin takviye edilmesi önerilir. Bir yandan sıcaklığı kademeli olarak düşürürken bir yandan ekstra kurt takviyesi yaparak normalde aldıklarından daha fazla yağ ve protein verirsen karıncalar kendileri kışa hazırlık yapacaklardır.
2-0 ila 12 derece genel olarak diyapoz sıcaklık aralığıdır. Bu değerin bir iki derece aşağı yukarı hareketi koloniyi çok etkilemez. Örneğin uykuda tuttuğu bir koloninin bir gece -4'e düşen hava sıcaklığından etkilenmediğini yazan birini biliyorum ben. Düşünün tüpteki su bile donmuş ama karıncalar hala sağlam. Bir bakıma sağlam olmak zorundalar eğer öyle olmasalardı o gece o bölgede karınca namına birşey kalmazdı.
3-Evet uykudan sonra kayıplar yaşayabilirsiniz. Bu sayı ciddi bir boyuta ulaşmadığı sürece sorun olarak görülmez.
4-Bir bakıma zorunludur denebilir. Yatırmamak da mümkündür ama hem koloninin verimini hem de ömrünü azaltır. Doğayı taklit etmek en doğrusu olacaktır.

Dipnot:Bunlar genel olarak her tür için geçerli bilgilerdir. Tür özelinde dikkat edilmesi gereken şeyler varsa ve ben bilmiyorsam sizi etkilemesini istemem. Tür özelinde de ufak bir araştırma yapmanızda fayda var.

Teşekkürler. Peki ben şu anda 4 adet kolonimi henüz uyutmadım fakat sanırım diyapoza girmeye başladılar. Hareketsizlik arttı ve odam geçen ölçtüğümde 18 derece çıkmıştı. Bu aralar hava tam olarak en düşük 7 en yüksek 12 derece kış uykusu dönemine giriyor. Endişelerim var ama size güvenmek istiyorum. Bu yıl tüm kolonilerimi yatıracağım. Bugünden itibaren yapmam gerekenler nelerdir acaba?

2 gün önce ballı su ve bal verdim. Bu akşam ise büyük kolonime bir adet hamam böceği vermiştim (garip bir şekilde tüm kolonimin abdomeni şişkin ve dopdolu). Sizi yorduğum ve bu konuda panik yaptığım için özür dilerim. Değerli görüşlerinizi bekliyorum.

ants123

Larva
Üye
Selamlar. Hiç problem değil endişenizi anlıyorum. Bu durumun karıncaların doğasının bir parçası olduğunu unutmayın. Hatta diyapoza sokmamak için ortam sıcaklığı düşürülmeyen bazı kolonilerin sıcaklıktan bağımsız olarak diyapoza hazırlık yaptıklarını okumuştum. Evet sıcaklık büyük bir etkendir ama asıl etken karıncaların biyolojik saatidir. İpler tamamen sizin elinizdeymiş, en ufak hatanızda koloni talan olurmuş gibi hissetmeyin o yüzden. Bu arada bahsettiğiniz durumlar diyapoza hazırlık yaptıklarına işaret ediyor. Diyapoza nasıl sokulmalı durumunu da elimden geldiğince açıklamaya çalışayım:

1-Kışın yaklaştığı vakit birkaç hafta öncesinden koloninin rezervlerini oluşturması açısından bol miktarda şeker ve protein verilir. Bu besinleri kışı rahat atlatmak için vücutlarına depolayacaklar. (Sizin bu süreyi 1-2 hafta tutmanız daha uygun olur.)

2-Koloninin ortamına dikkat edin. Suları azsa, pamukları küflüyse veya formikaryumlarının temizlenmesi gerekiyorsa, diyapoz sürecine başlamadan önce ya mevcut ortamları temizlenir, suları yenilenir ya da yeni ve temiz bir ortama aktarılır.

3-Mümkünse kıştan birkaç hafta önce karıncaların ortam sıcaklıkları kademeli olarak düşürülmeye başlanır. Isıtma düzenekleriniz varsa kapatabilir, karıncaları aşamalı olarak daha soğuk bölgelere bırakabilirsiniz. Birden soğuk bölgeye bırakıp 'Hadi kış uykusuna yatın!' demenin sonucu hüsran olacaktır. Doğalarına aykırıdır. (Siz bu süreyi yine 1-2 haftada aşamalı olarak yapabilirsiniz.

4-Yabancı kaynaklarda formikaryumu küçültmek önerilir. Yani ekli parçalardan birkaçını çıkarabilirsiniz. Kesinlikle zorunlu olduğunu düşünmüyorum. Karıncaların kışın daha az aktif olduğunu, daha az besin arayışına girdiğini göz önünde bulundurursak diyapoza özel olarak yaşam alanları küçültülebilir. Bu tamamen formikaryumunuzda değiştirmek, geliştirmek istediğiniz birşeyler varsa diye yapılır. Bir tüpte bakıyorsanız hiç ilgileneceğiniz bir konu değildir zaten. Zorunlu olmadığını tekrardan belirteyim.

5-Havalandırma konusuna da dikkat ederek koloniyi bir kutuya veya kaba yerleştirin. Kutunun içini ya havluyla ya gazetelerle ya da herhangi birşey ile doldurun. Bunun ilk amacı sıcaklık değişimlerini tamponlamak, ani değişimler olmamasını bir nebze de olsa sağlamak. İkinci amacı da kutu hareket etse dahi içindeki tüpün/formikaryumun sağlam durmasını sağlamak.

6-Son olarak koloniyi diyapozda tutacağınız soğuk alana yerleştirirsiniz. Bu kiler, balkon veya kapalı garaj olabilir. Bu aşamada sıcaklığı kademeli düşürme olayını unutmayın. Şartlarınız el verdiği düzeyde sıcaklık değişimini, bir nevi kışa geçişi yumuşak yapmaya çalışın. Bu süre (hazırlık yaptığınız o 1-2 hafta haricinde) en az 60 gün olmalı. Bazı bölgelerde 5 aya kadar uzar. Ama genel olarak 2-3 ay yeterlidir.

Diyapozdayken besine pek ihtiyaçları olmaz. Çoğu karınca türü kışın besine ihtiyaç duymaz. Kraliçe karınca da dahil olmak üzere karıncalar besin olmadan birkaç haftadan birkaç aya kadar dayanabilirler. Siz yine de üç haftada bir besin verebilirsiniz ama çok ilgileneceklerini sanmıyorum. Bu süreçte canlı besleme yapıp koloniyi telaşa sokmamakta fayda var. Bir de kolonilerinizi bu süreçte çok sık kontrol etmeyin. Üç haftada bir sorun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Umarım işinize yarar. Sevgiyle kalın 🙂

Son düzenleme: