Kış uykusu Hakkında Endişelerim

CLYENSE

Nanitik
Üye
Merhabalar, bugün kolonilerimi ilk defa kış uykusuna yatıracağım ve biraz endişeliyim. Endişelerimi şu şekilde aktarayım:
  1. Karıncalarım yeterince doymuş mudur, yoksa hâlâ aç mıdır? Kış uykusuna girmeden önce ekstra besin takviyesi yapmam gerekir mi diye düşünüyorum.
  2. Dışarıya koyduğumda ani sıcaklık değişimleri olur mu? Hava bir anda çok soğursa ya da aniden ısınırsa ne olur diye endişeleniyorum. Eğer sıcaklık yeterince düşük olmazsa karıncalar uykuya yatmayacak ve iki haftada bir besin gereksinimi ölümlere yol açabilir.
  3. Bu 3 aylık süreçte ölümler veya koloniyi tamamen kaybetme korkusu yaşıyorum.
  4. Kolonilerim oldukça yeni (5-6 aylık) ve Karıncalarımı bu yıl kış uykusuna yatırmasam sıkıntı olur mu? İlk yıl yatırmak şart değilse kesinlikle yatırmak istemiyorum.
Kolonilerim şu şekilde:
  • Camponotus sanctus: 45–60 işçi, bol yumurta ve larva
  • Camponotus baldacci: 2 işçi, yaklaşık 10 yumurta
  • Lasius: Çok sayıda işçi, aşırı fazla yumurta (sayamadım)
  • Lasius 2: 3 işçi, bol yumurta
  • Aphaenogaster subneterra: 3 işçi, bol yumurta
Yumurtasız kraliçelerim:
  • Crema x2
  • Messor x2
  • Cata
  • Solenopsis
( Kış uykusuna yatırmazsam İklim dolabı Yapıp Kışın soğundan koruyabilirim )

ants123

Larva
Üye
Tür özelinde bilgim yok ama genel olarak bildiklerimi aktarayım.
1-Uykudan önce protein ve yağ ağırlıklı besinlerin takviye edilmesi önerilir. Bir yandan sıcaklığı kademeli olarak düşürürken bir yandan ekstra kurt takviyesi yaparak normalde aldıklarından daha fazla yağ ve protein verirsen karıncalar kendileri kışa hazırlık yapacaklardır.
2-0 ila 12 derece genel olarak diyapoz sıcaklık aralığıdır. Bu değerin bir iki derece aşağı yukarı hareketi koloniyi çok etkilemez. Örneğin uykuda tuttuğu bir koloninin bir gece -4'e düşen hava sıcaklığından etkilenmediğini yazan birini biliyorum ben. Düşünün tüpteki su bile donmuş ama karıncalar hala sağlam. Bir bakıma sağlam olmak zorundalar eğer öyle olmasalardı o gece o bölgede karınca namına birşey kalmazdı.
3-Evet uykudan sonra kayıplar yaşayabilirsiniz. Bu sayı ciddi bir boyuta ulaşmadığı sürece sorun olarak görülmez.
4-Bir bakıma zorunludur denebilir. Yatırmamak da mümkündür ama hem koloninin verimini hem de ömrünü azaltır. Doğayı taklit etmek en doğrusu olacaktır.

Dipnot:Bunlar genel olarak her tür için geçerli bilgilerdir. Tür özelinde dikkat edilmesi gereken şeyler varsa ve ben bilmiyorsam sizi etkilemesini istemem. Tür özelinde de ufak bir araştırma yapmanızda fayda var.

pegasuZX

Brachypterous
Yardımsever
Üye
Ve çok tedirgin oluyorsan şunu söyleyebilirim. Diyapoza girmemiş koloniler 2 hafta kadar hiç bir besin olmadan dayanıyor. Diyapozda bu süre daha da uzar. Arada sırada besin takviyesi yapılabilir.