Kış uykusu hakkında aklımda kalan sorular

zagor

Larva
Üye
Kış uykusuna 1 koloni ve 2 tane kraliçe ile giriceğim. Kış uykusu bazı şeyleri kafama yattı ama yine de aklımda sorular kaldı.

1) İstanbul’da yaşıyorum ve sıcaklıklar saatten saate değişebiliyor. Akşam farklı iken öğlen farklı oluyor,bu değişim karıncaları etkiler mi?

2) havalar hala soğumadı. Aralık, ocak gibi yatırsam olur mu?

3) en az kaç ay yatırmam gerek?

4) kış uykusu sırasında besleme gerekiyor mu? Gerekiyorsa sadece şekerli su mu yoksa protein mi?

Ayrıca hangi süre aralıklarıyla besleme yapmam gerekiyor?

Moderatör tarafında düzenlendi:

omereymenc

Media
Üye
Kış uykusuna 1 koloni ve 2 tane kraliçe ile giriceğim. Kış uykusu bazı şeyleri kafama yattı ama yine de aklımda sorular kaldı.

1) İstanbul’da yaşıyorum ve sıcaklıklar saatten saate değişebiliyor. Akşam farklı iken öğlen farklı oluyor,bu değişim karıncaları etkiler mi?

2) havalar hala soğumadı. Aralık, ocak gibi yatırsam olur mu?

3) en az kaç ay yatırmam gerek?

4) kış uykusu sırasında besleme gerekiyor mu? Gerekiyorsa sadece şekerli su mu yoksa protein mi?

Ayrıca hangi süre aralıklarıyla besleme yapmam gerekiyor?
1: 5-12 derece aralığında kalındığında sorun olmaz.
2: Elinizdeki cinse de bağlı eğer balkon veya buzdolabı uygunsa oralara koyabilirsiniz.
3: Cinse göre değişim gösteriyor: Messor 2-3 ay, Camponotus 1-2 ay
4: 2 haftada bir besleme yapabilirsiniz şekerli su ve un kurdu olarak.

Ned-Stark

Yumurta
Üye
1: 5-12 derece aralığında kalındığında sorun olmaz.
2: Elinizdeki cinse de bağlı eğer balkon veya buzdolabı uygunsa oralara koyabilirsiniz.
3: Cinse göre değişim gösteriyor: Messor 2-3 ay, Camponotus 1-2 ay
4: 2 haftada bir besleme yapabilirsiniz şekerli su ve un kurdu olarak.
Kış uykusuna messor kraliçesini yatırdım bu çarşamba buldum cuma günüde kış uykusuna yatırdım yanına 5 tane kuş yemi koydum 2 aya yakın kış uykusuna yatırmayı düşünüyorum şimdi 1 hafta dolunca un kurdu vereyim mi yoksa ne yapayım elimde un kurdu yok bu yüzden başka öneriniz varmı

ants123

Yumurta
Üye
Dostum ben de senden bir hafta önce bulmuştum messor kraliçelerimi. Bir tanesi yeni yumurta bıraktı onu kış uykusuna yatırmayacağım ama diğer kraliçemi bir ay yem vermeden kış uykusunda tutacağım. Kış uykusu konusunda bu işin tabiri caizse vakkosu olmuş insanlarda bile fikir ayrılıkları olabiliyor. Bunun sebebi de kış uykusunun çok incik boncuk edilmesi bence.

Benim naçizane bildiklerim messor kraliçeleri kendi doğalarında evet 2-3 ay süreyle uykuda kalıyorlar çünkü zaten genel olarak sonbahar aylarında uçuş yapıyorlar. Bir nevi 3 ay uykuda kalmak zorundalar yani. Fakat yapay ortamda yumurtlamasını istediğimiz kraliçenin henüz bir işçisi ve yumurtası olmadığı için 2-3 ay gibi bir süre tercihe bağlı olmasıyla beraber biraz uzun oluyor.

Ben diyorum ki siz yem vererek iki ay yatırınız ben de yem vermeden bir ay uykuda tutayım. Tabii ki değişken sayısı çok fazla ama bu konuda en azından kendi aramızda ufak çaplı bir sonuş çıkarmış olalım?

Ned-Stark

Yumurta
Üye
Dostum ben de senden bir hafta önce bulmuştum messor kraliçelerimi. Bir tanesi yeni yumurta bıraktı onu kış uykusuna yatırmayacağım ama diğer kraliçemi bir ay yem vermeden kış uykusunda tutacağım. Kış uykusu konusunda bu işin tabiri caizse vakkosu olmuş insanlarda bile fikir ayrılıkları olabiliyor. Bunun sebebi de kış uykusunun çok incik boncuk edilmesi bence.

Benim naçizane bildiklerim messor kraliçeleri kendi doğalarında evet 2-3 ay süreyle uykuda kalıyorlar çünkü zaten genel olarak sonbahar aylarında uçuş yapıyorlar. Bir nevi 3 ay uykuda kalmak zorundalar yani. Fakat yapay ortamda yumurtlamasını istediğimiz kraliçenin henüz bir işçisi ve yumurtası olmadığı için 2-3 ay gibi bir süre tercihe bağlı olmasıyla beraber biraz uzun oluyor.

Ben diyorum ki siz yem vererek iki ay yatırınız ben de yem vermeden bir ay uykuda tutayım. Tabii ki değişken sayısı çok fazla ama bu konuda en azından kendi aramızda ufak çaplı bir sonuş çıkarmış olalım?
Olur ama yanına yarıya bölüp un kurdu koysammı

armagankaya

Minör
Üye
Un kurdu yok elimde 1 tane un kurdu için hem 2 ay un kurduna bakmak istemiyorum hemde 50 tl burda şimdilik para vermek istemiyorum 2 ay sonra kış uykusundan çıkınca alırım un kurdu yerine pişmiş et versem olurmu
Hocam onun hakkında bir bilgim yok ama bence un kurdunu bakın.

ants123

Yumurta
Üye
Un kurdu yok elimde 1 tane un kurdu için hem 2 ay un kurduna bakmak istemiyorum hemde 50 tl burda şimdilik para vermek istemiyorum 2 ay sonra kış uykusundan çıkınca alırım un kurdu yerine pişmiş et versem olurmu
Un kurduna internetten çok daha ucuza ulaşabilirsiniz. Bir sitede minimum 100 tane sipariş ediliyordu ve kargo dışı 25 tl gibi bir ücreti vardı. Un kurdu yazarsanız direkt online satışını yapan siteler çıkacaktır. Fakat dediğiniz gibi kraliçeye vereceğiniz bir iki tane un kurdudur. Geri kalan kurtlarla kış boyu ilgileneceksiniz. Tercih sizin. Bu arada kraliçemi kış uykusundan uyandırdıktan sonra gelişmeleri sizinle paylaşacağım. İyi hobiler.