Kimsesizdi Bir Karga

SomeoneOntheWay

Yumurta
Üye
Selamlar herkese Ben bir kampçı ve gezginim Yeryüzünün bize bir miras değil peşimizdeki nesle bırakılmak üzere emanet olduğunu savunurum Doğadaki tüm canlıları severim
Dün bir hasta ziyaretinde gözlemleyip kimsenin sahip çıkmadığı bir karga gördüm Yakaladım eve getirdim biraz beslemek istedim gagasını açıp yemeği ezip ben bıraktım suyunu verdim
Sizlerden öğrenmek istediğim bu boyuttaki bir karga yemeğini kendisi yiyemez mi?çok mu küçük?Önüne Su,yumurta sarısı,tuzsuz yer fıstık,haşlanmış beyaz pirinç bıraktım Sadece suyu içerken gördüm yerken görmedim Bilgilendirme yaparsanız sevinirim
1.jpgWhatsApp Image 2026-06-12 at 3.40.11 PM.jpeg

DorukBey

Minör
Üye
Yuvadan yeni düşmüş bir karga. Kargalar genelde bu tarz yuvadan düşen yavrularını sürü halinde kontrol eder yanına dahi yaklaştırmaz. Ancak alabildiğinize göre ebeveynleri etrafta yoktu. Gagasının etrafındaki deri yavaş yavaş kaybolmaya başlamış , sert tüyler çıkmaya başlamış. Daha önce bir sürü yabani kuş rehabilite ettim fakat hiç karga beslemedim. Yumurta sarısı, bebe bisküvisi, kalamar kemiği ve bebek maması kıvamına getirecek bir miktar su ile yaptığınız karışımı şırınga ile verebilirsiniz. İlk başta şırıngayı kabul etmeyebilir sonrasında yiyecektir. Bir süre sonra kendi bu mamayı, un kurdu veya çeşitli yemişleri yiyecektir diye tahmin ediyorum. Beslemeyi günde iki üç defa kursağının boş olduğunu gördüğünüzde yapmanızı tavsiye ederim. Şuan ufak sıçramalar yaptığını düşünüyorum bir süre sonra ufak uçuş denemeleri görürsünüz. 2-3 hafta sonra da 5-10 m rahatça uçar diye tahmin ediyorum bu süre zarfınca beslemeniz lazım. Canlıyı bulduğunuz bölgeyi iyice gözlemleyin derim belki ailesi oradadır. Bakımı üstlenemeyeceğinizi düşünüyorsanız çevre üniversitenin veya ilin veteriner bölümüne götürüp durumu açıklayabilirsiniz.

SomeoneOntheWay

Yumurta
Üye
Yuvadan yeni düşmüş bir karga. Kargalar genellikle bu tarz yuvadan düşen yavrularını sürü halinde kontrol eder, yanında dahi yaklaştırmaz. Ancak alabildiğinize göre oranlar eksikti. Gaganın etrafındaki deri yavaş yavaş kaybolmaya başladı, sert tüyler çıkmaya başladı. Daha önce bir sürü yabani kuş rehabilite edildi ama hiç karga beslenmedim. Yumurta sarısı, bebe bisküvisi, kalamar kömürü ve bebek maması kıvamına getirecek bir miktar su ile karışım karışımı ile yapılabilir. İlk destek baştayi kabul etmeyebilir sonrasında yiyecektir. Bir süre sonra kendi bu mayıs, kurulmuş veya çeşitli yemişleri yiyecektir diye tahmin ediyorum. Beslemeyi günde iki üç defa kursağının boş olduğunu gördüğünüzde yapmanızı tavsiye ederim. Şimdi ufak sıçramalar düşünüyor bir süre sonra ufak uçuş denemeleri yapıyorlar. 2-3 hafta sonra da 5-10 m doldurma uçar diye tahmin ediyorum bu süre zarfında zarfsızca beslemeniz gerekiyor. Canlıyı bulduğunuz detayı detaylarını gözlemleyin, belki de çeşitlilik oradadır. Bakımını üstlenemeyeceğiniz yakıtları, çevre üniversitesinin veya ilin veteriner bölümüne götürüp açıklayabilirsiniz.
Bilgilendirme için teşekkürler Genel olarak su içiyor hareketli olduğu zaman -Kuşlara öter derler Kargalara da bağırır derler:d - Bağırıyor ince tan Ama uçamıyorum Benim merakım yiyemiyor kadar küçük mü acaba?Yoksa armut düş ağzıma pişer mi:d

DorukBey

Minör
Üye
Kendi şuanlık yiyemiyor olabilir. Elle beslemenizi öneririm ilk öğününde biraz zorlar yemeyebilir. Ancak öğrendiği zaman sizi zorlamayacaktır 5 dakikanızı alır bir öğünü.

SomeoneOntheWay

Yumurta
Üye
Kendi şuanlık yiyemiyor olabilir. Elle beslemenizi öneririm ilk öğününde biraz zorlar yemeyebilir. Ancak öğrendiği zaman sizi zorlamayacaktır 5 dakikanızı alır bir öğünü.
Çok teşekkürler güzel bilgilendirmeniz için Balkonda hava girişleri ve çıkışları bir sepette tutuyorum ışığa maruz kalmaması için de siyah bir örtü ile de örtüyorum hem soğuktan da biraz korumuş olurum düşüncesi ile Sepet içine dal uzattım Su için koyduğum cam kaseye çıkıp orada uyuyordu şimdi dalın üstünde kalıyor
Balkonda kalmasından,üzerini bezle örtmemde vs var mı bir sorun acaba

DorukBey

Minör
Üye
Sepete kendi isteğiyle girip çıkabiliyorsa süper. Sizin sepete koyup kapatmanızı önermem zaten kendisi de uyanınca durmayacaktır. Örtüyü anladığım kadarıyla sepetin üstüne örttünüz. Nerede yaşadığınızı ve havanın derecesini bilmiyorum ancak hava alıyorsa sıkıntı olmaz. Gün içinde balkonda serbest dolaşabilmesi canlı için iyi olur. Tüneyebileceği bir sandalye vs. koyarsanız da iyi olur.

SomeoneOntheWay

Yumurta
Üye
Sepete ben bırakıyorum ama razı gibi Gece sokak lambaları ve soğuktan koruma maksatlı örtüyorum İstanbul da ikamet Sabahtan sonra sepetten çıkartıyorum balkonda turluyor kanat çırpıp zıplayabiliyor Belki ailesi gelir umudu var içimde gelmese de kafi kargaları çok severim
Burada ilk yakaladığımda yedirdiğim foto
asdadads.jpg

SomeoneOntheWay

Yumurta
Üye
Selamlar @DorukBey Sabah saat 7 gibi Karganın üzerinden örtüyü çıkardım Bir kaç saat sonra balkonun mermerinde kargalarla bağırışırken gördüm hava biraz yağmurluydu Hiç müdahale etmedim bir süre sonra ortalarda yoktu Umarım özgürce yaşar kanatlarını da gökyüzü semalarında çırparak özgürce ölür
Size tüm bilgilendirmeleriniz için teşekkürler Sağlıcakla

DorukBey

Minör
Üye
Rica ederim. Elinizden geleni yaptığınız için ben teşekkür ederim. Dediğim gibi ailesi bırakmamış gelip almışlar. Onun için en iyisi olmuş.