Kastı nedir?

Nolx

Yumurta
Üye
Messor kolonimde normalde media işçiler çıkıyordu. Ancak bugün outworld bakımı yaparken fark ettim ki yeni gelen bir kast majör gibi duruyor. Koloninin majör çıkarması için henüz erken diye biliyorum çünkü işçi sayım 50 civarında. Sizce bu durum normal mi?

Ekli dosyalar

• WhatsApp Image 2026-07-29 at 13.01.45.jpeg
    WhatsApp Image 2026-07-29 at 13.01.45.jpeg
    20.1 KB · Görüntüleme: 44

anakin

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Messor kolonimde normalde media işçiler çıkıyordu. Ancak bugün outworld bakımı yaparken fark ettim ki yeni gelen bir kast majör gibi duruyor. Koloninin majör çıkarması için henüz erken diye biliyorum çünkü işçi sayım 50 civarında. Sizce bu durum normal mi?
Evet majör işçi. Majörün ne zaman çıkacağı değişken olabiliyor.

nevzatgns19

Nanitik
Üye
Benim şu an 25 işçim var ve gelecek hafta majör işçim çıkmış olacak muhtemelen. Erken değil yani sizinki.

MehmetÖzkan

Larva
Üye
Yemleri canlı atmanız ve karıncaların protein ihtiyacını güzel karşılamanız major işçi üretilmesini tetikleyecektir.Major işçi koloninize çok iyi baktığınız için çıkmış.Tebrik ederim.😊

anakin

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Yemleri canlı atmanız ve karıncaların protein ihtiyacını güzel karşılamanız major işçi üretilmesini tetikleyecektir.Major işçi koloninize çok iyi baktığınız için çıkmış.Tebrik ederim.😊
Bu bilgi yanlış maalesef. Yemi canlı atmak sadece koloninin işini zorlaştırır, fazla strese neden olur ve işçilere zarar verebilir.

İlyas16

Majör
Üye
Yarı canlı şekilde atılabilir demek istiyor sanırım. Ben de genelde kolonilerime bu şekilde veriyorum. Kurtlar haricinde hamam böceklerini cımbızla yürüyemeyecek şekilde hafifçe eziyorum, sonra outworlde bırakıyorum. O avlanma olayını görmek de ayrı tatmin ediyor. 4-5 işçi hemen ayağından tutup sabitliyor zaten, hamam böceğinin de en fazla birkaç ayağı ve antenleri hareket ediyor. Böylece koloni biraz avlanma içgüdüsüne giriyor, hem de yem fazla hareket etmediği için çok strese girmiyor.

Ama tabii bu tamamen benim teorik düşüncem, şu ana kadar bir sorun yaşamadım fakat bilimsel bir dayanağım yok. Yine de gözlem amacıyla yarı canlı vermek bana en mantıklısı geliyor. Etik değil sanırım verilen böcek için.

Ekli dosyalar

• Screenshot_2026-07-29-17-13-21-05_99c04817c0de5652397fc8b56c3b3817.jpg
    Screenshot_2026-07-29-17-13-21-05_99c04817c0de5652397fc8b56c3b3817.jpg
    19.4 KB · Görüntüleme: 10
  • Screenshot_2026-07-29-17-13-31-50_99c04817c0de5652397fc8b56c3b3817.jpg
    Screenshot_2026-07-29-17-13-31-50_99c04817c0de5652397fc8b56c3b3817.jpg
    40.2 KB · Görüntüleme: 10

anakin

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Yarı canlı şekilde atılabilir demek istiyor sanırım. Ben de genelde kolonilerime bu şekilde veriyorum. Kurtlar haricinde hamam böceklerini cımbızla yürüyemeyecek şekilde hafifçe eziyorum, sonra outworlde bırakıyorum. O avlanma olayını görmek de ayrı tatmin ediyor. 4-5 işçi hemen ayağından tutup sabitliyor zaten, hamam böceğinin de en fazla birkaç ayağı ve antenleri hareket ediyor. Böylece koloni biraz avlanma içgüdüsüne giriyor, hem de yem fazla hareket etmediği için çok strese girmiyor.

Ama tabii bu tamamen benim teorik düşüncem, şu ana kadar bir sorun yaşamadım fakat bilimsel bir dayanağım yok. Yine de gözlem amacıyla yarı canlı vermek bana en mantıklısı geliyor. Etik değil sanırım verilen böcek için.
Muhtemelen böcek yine ölmüş yada ölüme çok yakın durumda. Böceğin can çekişme hareketleri öldükten sonra da devam ediyor. Yani kafası ezilmiş bir böceğim bacağını hareket ettirmesiyle kanlı canlı hamam böceğini karıncaların önüne atıp savaşmaya mecbur bırakmak bambaşka şeyler. Etik konusunda da ben tamamen öldürmek taraftarıyım. Sonuçta tamamen öldürünce kısa bir süre acı çekiyor ama öbür türlü bu acı epey uzun sürüyor.

MehmetÖzkan

Larva
Üye

Zaten doğada canlı canlı parçalıyorlar içiniz rahat olsun.

anakin

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Zaten doğada canlı canlı parçalıyorlar içiniz rahat olsun.
Doğada messorların canlı böcekleri avladıklarını sanmıyorum.

İlyas16

Majör
Üye

Muhtemelen böcek yine ölmüş yada ölüme çok yakın durumda. Böceğin can çekişme hareketleri öldükten sonra da devam ediyor. Yani kafası ezilmiş bir böceğim bacağını hareket ettirmesiyle kanlı canlı hamam böceğini karıncaların önüne atıp savaşmaya mecbur bırakmak bambaşka şeyler. Etik konusunda da ben tamamen öldürmek taraftarıyım. Sonuçta tamamen öldürünce kısa bir süre acı çekiyor ama öbür türlü bu acı epey uzun sürüyor.
Sadece Messorlarıma vermiyorum ve arkadaş doğru diyor sonuçta, canlı canlı parçalıyorlar. Geçen Formicaların çok büyük bir sineğe yapışıp parça parça yuvaya götürdüklerini izledim. Ama bu konuda hak veriyorum tabii ki, verdiğimiz besinin ölü olması daha etik. Her ne kadar yaptığım şeyin yanlış olduğunu bilsem de bu şekilde vermeye devam edeceğim açıkçası, gözlemlemek daha hoş.

Hem şu tarafı da var, böceklerin acı çektiği bir gerçek fakat bizim kadar gelişmiş bir sinir sistemleri yok. Hatta kendi bilincinin, kendisinin bir birey olduğunun farkında olduklarını bile düşünmüyorum. İlk başta canlı yemleri temin ettiğimde öldürmeye bile acıyordum. Ah ah, ne kadar da canileştim. 😖

yücehayvanat

Media
Üye
Sadece Messorlarıma vermiyorum ve arkadaş doğru diyor sonuçta, canlı canlı parçalıyorlar. Geçen Formicaların çok büyük bir sineğe yapışıp parça parça yuvaya götürdüklerini izledim. Ama bu konuda hak veriyorum tabii ki, verdiğimiz besinin ölü olması daha etik. Her ne kadar yaptığım şeyin yanlış olduğunu bilsem de bu şekilde vermeye devam edeceğim açıkçası, gözlemlemek daha hoş.

Hem şu tarafı da var, böceklerin acı çektiği bir gerçek fakat bizim kadar gelişmiş bir sinir sistemleri yok. Hatta kendi bilincinin, kendisinin bir birey olduğunun farkında olduklarını bile düşünmüyorum. İlk başta canlı yemleri temin ettiğimde öldürmeye bile acıyordum. Ah ah, ne kadar da canileştim. 😖
Aslında canlı yem kategorisindeki canlılar(hamambmcekleri, kınkanatlı larvaları) duygusal olarak "acı"yı hissetmeselerde kendilerine özel nosisepsiyon ve merkezi sinir tepkilerine sahipler yani kendilerine zarar veren ısı, ezilme, lokal hasar gibi tehditleri algılayıp ona göre karar alma yetisine sahipler burda anlatmak çok uzun sürer konu ilgisini çeken olursa burda ismi yazan araştırmayı inceleyebilir:
NCBI PMC - Behavioural Indicators of Pain in Arthropods

anakin

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Üye

Messorlar özelinde söylemiştim onu, avcı türler tabii ki de o şekilde besleniyor. Ben de ilk aldığımda öyleydim. Gözümü kapatım öldürüyordum hatta. Neyse ileride kurban keseceğiz deneyim olur 😜. Konunun çok dışına çıktık. Bu canlı yem mevzusu burada bitsin. Modlar kızar sonra >_< .

MehmetÖzkan

Larva
Üye

Eskiden dısarıda beslediğim bir koloni vardı.Çekirge falan atınca hiç acımıyorlardı.Bu gözlemlerime dayanarak söyledim.

Nolx

Yumurta
Üye
Bu bilgi yanlış maalesef. Yemi canlı atmak sadece koloninin işini zorlaştırır, fazla strese neden olur ve işçilere zarar verebilir.
Şöyle ben un kurdu böceklerini öldürüp atıyorum böceklerden kurtlar elde edemediğimden dolayısıyla ama anladığım kadarıyla majörü çıkardıklarına göre iyi beslemişim

el4nce

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Ansiklopedik İnsan
Forum Delisi
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Makro Fotoğrafçı
Üye
Majör işçi, normal boyuttaki işçiden farklı bir kast değildir. İkisi de aynı kasttır. İşçileriniz arasında yalnızca bir kast vardır.