Haklısınız hocam, ama fotoğrafa bakıldığında abdomen gayet dolu. Eğer abdomen kötü durumdaysa, besleme yapmasını isteyecektim. Ayrıca, normal kraliçeler 3 günde bir kontrol edilebilirken, Formica’lar 2 haftada 1 kontrol edilmelidir. Benim stresten kaynaklı demem bundan dolayı. Çünkü 3,5 haftada 2 kere baktığını biliyoruz. Bu da ortalama 1,5 haftada 1 kontrol etmek demek. Buna 1 kontrol daha eklemek, haftada 1 gibi bir oran ortaya çıkar. Bu durumda kraliçe yine strese girer.
Ayrıca, claustralın terimsel manası “tam kapalı yaşam”dır. Zaten şu aşamada kraliçe hem kendi yumurtasından protein aldı, hem de kendi rezervi var. Eğer besleme yapılırsa, kraliçe 24 saat içerisinde iki kez strese girecek. Bu durumda, ihtiyacı olmasa bile yine yumurtasını yiyecek.
Formica’ları Messor gibi “yemek verip geri alayım, 2 hafta bakmayayım” gibi bir durumda düşünmeyin. Formica’lar ciddi manada stresli cinslerdir. Kesin “beslemeyin” demiyorum ama 1 hafta içinde sıcaklık ve nem uygunsa yine yumurtlayacaktır. Eğer aynı durum yine baş gösterirse sizin dediğiniz gibi iyi bir boos ile kraliçe kendine getirilebilir. Dediğiniz gibi kraliçe yumurta bırakıp yemiş. Bu aşamadan sonra 1 ay kendi izolesine bırakın ki kraliçe kendini toparlasın. Benim tavsiyem bu yönde. Kısaca, şuan besleme yapırsa kraliçe besin ihtiyacını gidersede, bu sefer de strese girecek. Bu durumda yine yumurtalarını yeme durumu olacak. Herhangi bir kusurum varsa affola. İyi hobiler dilerim.🫡