Karıncaların Aşırı çoğalması

Forodrenn

Yumurta
Üye
Bende karınca hobisine başlamak istiyorum fakat aklımda bir soru var; ''Karıncaları beslemeye başladıktan sonra çok fazla karınca olduğunda artık tüplere veya çiftliklere sığmamaya başladığında ne yaparım?'' Evi karınca basar diye korkuyorum :D

Moderatör tarafında düzenlendi:

waynhen

Intercaste
Yardımsever
Üye
Bazı kişiler kraliçeyi bulduğu yere uygun şekilde bırakıyor. Ama o dediğin aşamaya gelmesi yıllar alır. Öyle bi sene içinde falan olacak bişey değil yani korkmana gerek yok.

SinanE-Z

Pupa
Üye
Merhaba,
Benimde benzer çekingelerim oldu ama istilacı olmayan türlerde çok dert olacağını sanmıyorum. Yaşam koşulları sağlanamayacağı ve üreme konusu kraliçeye özgü tek kraliçeli cins/türlerde oradan kaçmaları mefta olmaları anlamına gelebilir. Keyifli hobiler dilerim. 🌱

Forodrenn

Yumurta
Üye
Merhaba,
Benimde benzer çekingelerim oldu ama istilacı olmayan türlerde çok dert olacağını sanmıyorum. Yaşam koşulları sağlanamayacağı ve üreme konusu kraliçeye özgü tek kraliçeli cins/türlerde oradan kaçmaları mefta olmaları anlamına gelebilir. Keyifli hobiler dilerim. 🌱
Merhaba Koloni aşırı büyüdükten sonra kraliçeyi aldıgım yere karıncalarla beraber bırakmayı düşünüyorum bu yanlış birşeymi ?

armagankaya

Replete
Üye
Merhaba Koloni aşırı büyüdükten sonra kraliçeyi aldıgım yere karıncalarla beraber bırakmayı düşünüyorum bu yanlış birşeymi ?
Hocam, doğaya bırakmanız onlar için riskli; çünkü evde tüpte veya formikaryumda baktığınız kraliçe ve koloni, yaşamlarını buna adapte olmuş bir şekilde sürdürürler. Siz doğaya bırakırsanız yüksek ihtimalle alışamazlar. Ayrıca istilacı bir tür ise diğer kolonilere saldırıp ekosistemi bozabilirler.

General_Elyq

Pupa
Üye
Bende karınca hobisine başlamak istiyorum fakat aklımda bir soru var; ''Karıncaları beslemeye başladıktan sonra çok fazla karınca olduğunda artık tüplere veya çiftliklere sığmamaya başladığında ne yaparım?'' Evi karınca basar diye korkuyorum :D
Bendede o korku vardı, merak etmeyin biraz araştırınca zaten anlarsınız yani o korkunuz kalmaz çünkü öyle bir şey yaşanmaz en fazla transfer (karıncaların yuvasını değiştirmek) yapıldığında 1-2 işçi kaçar onlarıda elinizle geri koyarsınız. Ve karıncalar ilk başta gelişmesi zaman gerektirir örneğin ufak bir tüpte bile 3-4 ay çok rahat geçiriyorlar. İyi Hobiler!

SinanE-Z

Pupa
Üye
Aklınızda nasıl canlandığı esas önemli olan kısım. Koloniler elbette binlere, hatta on binlere ulaşabilir; ancak bu süreç çok uzun yıllar alabilir. En hızlı gelişen karınca türleri bile ciddi zaman ister. Örneğin 100 birey sizin için fazla mı? 1000 bireyden oluşan bir koloni, ırka bağlı olarak aslında oldukça küçük bile sayılabilir. Farz edelim ki çok küçük bir ırk için 1000 birey birkaç tüpe sığarken, daha iri türlerde 100 birey bile birkaç tüp gerektirebilir.

Yine de günün sonunda agresif, saldırgan veya tehditkâr davranışlar gösteren bir koloniyle karşı karşıyaysanız, onları kendi hallerine bıraksanız bile nüfusları zamanla azalacaktır. Çekinme sebebinizin nüfustan çok, ileride sıkılırsam ne yaparım düşüncesi olduğunu düşünüyorum. Açıkçası bu durum, nasıl değerlendirdiğinize göre değişir. Kimisi “zaten doğadan geldi, doğal yaşamına döndü” diye düşünür; kimisi ise heves alındıktan sonra sokağa bırakılan kedi veya köpek gibi evcil hayvanlarla benzer bir etik durum olarak görür.

Bana kalırsa her iki durumda da, koloni büyüse bile ve size maddi, manevi ya da zihinsel olarak yük olmaya başlasa, hobiye devam etmek istemezseniz her zaman birine hediye edebilirsiniz. Doğaya salıp endişe etmektense, güvendiğiniz birine vererek koloninin gelişimini güvence altına alabilir ve vicdan azabı duymadan zamanla unutabilirsiniz.(Unutmamanız durumunda da nerede olduklarını bilirsiniz. :j)

Ek olarak bir not geçeyim:
Irk olarak nitelendirme sebebim cins/tür diye çifter çifter tekrar etmemek idi. Keyifli çalışmalar 🪻🌱