Karıncalarım Outworld'de Yolllarını Bulamıyorlar

eymenensaryanhesap

Yumurta
Üye
Dün, forumdaki birkaç kişinin önerisi üzerine 10-15 işçili Messor sp. kolonime bir outworld ekledim. Bunu yapma sebebim, koloniyi beslerken oluşan titreşim nedeniyle kraliçe dâhil tüm koloninin seferber olup çıkış pamuğuna koşmasıydı. Outworld sayesinde besleme işlemini yuvayı rahatsız etmeden yapabileceğimi düşündüm.
Outworld'ün bariyerine bebek talk pudrası sürdüm.
Merak ettiğim birkaç davranış var. Outworld'ün ortasına, gece keşif yapıp yapmadıklarını anlayabilmek için kırılmış birkaç tohum bıraktım. Sabah baktığımda tohumların taşındığını gördüm; ancak yuvaya götürmek yerine çıkışın hemen yanına bırakmışlardı. Bunun nedeni depolarının dolu olması olabilir mi?
Ayrıca dikkatimi çeken bir diğer durum ise beş işçinin tek bir noktada toplanmasıydı. Bir işçi de sürekli aynı yolu takip edip duruyordu. Bu davranışların belirli bir nedeni var mıdır?
Şu an kullandığım outworld, bulabildiğim en uygun saklama kabından yapıldı. Titreşime karşı oldukça hassas olan kolonime mümkün olan en az rahatsızlığı vermemi sağlıyor.
Bu gözlemlediğim davranışlar normal mi? Sizce bunların sebebi ne olabilir ve nasıl bir yol izlemeliyim?

det

Nanitik
Üye
Messorlar tohumları kuru bir yerde tutmak isterler, o yüzden tüpe sokmamışlardır. İhtiyaçları oldukça yerler. Diğer davranışlarda da pek bir anormallik göremedim.

eymenensaryanhesap

Yumurta
Üye
Messorlar tohumları kuru bir yerde tutmak isterler, o yüzden tüpe sokmamışlardır. İhtiyaçları oldukça yerler. Diğer davranışlarda da pek bir anormallik göremedim
B12 sağolsun fotoğraf atmayı ve bazı detayları vermeyi unutmuşum. 2 işçiyi pamukla yuvaya geri koydum diğerleri ise hortuma girince geri çıktılar düştüler fln. onları koyamadım. Ben sabah 6 civarında kontrol ettiğimde bu 6 işçi köşede takılıyorlar gibime geldi ancak şuana kadar bu işçilerin aynı yerde durması, şırıngayla yaptığım şekerli su yerine bakmamaları ve aynı şeritte koşuşturmaları bana anormal geliyor. Birde o hortumu bilerek tohumlar için uzun tuttum istediğimi de yaptılar ama o tohumu dışarıda bırakmaları yine bir anormallik katıyor.

Ekli dosyalar

• 17844639916972367604608303175800.jpg
    17844639916972367604608303175800.jpg
    38.4 KB · Görüntüleme: 14
  • 17844640472661828143219754814417.jpg
    17844640472661828143219754814417.jpg
    36.4 KB · Görüntüleme: 14

nevzatgns19

Nanitik
Üye
Dışarıya pupa vs. çıkartmış olabilirler yakından inceleyin bir şey görebilcek misiniz bakın. Ben altına mukavva karton yapıştırdım kontrol ederken titreşimi minimuma indiriyor sizin de yapmanızı tavsiye ederim. Ow'yi yapıştırsanız kartona yeterli olacaktır.

egemen25

Yumurta
Üye
Ya messor nanitikleri biraz garip oluyor yani ben messore ow gerek duymuyorum direk tüpün içinde besle çünkü öyle outworlde güzel takılamiolar out campoya cataya felan iyi oluo

Messor ow uğraştırır seni biraz

det

Nanitik
Üye
B12 sağolsun fotoğraf atmayı ve bazı detayları vermeyi unutmuşum. 2 işçiyi pamukla yuvaya geri koydum diğerleri ise hortuma girince geri çıktılar düştüler fln. onları koyamadım. Ben sabah 6 civarında kontrol ettiğimde bu 6 işçi köşede takılıyorlar gibime geldi ancak şuana kadar bu işçilerin aynı yerde durması, şırıngayla yaptığım şekerli su yerine bakmamaları ve aynı şeritte koşuşturmaları bana anormal geliyor. Birde o hortumu bilerek tohumlar için uzun tuttum istediğimi de yaptılar ama o tohumu dışarıda bırakmaları yine bir anormallik katıyor.
Siz biraz normal değil gibi anlatıyorsunuz ama bence öyle pek de bir sorun yok, hem 10-15 için outworld zaten gerekli değil.Hem siz de çok gereksiz büyük bir şey takmışsınız. Tohumlara gelirsek bende tohumları de tüpe sokmuyorlar, anormallik falan yok o davranışta.

CLYENSE

Majör
Yardımsever
Üye
Dün, forumdaki birkaç kişinin önerisi üzerine 10-15 işçili Messor sp. kolonime bir outworld ekledim. Bunu yapma sebebim, koloniyi beslerken oluşan titreşim nedeniyle kraliçe dâhil tüm koloninin seferber olup çıkış pamuğuna koşmasıydı. Outworld sayesinde besleme işlemini yuvayı rahatsız etmeden yapabileceğimi düşündüm.
Outworld'ün bariyerine bebek talk pudrası sürdüm.
Merak ettiğim birkaç davranış var. Outworld'ün ortasına, gece keşif yapıp yapmadıklarını anlayabilmek için kırılmış birkaç tohum bıraktım. Sabah baktığımda tohumların taşındığını gördüm; ancak yuvaya götürmek yerine çıkışın hemen yanına bırakmışlardı. Bunun nedeni depolarının dolu olması olabilir mi?
Ayrıca dikkatimi çeken bir diğer durum ise beş işçinin tek bir noktada toplanmasıydı. Bir işçi de sürekli aynı yolu takip edip duruyordu. Bu davranışların belirli bir nedeni var mıdır?
Şu an kullandığım outworld, bulabildiğim en uygun saklama kabından yapıldı. Titreşime karşı oldukça hassas olan kolonime mümkün olan en az rahatsızlığı vermemi sağlıyor.
Bu gözlemlediğim davranışlar normal mi? Sizce bunların sebebi ne olabilir ve nasıl bir yol izlemeliyim?
herhangi bir sorun yok. Ancak şekerli suyu şırınganın içine koyup pamukla vermek, bir süre sonra suyun bayatlamasına ve buna bağlı olarak işçi kaybına yol açabilir. Bu yüzden şekerli suyu her 2 günde bir taze olacak şekilde yenileyin. Canlı yem ile şekerli suyu aynı anda vermemelisiniz. Canlı yem veriyorsanız şekerli suyu, şekerli su verecekseniz de canlı yemi ortamdan kaldırın. Karıncalar proteini sindiremezler; bu sebeple iki besinin aynı vakitte verilmemesi gerekir.

det

Nanitik
Üye
Canlı yem ile şekerli suyu aynı anda vermemelisiniz. Canlı yem veriyorsanız şekerli suyu, şekerli su verecekseniz de canlı yemi ortamdan kaldırın. Karıncalar proteini sindiremezler; bu sebeple iki besinin aynı vakitte verilmemesi gerekir.
Karıncalar hangisine ihtiyaçları varsa onu tüketirler. İkisi karıştırılmadığı sürece karıncalar zarar görmez, birini seçerler. Ama ilgileri bölünebileceği için canlı yem ve şekerli suyu farklı günlerde vermek mantıklı olabilir.

CLYENSE

Majör
Yardımsever
Üye
Karıncaların hangi besine ihtiyaçları varsa onu tüketebileceklerinin farkındayım. Zaten burada bahsetmek istediğim konu, işçilerin bir besinden diğerine olan ilgilerini kaybedebilecekleri gibi sebeplerdi. Bu sebepleri ne yazık ki şu anda unuttum ama yakın zamanda bu konuyu tekrardan detaylıca araştıracağım. Ayrıca şekerli su ve canlı yemin aynı anda outworld'de bulunmaması gerektiği, deneyimli ve profesyonel hobiciler tarafından sıkça yapılan hatırlatmalardan biridir.

eymenensaryanhesap

Yumurta
Üye
Dışarıya pupa vs. çıkartmış olabilirler yakından inceleyin bir şey görebilcek misiniz bakın. Ben altına mukavva karton yapıştırdım kontrol ederken titreşimi minimuma indiriyor sizin de yapmanızı tavsiye ederim. Ow'yi yapıştırsanız kartona yeterli olacaktır.
Ondan bende korktum ve korktuğum başıma gelmemiş. Önerinizi deneyeceğim🙌

eymenensaryanhesap

Yumurta
Üye
Siz biraz normal değil gibi anlatıyorsunuz ama bence öyle pek de bir sorun yok, hem 10-15 için outworld zaten gerekli değil.Hem siz de çok gereksiz büyük bir şey takmışsınız. Tohumlara gelirsek bende tohumları de tüpe sokmuyorlar, anormallik falan yok o davranışta.
Google scholarda gezindim ve bizzat forumda aradım ve messorların grupça yiyecek aradığını, keşfe çıktıklarını öğrendim yani pek bir anormallik yok gibi. Outworld takmalıydım çünkü dediğim gibi işçiler ve kraliçe çıkışı açtığım anda çıkışa koşuyolardı ve bende beslemekte zorlanıyordum. Diğer koloniler ede aynı şekilde davranıyorum ama onlarda pek bir sorun yok. Outworld ise fotoğrafta büyük gözükmüş olabilir 1.5 litre ve uzunluğu benim bir karışımdan 1-2 cm kısa

• Beğendim
Tepkiler: det