Karıncaları Işığa Alıştırmak

Mogo

Nanitik
Üye
Merhaba benim 15 işçili Camponotus kolonim var. Onları yavaşça ışığa alıştırmak istiyorum. Şu an yuvalarının boş kısmının üstündeki asetat kağıdını kaldırdım ve haftalar geçtikçe yavaşça daha da fazla bir kısmını açacağım. Böyle yavaşça yaparsam bir problem oluşur mu?

Moderatör tarafında düzenlendi:

Atreides

Nanitik
Yardımsever
Üye
Karıncalar içgüdüsel olarak karanlığa yönelir. Yani bu durumu değiştiremezsiniz. Sadece eziyet etmiş olursunuz. Ayrıca kendi gözlemlerime göre asetat kâğıdı dahi karıncaları rahatsız ediyor. Ben tüplerin etrafını karton kağıt ile kaplıyorum.

Mikrox

Replete
Yardımsever
Üye
Karıncalar içgüdüsel olarak karanlığa yönelir. Yani bu durumu değiştiremezsiniz. Sadece eziyet etmiş olursunuz. Ayrıca kendi gözlemlerime göre asetat kâğıdı dahi karıncaları rahatsız ediyor. Ben tüplerin etrafını karton kağıt ile kaplıyorum.
Aslında tam olarak öyle değil. Evet, çoğu karıncada ışıktan kaçınma davranışı görülse de bu durum türe göre değişebilir. Aktivite düzeyi, ışığa verilen tepki ve ışığa tolerans gibi davranışlar türler arasında farklılık gösterebilir. Yani “karıncalar içgüdüsel olarak karanlığa yönelir” ifadesi biraz fazla kesin. Işığa verilen tepki türe, hatta koloninin yaşam biçimine ve işçilerin görevlerine göre bile değişiklik gösterebilir.
Merhaba benim 15 işçili Camponotus kolonim var. Onları yavaşça ışığa alıştırmak istiyorum. Şu an yuvalarının boş kısmının üstündeki asetat kağıdını kaldırdım ve haftalar geçtikçe yavaşça daha da fazla bir kısmını açacağım. Böyle yavaşça yaparsam bir problem oluşur mu?
Bana kalırsa ışığa alıştırmayın. Transfer süreçlerinde, stres yönetiminde ve koloninin davranışsal ihtiyaçlarında çok zorlanabilirsiniz. En basitinden bir örnek vereyim: İleride koloninizi transfer etmeniz gerekirse, ışık yöntemiyle transfer yapmak zorlaşabilir. Evet, belki karanlık bölgeyi kendiliğinden seçebilirler ama yine de zorluk yaşarsınız. Stres de keza. Bir koloninin ışığa alışması, sürekli olarak stres seviyesinin düşük olduğu anlamına gelmez.