Karıncalar hakkında okunabilecek makaleler.

Mikrox

Replete
Yardımsever
Üye
Herkese iyi hobiler dilerim. Bugün birazcık araştırma yaptım ve bu araştırmalar sonucunda ilgimi çeken birkaç makaleyi buraya atma kararı aldım. Aslında bu sadece bu seferlik devam eden bir şey de olmayacak. Dileyen arkadaşlar dilediği makaleyi (konuyla alakalı olacak şekilde) buraya atabilirler. Sadece makale atmak isteyen arkadaşlardan ricam, makaleyi atarken öncelikle ismini, sonra alt kısma linkini ve onun da altına bu makalenin ne anlattığını yazması. Bu şekilde form açısından daha da kullanılabilir bir topluluk oluştururuz. Ben de ara ara girip yeni makaleleri veya karıncalar hakkındaki diğer araştırmaları buraya atacağım. Başta da dediğim gibi, bu yazının altına isteyen arkadaşlar konuyla ilgili olacak şekilde istediği makaleyi atabilirler. Bu sayede hem forumda bilgi paylaşılmış hem de yeni hobicileri makale okumaya teşvik edecek bir ortam oluşturmuş oluruz şeklinde düşündüm. Umarım beğenirsiniz. Ben şimdiden 3 tane beğendiğim makaleyi aşağıya bırakıyorum. Ek olarak makalelerin kaynaklarını da araştırmanız en azından doğruluk açısından iyi olacaktır. Örneğin altta attığım kaynaklar ResearchGate ve PubMed'den alıntı yazılardır. Buna ek olarak Science veya herhangi bilimsel doğruluğu olan yerlerin makalelerini de paylaşabilirsiniz. Herkese iyi hobiler dilerim. Bilimle kalın.

1. Ant Collective Behavior Is Heritable and Shaped by Selection

Bu çalışmada Monomorium pharaonis kolonilerinde besin arama, saldırganlık ve keşif gibi kolektif davranışların kalıtılabilirliği ve seçilimle ilişkisi araştırılmıştır.

Kolektif davranışların kalıtılabilirliği 0,17–0,32 arasında bulunmuştur. Ayrıca bu davranışlar arasında ilişkiler ve bazı davranışlarla koloni fitness'ı arasında bağlantılar tespit edilmiştir. Bulgular, kolektif davranışların genetik varyasyona sahip olduğunu ve doğal seçilim tarafından şekillenebileceğini göstermektedir.

2. Artificial selection on ant female caste ratio uncovers a link between female-biased sex ratios and infection by Wolbachia endosymbionts

Bu çalışmada Monomorium pharaonis üzerinde üç nesil boyunca dişi kast oranına yönelik yapay seçilim uygulanmıştır.

Kast oranında beklenen yönde bir değişim görülmemesine rağmen, yüksek ve düşük seçilim hatlarının cinsiyet oranları farklılaşmıştır. Bu değişimin, kalıtsal Wolbachia enfeksiyonlarının hatlar arasındaki frekans değişimiyle ilişkili olduğu gösterilmiştir. Çalışma, endosimbiyontların sosyal böceklerde cinsiyet oranını etkileyebileceğine dair veri sunmaktadır.

3. Fitness costs of worker specialization for ant societies

Bu çalışmada Temnothorax longispinosus kolonilerinde işçilerin uzmanlaşmasının koloni fitness'ına etkisi araştırılmıştır.

102 koloninin işçi yapısı deneysel olarak uzmanlaşmış veya genelci olacak şekilde düzenlenmiş ve koloniler slavemaker saldırılarına maruz bırakılmıştır.

Genelci koloniler saldırılar sırasında kuluçkalarını daha fazla kurtarmış ve kuluçkayı yaklaşık 2,6 kat daha hızlı taşımıştır. Sonuçlar, değişken çevre koşullarında aşırı işçi uzmanlaşmasının koloni açısından fitness maliyeti oluşturabileceğini göstermektedir.