Karıncalar Gerçekten Kırmızıyı Göremiyor Mu?

kartals0

Larva
Üye
Karıncaların kırmızıyı görememe konusunu araştırdım ve bu konuya bir açıklık getirmek istiyorum.
Aslında gerçekten karıncalar kırmızıyı göremiyorlar evet ama bu her kırmızı için geçerli değil. Kendim yaptığım testlerde ve ChatGPT ile ufak bir sohbetimiz sonucu bu sonuca ulaştım;
ChatGPT: Karıncaların genelde sadece 2 koni hücresi var — mavi ve UV (morötesi).

• Kırmızı ışık (yaklaşık 620–750 nm): Bu dalga boyu karıncaların duyarlılık spektrumunun dışında kalır.
  • Gördüklerini nasıl görürler? Kırmızı onlar için ya çok koyu bir gri ya da hiçbir şey olabilir.
Ek olarak bir kaç konuyu daha açıklayıp bu konuyu niye açtığımı anlamanızı isterim. Kullandığımız asetat kağıtları ya da türevlerinin hepsi istediğimiz saf kırmızılıkta olmayabilir ve içlerinde başka renk spektrumları barındırabilir. Ekstra olarak dışarıdan aldığı ışığın gücü, yakınlığı ya da rengi, farklı renk spektrumları yaratarak görmelerine ve stres olmalarına yol açabilir. Kalın asetat kağıtlarından bazen görmek zor olduğu için ışığı yakınlaştırmak kağıdın kırmızıyı “açık parlak kırmızı” yaymasına ve kraliçeyi ya da koloniyi strese sokmasına neden olabilir. Diğer
bir konu da “nasıl olsa kırmızıyı göremiyorlar o da kırmızı bu da kırmızı” diye incecik saf kırmızı olduğu bile belli olmayan ve içinde farklı renk spektrumları da barındıran kağıtları sarıp verimli sonuç beklemek. Tabii görüp görmeklerini basit bir gözlemle anlamak mümkün. Forumda ara ara denk geldiğim kraliçelerin yumurtaları yeme sorunları (en azından bazıları) bu konuyla alakalı olabilir.
Bu konuyu yeni başlayanlara yardımcı olmak ve benim gibi kafasında soru işareti olan hobidaşlarım için açtım. İyi forumlar, iyi hobiler dilerim.

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Zamanında çok tartışılan bir şeydi. Yine bu konuda dönecek tartışmaları okuyalım bakalım, takipteyim.:). Ben olaya bilimsel yaklaşmayı sevdiğim ve bu konuda tür bazlı yeterli veri olmadığı için görür veya görmez diye genelleme yapmamayı tercih ediyorum.

kartals0

Larva
Üye
Zamanında çok tartışılan bir şeydi. Yine bu konuda dönecek tartışmaları okuyalım bakalım, takipteyim.:). Ben olaya bilimsel yaklaşmayı sevdiğim ve bu konuda tür bazlı yeterli veri olmadığı için görür veya görmez diye genelleme yapmamayı tercih ediyorum.
Bence en mantıklı ve kesin sonuç herkesin kendi kolonisini test etmesi ile olur. İlginiz için teşekkür ederim. 🙏🏽

Black07

Pupa
Üye
Merhaba arkadaşlar,

Yaklaşın 7-8 aydır messor kolonisi besliyorum. Koloninin ilk 5-6 ayını tamamen karanlık ortamda tuttum sonradan ise kırmızı asetat kağıdına geçiş yaptım. Asetat kağıdında stres yapmadılar fakat parmağımı asetat kağıdına dokundurduğumda ise kraliçe parmağıma doğru saldırı yapıyor. Tam görüp göremediğinden emin değilim belki parmağımın ısısına tepkide veriyor olabilir. Benim kendi görüşüm messorlar için kırmızıyı görebiliyorlar.