Karınca Yaşam Alanı Kurulumu ve Gerekli Ekipmanlar Hakkında

Yiğitayk

Yumurta
Üye
Herkese merhaba,
Forumdaki arama özelliğini kullanarak karınca hobisine başlangıç rehberlerini ve benzer konuları detaylıca inceledim. Hobiye doğru adımlarla başlamak ve canlılarıma zarar vermemek adına, canlıyı edinmeden önce tüm sistemi eksiksiz bir şekilde hazır etmek istiyorum. Bu konuda siz tecrübeli hobicilerin yönlendirmelerine ihtiyacım var.
Öncelikle sürecin farkındayım; kraliçe karıncayı ilk aşamada test tüpünde büyüteceğim. Ne zaman ki işçiler çıkıp koloni belirli bir olgunluğa ve sayıya ulaşırsa, o zaman onları kalıcı yaşam alanlarına transfer edeceğim.
Bu doğrultuda, sonraki aşama için elimde 40-50 cm boyutlarında kare bir cam akvaryum (fanus) bulunuyor. Bu alanın kurulumu ve gerekli malzemeler hakkında kafama takılan sorular şunlardır:
1. Taban malzemesi olarak silis kumu kullanmayı planlıyorum. Bu boyutlardaki bir alan için yaklaşık kaç ml ya da kaç kilogram kum almam gerekir?
2. Yaşam alanındaki ısı yönetimini nasıl sağlamalıyım? Canlıların ideal sıcaklıkta kalması için ısıtıcı ped mi kullanmalıyım, yoksa daha sağlıklı bir yöntem var mıdır?
3. Karıncalar için UVB lamba ya da benzeri özel bir aydınlatma/gelişim ışığı kullanılması gerekiyor mu, yoksa oda ışığı yeterli midir?
4. Canlılar gelmeden önce malzeme listemi tamamlamak istiyorum. Silis kumu ve ısıtıcı dışında mutlaka edinmem gereken diğer temel malzemeler (cımbız, besleme aparatları, kaçış önleyici bariyerler vb.) nelerdir?
Amacım her şeyi dört dörtlük hazırlayıp karıncalarımı öyle kabul etmek. Bu güzel hobiye gönül vermiş dostların yardım ve tavsiyelerini bekliyorum. Değerli zamanını ayırıp cevap yazacak herkese şimdiden çok teşekkür eder,
keyifli hobiler dilerim!

Mikrox

Minör
Üye
Herkese merhaba,
Forumdaki arama özelliğini kullanarak karınca hobisine başlangıç rehberlerini ve benzer konuları detaylıca inceledim. Hobiye doğru adımlarla başlamak ve canlılarıma zarar vermemek adına, canlıyı edinmeden önce tüm sistemi eksiksiz bir şekilde hazır etmek istiyorum. Bu konuda siz tecrübeli hobicilerin yönlendirmelerine ihtiyacım var.
Öncelikle sürecin farkındayım; kraliçe karıncayı ilk aşamada test tüpünde büyüteceğim. Ne zaman ki işçiler çıkıp koloni belirli bir olgunluğa ve sayıya ulaşırsa, o zaman onları kalıcı yaşam alanlarına transfer edeceğim.
Bu doğrultuda, sonraki aşama için elimde 40-50 cm boyutlarında kare bir cam akvaryum (fanus) bulunuyor. Bu alanın kurulumu ve gerekli malzemeler hakkında kafama takılan sorular şunlardır:
1. Taban malzemesi olarak silis kumu kullanmayı planlıyorum. Bu boyutlardaki bir alan için yaklaşık kaç ml ya da kaç kilogram kum almam gerekir?
2. Yaşam alanındaki ısı yönetimini nasıl sağlamalıyım? Canlıların ideal sıcaklıkta kalması için ısıtıcı ped mi kullanmalıyım, yoksa daha sağlıklı bir yöntem var mıdır?
3. Karıncalar için UVB lamba ya da benzeri özel bir aydınlatma/gelişim ışığı kullanılması gerekiyor mu, yoksa oda ışığı yeterli midir?
4. Canlılar gelmeden önce malzeme listemi tamamlamak istiyorum. Silis kumu ve ısıtıcı dışında mutlaka edinmem gereken diğer temel malzemeler (cımbız, besleme aparatları, kaçış önleyici bariyerler vb.) nelerdir?
Amacım her şeyi dört dörtlük hazırlayıp karıncalarımı öyle kabul etmek. Bu güzel hobiye gönül vermiş dostların yardım ve tavsiyelerini bekliyorum. Değerli zamanını ayırıp cevap yazacak herkese şimdiden çok teşekkür eder,
keyifli hobiler dilerim!
Öncelikle hobiye giriş için tebrikler.

Aklıma takılan bir nokta var. Biz hobide formicarium dediğimiz yapılar kullanırız. Bunlar içi oyuk şekilli yapılardır. Amacınız formicarium olarak akvaryumu kullanmak mı? Eğer öyleyse ytongdan şekilli bir formicarium oluşturmanız lazım olacak. Eğer ytongdan formicarium yapıp akvaryuma oturttuktan sonra kum kullanacaksanız takribi 1 kilo kadar silis kum yeterlidir.

1-) Taban malzemesi sadece kum olmamalı. Anladığım kadarıyla siz tamamen akvaryumu formicarium olarak kullanacaksınız. Eğer öyleyse alt zemine özel toprak karışımı yapmanız lazım. Çökmelere dayanıklı olacak ve nemi iyi tutacak bir sistem olmalı vs. Fakat dediğim gibi bir sistem yaparsanız daha iyi olur. Hatta birazdan çizim yapıp aklımdaki planı da anlatacağım bir şey çizmeye çalışacağım.

2-) Eğer hiç eksiğim olmasın ve ben her şeyi tam yapmak istiyorum derseniz ısıtıcı ped alabilirsiniz. Fakat bana sorarsanız Cataglyphis gibi bir türünüz yoksa (ki biz onlarda da pek kullanmıyoruz.) hiç gerek yok. Şayet şehriniz çok soğuk bir şehir ise ve ev içerisinde de 20 derece altına düşüyorsa yumurta gelişimi açısından alabilirsiniz ama böyle bir şehir Türkiye'de çok yok diye biliyorum. Bana kalırsa hiç gerek yok ama almak isterseniz de yumurta gelişimi için faydası olur. Burada karar sizin aslında.

3-) Hayır, UV lamba gerekmez. Tam tersi, UV ışınları yumurtaları öldürür. Zaten sizin koloniyi karanlıkta tutmanız gerekli. Bu konuda herhangi bir ışık kullanmanız gerekmeyecek.

4-) İlk başta birkaç test tüpü ve yine besleyeceğiniz türe göre un kurdu almanız iyi olur. İlerisi için ek olarak cımbız ve test tüpü çoğaltıcı almanız iyi olur. Yanında dilerseniz 3D formicarium da alabilirsiniz ama ileride kullanacağınız bir şey olduğu için daha sonra da alabilirsiniz.

Yiğitayk

Yumurta
Üye
Ben test tüplerini, kuma gömmeyi düşünüyorum ağızları dışarıda kalıcak şekilde nem vs ayrı ayrı yapma gibi planım isterseniz. Örnek bir video linki atabilirim.