Karınca çiftliği tasarımı

orhant

Yumurta
Üye
Katılım
21 Ağu 2024
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Merhabalar;
Oğlum karınca çiftliği istediğini söyledi bende özel birşey olsun diye 3d printer ile yapabileceğim bir sistem oluşturdum.
ABS ile baskı alacağım.
İlk defa karınca çiftliği yapacağım için biraz araştırma yapıp gördüklerimi uyguladım.
Formikaryum : Altıgen formda içinde 4 ayrı bölgesi olan bir yapı bu bölgelerin altı delikli olacak aynı formda altında su-ıslak pamuk koyulacak bir bölüm var.Buradan nemlendirme ve su ihtiyacını karşılamaya çalışacağım.
Ara bölüm : Koloni gelşirse yeni bölümler eklemek için hemde oğlumun adının olduğu özel bir bölüm altından delikler açtım(bu bölümün altınada suluk yerleştirmek gerekir mi ?)
outworld : 18 cm lik küp bir alan altında çakıl-toprak koyulacak bir alan var 5mm derinlikte ( kum mu çakıl mı altına ne koymak gerekir?)
tüm açık alanlar pleksi ile kapatılacak. outworld üst kapağında hava almak için bir bölüm olacak.
Bu açıklamalara göre eklemem gereken yada özellikle karıncaların zarar görmemesi için önerilerinizi bekliyorum.
 

Ekli dosyalar

  • karınca_çiftliği.fw.png
    karınca_çiftliği.fw.png
    159.2 KB · Görüntüleme: 29

orhant

Yumurta
Üye
Katılım
21 Ağu 2024
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
Messor koloni aldık belki bu türe özel öneri olabilir.
 

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Katılım
11 Ocak 2022
Mesajlar
2,051
Çözümler
440
Tepkime puanı
3,061
Merhabalar, tasarımlarınız güzel olmuş. (Bundan sonraki kısmı Outword'ün 18cm kenarlara sahip olduğunu bildiğim için formikaryuma oranlayarak yazdım. Eğer formikaryum boyutlarını küçültürseniz bu tasarımlarda değişiklik yapmanıza gerek yok. Boyut büyük olduğu için aşağıdaki tavsiyeleri verdim.)

Tasarımlardaki ölçüleri bilmiyorum ama formikaryumun iç duvar yüksekliğini fazla yapmayın. Yüksek yaparsanız o formikaryumu doldurmanız çok uzun sürer.

İkinci tavsiyem formikaryumların iç kısımlarına daha fazla odacık/bölme/geçit eklemeniz olacak. Hem estetik olarak daha iyi durur. Hem nem dengesine göre yumurtaları taşıyabilecekleri ortam seçeneği fazla olur. Ek olarak besleyeceğiniz koloninin boyutunu bilmiyorum ama küçük bir koloni ilk formikaryumda zorluk çeker.

Buraya eklediklerim biraz rastgele çizgiler oldu tabii. Ama siz tasarımda değişikliğe giderek oda sayısını arttırabilirsiniz. Karıncaların dar alanlarda daha rahat ettiğini unutmayın. İstiyorsanız ilk formikaryumdaki altıgen örüntüyü devam ettirin bal peteği gibi olsun orası. 2. formikaryumdaki silindirleri kaldırıp onların yerine daha doğal çizgiler atarak odalara bölmenizi tavsiye ederim. Ya da Mikail yazısını büyütüp harflerin alt taraflarından geçişler de yapabilirsiniz. Mikail yazısının kaplamadığı kısımlar ve altındaki boşluklar karıncaların yaşam alanı olur.
1724253514834.png

Formikaryumda siyah renk kullanmanızı tavsiye etmem. Messor zaten koyu renkleri olan bir cins. Siyah formikaryumda karıncalarınızı iyi gözlemleyemezsiniz. Ben formikaryumlarda beyaz rengi tercih ediyorum. Size de beyaz-krem renkleri tavsiye ederim. Ya da odunsu renkler tercih edilebilir, toprak havası katar.

Ara formikaryuma nem odası yapmanız çok şart değil, ama yapmanız iyi olur. İki kısımda da nem oranı farklı olacağı için kendilerine uygun ortamı tercih edebilirler. İlk formikaryumun tamamen dolduğu bir senaryoda koloni zaten belli bir seviyeyi çoktan aşmış olacak. O yüzden 2. ara kısma nemlendirme çok şart değil. Büyük koloniler nem oranını kendisi ayarlayabiliyor.

Outworlde seçtiğiniz taban malzemesi pek fark etmez. Göz zevkinize göre tercih yapabilirsiniz.
 
Üst