Karınca Aslanı (Myrmeleontidae) Bakım Günlüğü

SasuKe1

Replete
Üye
Merhabalar,
Çok uzun süredir aradığım karınca aslanı larvasını bugün tamamen şans eseri okulda top oynarken buldum. Cepte tüp taşımak önemliymiş gerçekten :D. Forumumuzda karınca aslanı ile ilgili hiç konu dahi yok. İleride beslemek isteyenler veya merak edenler için günlük şeklinde bilgi vereceğim bir şey hazırlamayı planlıyorum. Karınca aslanı larva aşamasını beslemek çok eğlenceli bence çünkü koyduğunuz kapta girdap benzeri şeyler yapıyor (Resim 1). Eğer hayvanı dikkatsizliğimden veya sakarlığımdan öldürmezsem uzun soluklu bir şey olacak gibi duruyor, 1-3 yıla kadar larva evresinde duruyormuş. Larva evresinden yetişkinliğe geçince salacağım, doğal dengeyi bozmak istemem gitsin çiftleşsin neslini devam ettirsin. Bugün bulduktan sonra arabada cebimde vs. baya bir sarsıldı umarım bir şey olmaz. Daha önceden karıncalar için yaptığım bir kap vardı ona koydum (Resim 2). Ancak kaptaki kum az, yakın bir zamanda sahile gidip kum toplayacağım tekrar güncellerim onu da.
1761325205539.png 1761325222741.jpeg
------------------------------------ (Resim 1) ---------------------------------------------------------------------------------------------- (Resim 2)-----------------------------------------------------

Gün 1: Serüven başlangıcı

Dediğim kaba koyduğum gibi dibe doğru kazmaya başladı, 3-5 dakika içerisinde tamamen gömdü kendini. İzlemesi çok keyif vericiydi. Şuanlık yemek vs. vermeyi düşünmüyorum, biraz alışsın yuvasını kursun sonra vereceğim. Yavaş yavaş girdap oluşuyor gibime geldi, olmadı bu gece bir daha güncelleme yaparım. Resimler gelsin bakalım.

1761325364418.jpeg1761325437175.jpeg1761325459624.jpeg1761325475108.jpeg

Evet şuanlık yaşananlar bu kadar, girdap daha belirginleşmeye başlayınca bir daha güncelleme yaparım. İyi forumlar.

Karınca16

Replete
Yardımsever
Üye
Merhabalar,
Çok uzun süredir aradığım karınca aslanı larvasını bugün tamamen şans eseri okulda top oynarken buldum. Cepte tüp taşımak önemliymiş gerçekten :D. Forumumuzda karınca aslanı ile ilgili hiç konu dahi yok. İleride beslemek isteyenler veya merak edenler için günlük şeklinde bilgi vereceğim bir şey hazırlamayı planlıyorum. Karınca aslanı larva aşamasını beslemek çok eğlenceli bence çünkü koyduğunuz kapta girdap benzeri şeyler yapıyor (Resim 1). Eğer hayvanı dikkatsizliğimden veya sakarlığımdan öldürmezsem uzun soluklu bir şey olacak gibi duruyor, 1-3 yıla kadar larva evresinde duruyormuş. Larva evresinden yetişkinliğe geçince salacağım, doğal dengeyi bozmak istemem gitsin çiftleşsin neslini devam ettirsin. Bugün bulduktan sonra arabada cebimde vs. baya bir sarsıldı umarım bir şey olmaz. Daha önceden karıncalar için yaptığım bir kap vardı ona koydum (Resim 2). Ancak kaptaki kum az, yakın bir zamanda sahile gidip kum toplayacağım tekrar güncellerim onu da.
Ekli dosyayı görüntüle 71284 Ekli dosyayı görüntüle 71285
------------------------------------ (Resim 1) ---------------------------------------------------------------------------------------------- (Resim 2)-----------------------------------------------------

Gün 1: Serüven başlangıcı

Dediğim kaba koyduğum gibi dibe doğru kazmaya başladı, 3-5 dakika içerisinde tamamen gömdü kendini. İzlemesi çok keyif vericiydi. Şuanlık yemek vs. vermeyi düşünmüyorum, biraz alışsın yuvasını kursun sonra vereceğim. Yavaş yavaş girdap oluşuyor gibime geldi, olmadı bu gece bir daha güncelleme yaparım. Resimler gelsin bakalım.

Ekli dosyayı görüntüle 71286Ekli dosyayı görüntüle 71287Ekli dosyayı görüntüle 71289Ekli dosyayı görüntüle 71290

Evet şuanlık yaşananlar bu kadar, girdap daha belirginleşmeye başlayınca bir daha güncelleme yaparım. İyi forumlar.
Takipteyim. :)

SasuKe1

Replete
Üye
2. Gün: İlk Av!

Selamlar, iyi akşamlar;
Bugün dünden beri birkaç gelişme oldu onları yazmak isterim. Öncelikle her seferinde karınca aslanı yazmamak için bu yaratığa bir isim vermek istiyorum. Annem 'Temel' koyalım ismini bence temele benziyor dedi, bundan sonra bu hayvanın adı Temel. Yaşanan en büyük gelişme derin bir kuyu kazması (Resim 1). Kuyu kazdığı için dedim ki yemek vereyim, 1 Formica attım önce içine, üstüne gelince saldırmak yerine korktu yerin dibine girdi. Dedim ki belki çok büyük gelmiştir, Tapinoma attım. Tapinoma attıktan sonra en azından bir şeyler yaşandı ve saldırmaya çalıştı. Ama anlamadığım bir şekilde saldırısı gecikmeli geldi. Tapinoma üstüne gelip geçtikten 2 saniye sonra saldırdı, sonra da sanki yakalamış gibi aşağıya doğru çekti. Gözlemlediğim kadarıyla yaklaşık 4 kere saldırı girişiminde bulundu ve hepsinde başarısız oldu. Buradan da çok da başarılı bir avcı olmadığı sonucuna varıyorum. Umarım yakında karıncayı avlayabilir. Böyle kötü bir avcı olmasını ben şahsen yeni doğmuş olmasına bağlıyorum. Hem çok küçük hem de deneyimsiz gibi gözüküyor. Bakalım ilerleyen vakitlerde ne olacak.
1761491553477.jpeg
-----------------------------------------------------------------------(Resim 1)--------------------------------------------------------------------------------

Evet arkadaşlar, resim çekmek için bakacakken denk geldiğim olay çok ilginç, koskocaman kendisinden büyük Formica işçisini şuanda felç etmiş, öldürüyor. İlk yakalama anını görmek isterdim. Temel'in ilk yemeği hayırlı olsun!
1761491417747.jpeg
(Kalite biraz kötü, sonraki yemeklerde daha iyi setup kurup çekmeye çalışırım.)

Evet şuanda karınca tamamen felç oldu ve yavaş yavaş dibe doğru çekiliyor.

SasuKe1

Replete
Üye
2. Gün: Güncelleme

Arkadaşlar hem günlük hem de bilgi verici bir rehber olduğu için şunu da ekliyorum.
Yediği formica'ya bakayım dedim, deliğin dışına atmış. Elime alıp bakacaktım ki havada süzülen bir kabuğa dönüşmüş karınca. İçi tamamen gitmiş. Böcekler konusunda herkesin bildiği gibi bilgili biri olan @Ares e sorduğumda şöyle bir bilgi edindim. Avını felç ettikten sonra avının içine bir enzim enjekte ediyor, sonra içi tamamen sıvı -çorba- bir kıvam alıyor.(dış sindirim) İçini tamamen emdikten sonra da kalan kitin yapılı iskeleti yuvanın dışına atıyor. Gerçekten git gide daha çok şaşırıyorum bu canlıya. Beslemesi eğlenceli diyebilirim.
Aklınızda böyle bir cümle büyük ihtimalle oluşmaz ama ben gene de cevap vereyim. Dışarıdan işçi karınca alıp bunu beslemek kulağa vicdansızca bir şeymiş gibi gelebilir ancak ben bunu alsam da almasam da yaşanacak bir şeydi bu. Benim de gönlüm rahat olsun diye her işçi karınca aldığımda o koloniye 1 un kurdu 2 damla şekerli su veriyorum :).
Bir de şunu belirtmek istiyorum, bu hayvanı sadece larva evresindeyken besleyeceğim. Yetişkin olunca doğal dengeyi bozmamak açısından bulduğum yere bırakacağım ki çiftleşsin ve neslini devam ettirsin.
Şuanlık yaşananlar bu kadar. Artık her yemek yiyişinde güncelleme atmam. Farklı bir olay olunca yazarım. İyi forumlar!

1761503872772.jpeg
(Yedikten sonra Formica işçisi)

Moderatör tarafında düzenlendi: