Karınca Anatomisi

Merhabalar, bu yazımda karıncaların anatomisinden bahsetmek istiyorum. Herkese keyifli hobiler...
Picsart_22-01-14_11-30-10-161.jpg
Öncelikle karıncaların vücutları kafa, thorax(sırt) ve abdomen(karın) olmak üzere üç bölümden oluşur. Thorax ile abdomeni birbirine bağlayan bölüme petiole denir. Bu bölümler cisten-cinse ve karıncanın yuvada ki rolüne göre(işçi, kraliçe, asker vs.) değişiklik gösterebilir. Karıncalar; kitin adı veriler sert ve su geçirmez bir iskelet ile kaplıdır. Akciğerleri yoktur, solunumu vücudunun heryerinde bulunan spiracles adlı deliklerden yaparlar. Dolaşımı kan damarları yerine vücudunun üst kısmı boyunca uzanan dorsal aort olarak adlandırılan uzun delikli bir tüpe sahiptirler. Bu tüp kalp gibi çalışır ve hemolenfi pompalar. Böylece iç sıvıların dolaşımını başa doğru yönlendirir.
Picsart_22-01-14_22-02-32-568.jpg
Kafa: Karıncaların bu bölümde bulunan gözleri ve çeneleri yaşam tarzları ve yedikleri besinler hakkında bilgi verir. Karıncalar diğer karıncalarla bilgi alışverişi yapmak, koku-tat almak gibi konularda kafalarını kullanırlar. Bu onların yaşamını ve bulundukları koloniyi etkileyeceği için kafa çok hayati bir organdır. Kafada anten, göz çene ve kraliçeler ile bazı cinslerin işçilerinde ocelli denilen, ışığı algılayan gözler vardır.

Antenler; karıncalar arasında ki iletişimi, tat alma, koku alma gibi işlevleri vardır. Ortasından kırık bir yapısı vardır. Bazı cinslerin erkeklerinde bu kırık o kadar belirgin değildir.

Gözleri yüzlerce mercekten oluşur ve bu görüntüler içeride birleşip tek bir görüntü oluşturur. Kraliçelerde ve bazı cinslerin işçilerinde de ocelli adı verilen kafanın üstünde 3 göz vardır. Bunlar ışığı algılamada kullanılır.

Çenelerini ise el gibi bir şeyleri taşımak için kullanırlar. Ayrıca birşeyleri ezmek, ısırmak, kesmek, yuva kazmak ve avlanmak için kullanabilirler.

Picsart_22-01-14_22-15-52-597.jpg

Thorax(Sırt): Kraliçe ve erkek karıncalarda çiftleşme uçuşu için kanatları ve kanatları çırpmak için bir takım kas kütlelerini içerir. Ayrıca claustral(İlk işçi çıkana kadar besine ihtiyaç duymayan) olan cinslerin kraliçelerin ilk işçinin çıkana kadar kullandığı besinin depolandığı bölümdür. 3 çift ayak karıncaya bu bölümden bağlanır.

Picsart_22-01-14_22-25-02-674.jpg

Petiole: Karıncaların abdomen(karın) ve thorax(sırt) bölümlerini birbirine bağlayan yerdir. İçinde ağızdan alınan besinlerin geçebileceği kanal vardır. Yapısına ve sayısına göre karıncanın alt familyasını bulmayı sağlar.

Abdomen(Karın): Hayati organların ve üreme organlarının bulunduğu kısımdır. Formicinae alt familyasında ki formik asidin salgılanmasını sağlayan bezleri de içerir. Tehdit anında iğnelerini kullanan karıncaların iğnesi de abdomenin ucunda bulunur.

Kaynaklar:
Harvard Forest , Askabiologist , Wikipedia
 
Üst