Yeni konu açmamak için soruyorum koloninin ilk yılıysa ve normalde 12 derecede diyapoz yapan bir türün ilk yılında kışın sıcaklığı 20 derecede tutmak ve beslemeyi azaltmak koloniye zarar verir mi? Veya 18-16 C'de tutsam ve beslemeyi azaltsam bir şey olur mu?
Beslemeyi azaltmanın diyapoza girmemiş bir koloni için ne kadar mantıklı olduğunu açıkçası ben de kesin bilmiyorum ama mantıken diyapoza yatırılmadıysa koloninin tüketimi de aynı şekilde devam eder diye düşünüyorum yani beslenmenin de çok azaltılmaması gerekir. Mevsimsel olarak bulundukları yerde hava çok soğuk olmasa bile sıcaklık düştüğünde özellikle üreme hızında gözle görülür bir yavaşlama olabiliyor. Üreme yavaşlarsa tüketimin de bir miktar azalacağını düşünüyorum ama bu konuda kesin bilgim yok. İlk seneden diyapoza yatırmamanın, özellikle kışı çok soğuk geçirmeyen türlerde, tek başına çok büyük bir zarar oluşturacağını düşünmüyorum. Ama ilerleyen yıllarda türün normal diyapozunu uygulamak daha doğru olur. Sonuçta koloni yıl boyunca aktif kalıp kraliçe sürekli yumurta üretmeye devam ederse bunun uzun vadede diyapoz yapan türlerde doğal döngüyü ne kadar etkilediği önemli. Diyapozu biraz da bu sürekli üretime verilen bir mola gibi düşünebiliriz. Diyapozdan çıktıktan sonra uygun sıcaklıklarla birlikte yumurtlama ve genel koloni gelişimi tekrar hızlanabiliyor. Kısacası diyapoz, türüne göre değişmekle birlikte sağlıklı ve uzun vadeli bir koloni gelişimi açısından önemli bir dönem. Gelişim hızı, üreme döngüsü ve kraliçenin doğal yaşam döngüsü açısından faydalı oluyor. Dediğiniz ilk duruma gelirsek, eğer koloniyi diyapoza sokmayacaksanız sırf sıcaklığı düşürdünüz diye beslemeyi ciddi şekilde azaltmak bence çok mantıklı değil. 18–20 derecede aktivite ve tüketim zaten bir miktar düşebilir, siz de tüketimlerine bakarak verdiğiniz yemi ayarlayabilirsiniz. Yani sıcaklığı düşürüp aynı zamanda aç bırakmak yerine, ne kadar tüketiyorlarsa ona göre beslemek daha doğru olur.