Karideslerim ve Neriteler ölüyor

Hamzavoidj

Yumurta
Üye
Herkese merhaba. 2 hafta önce bir bitkili neocaridina karides akvaryumu yapmak için işe koyuldum. 23 litrelik akvaryumu, şelale filtreyi, aktif toprağı ve dekorasyon malzemelerini aldım ve çeşme suyuyla akvaryumu kurdum.10-15 damla falan shrips forever markasının pro bacter ürününden koydum. 1 hafta tank kendi kendine çalıştı. 1 hafta sonra bitkileri diktim ve %50 su değişimi yaptım (hazır suyla) ve iki tane nerite salyangoz ekledim bunların bir tanesi hareketleydi baya diğeri ise çok az hareket ediyordu(pro bacterdan 10-15 damla daha döktüm). Bundan bi 5 gün sonra köpüklenme sorunu oluştu ve 5 litrelik su değişimi ile sorunu çözdüm (hazır su ile) ve tekrar pro bacterdan ekledim. Bundan 3 gün sonrada 10 tane kırmızı rili karideslerimi aldım 40-50 dk arası aşılama yaptım ve (maalesef) aldığım yerin suyununda içinde bulunduğu aşılama yaptığım kaptaki tüm suyu akvaryuma boşalttım (ve yine maalesef armatür evin ışığı falan açıktı ve karidesleri eklemeden önce hareketli olan neritede çok hareket etmemeye başlamıştı). 3 saat falan gayet güzel yüzüyorlardı karidesler ama sonra bazıları hareketsiz yerde durmaya başladı. 1 gün sonra hepsi yerde yatıyordu ama ayakları falan biraz hareket ediyordu. O gün hareketsiz dediğim nerite salyangozu başka bir kaba aldım ve öldüğünü farkettim. Şuan hareketli dediğim nerite boş boş duruyor ve 5 karides falanda yerde yatıyorlar çok az hareket ediyorlar diğer 5 karideste öldü. Büyük ihtimal bunlarda ölücek yani tankımda tüm canlılar ölücek. Şimdi sizce ben karidesleri atmadan önce bu nerite ölmüş müydü bu yüzden mi diğerleride zehirlendi yoksa aldığım yerdeki suyuda eklediğim için bakteriler mi çakıştı(hareketli nerite nedense karidesleri eklemden önce çok fazla hareket etmemeye başlamıştı). Dediğim gibi büyük ihtimal diğer canlılarda ölücek sizce ben bu tanka ne yapmalıyım karidesleri ne yaptıktan sonra tekrar satın alıp eklemeliyim(birde şuan su üstü yağlanması var bunu çözemedim) yardım ederseniz çok sevinirim hobide yeniyim :)

Almuud

Pupa
Üye
Öncelikle kullandığınız malzemelerin suya salınım yapmadığına emin olmanız gerekirdi.2. Olarak kullandığınız bakteri kültürünü bir kere kullanmanız yeterliydi3.Akvaryuma nerite salyangozu dışında canlı eklemek için akvaryumun tamamen oturmasını beklemeniz gerekirdi. Akvaryumun tamamen oturması yaklaşık olarak 3-4 hafta sürecektir. 4.Şimdi yapmanız gereken %50 su değişimlerini devam ettirmek. Maalesef canlılarınız ölecektir , 2 hafta %50 su değişimini devam ettirin sonra 1-2 hafta da %30 şeklinde su değişimlerini devam ettirin. 2. hafta sonra salyangoz ekleyebilirsiniz .Bakteri döngüsünün kendi kendine oluşmasını beklemeniz daha iyi olur.

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Evet muhtemelen aldığınız yerden gelen su yüzünden bakteri çatışması yaşandı ve ölümler bundan kaynaklandı. Çözüm için @Almuud gerekli yolu göstermiş dediği şekilde ilerleyin.

Not: Ben bakteri kültürünü normalde kullanmış olduğunuz gibi devam ettirmenizden yanayım bende 2 tankımda aynı ürünü kullanıyorum ve ürünün kullanma talimatları dediğiniz gibi. Bakteri kültürü ya da herhangi bir kimyasalı kullanırken arkasındaki yönerge ve dozaja göre kullanılması taraftarıyım.

Almuud

Pupa
Üye
Akvaryum Kurulum Dozajı: İlk 3 haftada iki günde bir kez 15 litre suya 1 mililitre ekleyin. Bakım Dozajı: Bakteriyel kültürünüzü korumak için her su değişiminde 15 litre suya 1 mililitre ekleyebilirsiniz.
Siz söyledikten sonra araştırdım kullanım şekli böyleymiş.

Hamzavoidj

Yumurta
Üye
Öncelikle kullandığınız malzemelerin suya salınım yapmadığına emin olmanız gerekirdi.2. Olarak kullandığınız bakteri kültürünü bir kere kullanmanız yeterliydi3.Akvaryuma nerite salyangozu dışında canlı eklemek için akvaryumun tamamen oturmasını beklemeniz gerekirdi. Akvaryumun tamamen oturması yaklaşık olarak 3-4 hafta sürecektir. 4.Şimdi yapmanız gereken %50 su değişimlerini devam ettirmek. Maalesef canlılarınız ölecektir , 2 hafta %50 su değişimini devam ettirin sonra 1-2 hafta da %30 şeklinde su değişimlerini devam ettirin. 2. hafta sonra salyangoz ekleyebilirsiniz .Bakteri döngüsünün kendi kendine oluşmasını beklemeniz daha iyi olur.
1. Hafta %50. 2. Hafta %50. 3. Hafta %30. 4. Hafta %30 yapıp neriteleri ekliyorum. Sonra 3 hafta %15 su değişimi yapıp 3. Hafta sonunda karidesleri ekliyorum doğru mu anlamışım. Ve sizce hangi marka suyu tercih etmeliyim

Hamzavoidj

Yumurta
Üye
Evet muhtemelen aldığınız yerden gelen su yüzünden bakteri çatışması yaşandı ve ölümler bundan kaynaklandı. Çözüm için @Almuud gerekli yolu göstermiş dediği şekilde ilerleyin.

Not: Ben bakteri kültürünü normalde kullanmış olduğunuz gibi devam ettirmenizden yanayım bende 2 tankımda aynı ürünü kullanıyorum ve ürünün kullanma talimatları dediğiniz gibi. Bakteri kültürü ya da herhangi bir kimyasalı kullanırken arkasındaki yönerge ve dozaja göre kullanılması taraftarıyım.
1 mililitre olarak kaç damla atıyorsunuz haftalık

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
1 mililitre olarak kaç damla atıyorsunuz haftalık
Ürünün internet üzerindeki kullanım talimatlarında ya da şişe üzerinde kaç damlasının 1ml olduğunun yazıldığını görmedim. Ben genelde 1 şırınga ile ölçülü olarak alıp ekliyorum.

Almuud

Pupa
Üye
1. Hafta %50. 2. Hafta %50. 3. Hafta %30. 4. Hafta %30 yapıp neriteleri ekliyorum. Sonra 3 hafta %15 su değişimi yapıp 3. Hafta sonunda karidesleri ekliyorum doğru mu anlamışım. Ve sizce hangi marka suyu tercih etmeliyim
2. Haftada neriteleri ekleyebilirsiniz genelde akvaryuma kurulum aşamasın da eklediğiniz canlılar pert olur. Suyun iyice oturduğunu gördüğünüz zaman 3-4 üncü haftada genel olarak su oturur karidesleri ekleyebilirsiniz.