Tamamdır akvaryumu atmadan önce diğerlerini anlatayım. Co2yi mayalı sistem ile veriyorum dün akşam bu saatlerde mayalı sistemi yeniden yapmıştım ve co2 çıkışı başlamıştı ve sabah kalktığımda balıklar su üstünde / şeklinde duruyorlardı oksijen yetersizliği olduğunu anladım ve hemen %20 dip çekimi yaptım ve perşembe gününden beri dinlendirdiğim biraz klorlu suyu (ben normalde salı günü su değişimi yaptıysam salı günü boşalan şişeyi doldurur haftaya salı gününe kadar klor illaki giderdi fakat bu değişimde 3 gün olduğu için klorun pek gittiğini düşünmüyorum) döktüm bu arada akvaryum 60 litre. Odamda deodorant kullanırım her akşam 1-2 saniye fısslatırım oda hoş koksun diye. Akvaryumumda boyalı bir şey yok sadece yıkanmadan konmuş bir hagen kumu var.
Evet dip çekimi yaparken suyu çeken yeri biraz sallıyorum suyun diplerine doğru orada karidesin çıkardığı kabukları, çürümüş bitkileri çeksin diye fakat haliyle birazcık kumda oynuyor bu amonyak patlaması yaşatmış olabilir fakat bende amonyak alert var ve sıkıntı olmadı aldığımdan beri. Akvaryumun genel resmini atayım;
Ekli dosyayı görüntüle 21716Ekli dosyayı görüntüle 21717
Ekipmanlarım;
Filtre: H100 Dophin
Isıtıcı: Aquael premium 75W
Aydınlatma: wolfmar silver plant 40cm
Akvaryum: 50x30x30
Zeminde hagen ve lav kırığı var. Çürüyen bitkim çok var ve tam ayın 7sinde gübrelemeye başladım. Gübrelerim Seachem Flourish ve Seachem Potassium. Bu son aldığım karidesleri aldığım yerden Excel aldım ev yapımı (ucuzdu valla gidio 100mlsine 150 tl vereceğime 600mlsine 30tl verdim) ve hepsini mililitre mililitre doğru yaptım ne eksik ne fazla koydum. Bu kirliğliği aldırmayın ben bezelyeleri haşladım ve ezdim fakat suya atınca birleştiler kötü görüntü oldu fakat onları karidesler ve salyangozlar yer, yemezlerse de yarın cüce vatoz alacağım o doya doya yer. Suyun bozulacağını sanmıyorum bozulursada filtrem gerçekten çok güzel çalışıyor filtrem gördüğünüz gibi sağda ve sol cama suyun titreşimi geliyor. Co2 açısından ve oksijen eksikliği açısından sorun yok. Tekrar söylüyorum yemek yiyorlardır ben verdiğimde yemiyorlar fakat kökün üstünde ve taşlarda bayağı yosun var.
Bu okuduklarınızı neye yoğuruyorsunuz? Ben nerede hata yaptım?
hocam ölümlerin bana göre başlıca sebeplerini sayayım;
1) Deodarant kullanımı zararsız birşey gibi gözüksede kimyasal kullanımı karidesler için en ölümcül olabilecek etkenlerin başında gelir. Deodorant kullanımını en azondan odanız için bırakmanızı ya da kullanım esnasında ve ilerleyen saatlerinde akvaryumunuza burah camı yaptırıp onu takarak kullanmanızı tavsiye ederim.
2) Gübreleme ve Mayalı Co2 sistemi: tüplü co2 sistemleri zaten karidesler için tehlikeli olabilmekteyken birde mayalı sistem gibi ne kadar co2 vereceğinizi tam olarak ayarlayamadığınız dıy sistemler daha da kötü sonuçlar doğurabilmekte. Co2 vermeyin demiyorum fakat en azından ya tüplü bir sisteme geçin ya da az miktarda kullanın aksi takdirde sorun sadece balıklarınızın yüzeye çıkması ile sınırlı kalmayacaktır. Bir diğer konu ise gübreleme Seachem gibi piyasanın en kalitelilerinden biri denebilecek bir markanın gübreleri bile içeriğindeki yoğun bakır ve metal gibi elementler yüzünden karideslere zararlı olabilirken birde Seachem markasının exceli bile yanlış kullanımda salyangoz ve karides gibi hassas canlıların ölümlerine sebep olabilirken bunun ev yapımının kullanımı gerçekten çok tehlikeli olabilir (ki bence temel sebep bu) eğer yosun sorununuz varsa bunu bu tarz kimyasallar ile değil Otocinculus Affinis, Nerite Salyangozu ve cüce vatoz gibi yosun yiyici türler ile halletmeniz daha sağlıklı olur (sae ve cae önermem yetişkin karidesleri bile zaman zaman tükettikleri oluyor). Kullandığınız bitkiler kolay bitkiler oldukları için dediğiniz gübrelerede, mayalı co2 sistemine de gerek olacağını zannetmiyorum bence hiç kullanmayın daha iyi.
3) Hagen Kum: Hagen kumda dahil olmak üzere neredeyse tüm siyah kumlar boyalıdır. Zaten artık piyasada orijinal hagen kum bulunmuyor maalesef. Hagen adı altında satılan kumların neredeyse hepsi boyalı ve metal içerikli siyah kumlar olduğundan karides,salyangoz,corydoras,vatoz gibi dip balıklarında ölüme sebep açabilmekte bu konuda karides ve hagen kum ya da dip balıkları için hagen kum gibi tarzda bir atarma yaparsanız akvaryum.com forumda pekçok bu konudan muzdarip kişi ile karşılaşabilirsiniz.
4) Kökte kullanılan silikon: dediğiniz gibi silikon suyu zehirliyor olabilir
5)Su değişiminde kullandığınız su 3 gün dinlenme ile bile klorundan arınır merak etmeyin fakat son 5-6 yıldır şebeke sularına özelikle büyükşehirlerde uçucu olmayan yani dinlendirme ile kurtulamayacağınız kloramin gibi kimyasallar katılmakta bunun için bir su düzenleyisi edinmeniz asıl sebep bu değilse bile iyi olur.
yani toparlayacak olursam sırası ile bana göre karideslerinizi ölüm sebeplerinin şunlara bağlıyorum;
1) Gübre ve Co2 (özellikle ev yapımı dediğiniz excel)
2) Deodarant kullanımı
3) Hagen Kum
4) Kökte kullanılan silikon
bu durumları tek tek düzelterek sorunun nerede olduğunu anlayabilirsiniz. Yani atıyorum önce excel ve gübre kullanımını ve deodorant kullanımını sonlandırın(en azından akvaryuma buhar camı takın) 3-4 su değişimi sonra 4-5 adet karides daha ekleyin baktınız ölümler devam ediyor kumu değiştirmeyi deneyin.