Karides Hobisine Başlamak İstiyorum Sorularım Var

xqewz

Yumurta
Üye
Uzun zamandır bir teraryum kurmak istiyordum balık olur yengeç olur yeni bir hobi arıyorum kendime şuan belli canlılarım var, bunlarda ilgimi çekince karideslere merak salmaya başladım. Ama bazı soru ve sorunlarım var...
1) Bütçem yaklaşık 500 tl
2) 50*30*20 Akvaryum var 30lt
3) Bitkileri önceden kurmam gerektiği için ve üstünden belirli bir süre geçmesi gerektiği için hem karidesleri alırken hem de bitkileri alırken kargo ücreti ödemek istemiyorum bitkileri doğadan bulamaz mıyım veya petshoplarda moss gibi su üstü bitkileri bulunuyor mudur?
4) Karideslere de çok fazla bütçe ayıramıyacağım gibi duruyor yani yaklaşık 120 tl gibi bir miktar karideslere kalır.
5) Bakteri kültürünü bitkiler falan petshoplarda bulunuyor mudur?
6) Bir de şart olan aksesuar harici şeyler nelerdir?
7) Ekonomik zemin hazırlamak için malzeme önerileri?

aklımda ki sorular bunlar yardımcı olacak arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.

xqewz

Yumurta
Üye
Bu bütçeyle olur mu bilemiyorum şuan tek sorun bitkiler, bitkiler biraz fazla pahalı geldi bana bir de kargo ücretleri de var

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
1)Çoğu büyük akvaryumcuda kaliteli markaların bakteri kültürü satılır bununla uğraşmak istemezsen alırsın 5-10 tane salyangoz 2 günde bir az az yem atarsın ortalama 2-3 hafta sonra bakteriyel döngü yine oluşur ya da yine kültür olarak çevrende balık besleyen varsa onun akvaryumundan 5-10lt bir su alıp bu suyu ekleyebilirsin aynı şekilde bu da kültür etkisi görür ben kendim her zaman aynı şekilde bakteri kültürü + salyangoz ile oluşturuyorum bu döngüyü. Aynı şekilde bitkilerde çoğu büyük akvaryumcuda oluyor fakat genelde adi salyangoz sıkıntısı olduğu için ya da hydra olduğu için ben buralardan tercih etmiyorum.Hangi şehirdesin bilmiyorum ama yaşadığın şehirde illaki akvaryum hobisi ile uğraşan insanlar vardır bitkileri onlardan alabilirsin akvaryum.com forumunun ilanlar kısmına kendi şehrini seçerek bir göz at derim.

2) Köklü bitkiler de ekleyecekseniz zeminde hem bitkiler hem karidesler için en uygunu 1-2mm dere kumu olur.

3) Neocardinia türü besleyeceğini var sayarsak temelde ihtiyacın olan şeyler en az 20-30lt bir akvaryum, 1 adet pipo filtre, nötr bir taban malzemesi, Bitkiler için armatür ve 1 adet bitkisel 1 adet proteinsel yem yeterli olacaktır. Ama sen bunlara ek olmuşken en iyisi olsun dersen catappa yaprağı, kızılağaç kozalağı, mineral powder, glucazyme, bakteri besini, petri kabı ve yemleme borusu gibi malzemelerde alabilirsin ama bunlara aman aman gerek yok tabiki hepsinin çok büyük artıları var denebilir ama bunlar olmadan da bakabilirsin.

4) Bitki konusunda eğer Ankara'da isen moss türleri, karışık su üstü bitkisi, eleodea verebilirim ücretsiz olarak aynı şekilde 3-4 ay seni götürecek kadar yemde verebilirim. Ama maalesef kargo şansım yok.

5) Karides içinde hangi şehirde olduğunuzu ve istediginiz karides türünü özelden ya da buradan yazarsanız tanıdıklarıma bir sorayım en ucuz kimde var diye. Ya da Petpazarım,KaridesEvi, Karides Market gibi sitelerden de eğer senin bütçene uyuyorsa alabilirsin.

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye

Daha önce açmış olduğum bu konuda Neocardinia karides bakımı hakkında temel ve bazı ayrıntı noktaların neredeyse çoğunu yazmaya çalıştım. İsterseniz okuyabilirsiniz.

xqewz

Yumurta
Üye
Adana'da yaşıyorum, tanıdıkların varsa bir sorabilir misin, dere kumu, pipo filtre, proteinsel yem, moss birkaç bitki, bakteri kültürünü oluşturmam için sadece su yeter mi

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Tabiki yarın tekrar döneyim size karides ve bitki için. Benim bildiğim kadarı ile evet yeterli fakat yine de karidesleri eklemeden önce en az 2 hafta kadar beklerseniz iyi olur.

xqewz

Yumurta
Üye
arkadaşın salyangozlu akvaryumu var bana bir kaç tane verirmiş birde suyundan olur mu

xqewz

Yumurta
Üye
yosunda varmış hepsini birde dere kumunu kursam akvaryuma moss eklesem biraz birkaç tane de salyangoz, 2 haftaya oluşur mu ekosistem

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
2 hafta içerisinde muhtemelen oluşur ama ne kadar beklersen o kadar iyi olur. Zaten oluştuğunu da kendin gözlemleyerek anlayabilirsin belli ayırt edici noktaları var diye biliyorum suyun kokusuz rengi, akvaryum içinde oluşan bazı zararsız canlılar vs... Ama inan hiç bakmadım tam olarak 😅. Ben genelde dediğim gibi Bakteri Kültürü + 15-20 tane Ramshorn salyangoz ekleyip 30+ gün bekliyorum tabi haftalık düzenli olarak bir miktar su değişimi de yapıyorum bu sürede. İlk 2 ay boyunca hafta da 1 %20 daha sonraki 1 yıl boyunca 2 hafta da 1 %30 değişim yapıyorum.

xqewz

Yumurta
Üye
3 salyangozla olur mu akvaryum küçük zaten 30 lt bir de yosun sorun çıkartır mı yoksa bakteri ve oksijen için katkısı olur mu, olursa yosun + moss şuanlık bitki için yeterli mi

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Yosundan kastın moss türleri değilde sakal yosunu ya da camlarda ya da dekorlarda oluşan mosslar ise hiç bulaşma istila eder tankı. Karideslerin saklanması için ne kadar karanlık yer ve bitki olursa o kadar iyi olur ne kadar moss koyacağına bağlı yeterli olur ama eğer köklü bitki de dikmeyi düşünüyorsan ilk başta dik derim daha sonra içinde su doluyken zor oluyor zaten çok aman aman pahalı değil 2 bağ farklı bitki alsan zaten elinde 20-30 kök bitki olur. Atakan Petshoptan vs... Bakabilirsin bitkilere gönderdikleri bitkilerin formları gerçekten kaliteli oluyor.

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Ha bu arada yazmayı unuttum 3 salyangozla da olur neden olmasın. Ama bekleme süresini 3-4 haftaya çıkartsan çok daha sağlıklı olur.

xqewz

Yumurta
Üye
petshopların çoğunda bitki varsa oradan alabilirim kargo parası vermek istemiyorum dediğim gibi genelde oluyor mu bitki ve moss lar

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Petshop'a göre değişiyor benim Ankarada gittiğim 3 farklı akvaryumcu var oralarda görüyordum bu durum Adana'da nasıldır bilemem ama dediğim gibi facebook veya forumlar üzerinden araştırın illaki bitki satan birisi ya da hobici vardır Adana'da

xqewz

Yumurta
Üye
yarın bir petshoplara sorayim

xqewz

Yumurta
Üye
Moss vardı 1 tane ama küçüktü almadım

xqewz

Yumurta
Üye
Bitkileri mecbur sipariş edicem sonra da karidesleri

xqewz

Yumurta
Üye
Bu bitkileri buldum bir de dere kumu bulamadım hagen kumu aldım sorun olur mu
20221217_180216.jpg

xqewz

Yumurta
Üye
bir de salyangoz tavsiyesi verebilir misin dostum yanında alırım almışken bitkilere zarar vermeyecek

Utgea

Majör
Yardımsever
Ansiklopedik İnsan
Deneyimli Hobici
Rehberkolik
Üye
Piyasada artık orijinal hagen bulmak imkansız gibi birşey bildiğim kadarı ile artık üretimi yapılmıyor. İnternette ya da petshoplarda satılan çoğu siyah kuma hagen deniliyor genelde ve birçoğu demir içerikli olduğu ya da kullanılan boyanın kalitesinden ötürü salyangoz karides, vatoz, çöpçü gibi dip balıklarında ölüme sebep olabiliyor. Yine Hagen ismi ile satılan kumlardan kullanıp sorun yaşamayan kişilerde var ama keşke almadan önce sorsaydınız. İsterseniz ilk kurulumdan sonra içine salyangoz ekleyerek test edin bir süre. Salyangoz olarak Helena dışında tüm bitkiler az çok bitkileri tırtıklar ama helenayı tek başına beslerseniz de acıkınca denk getirirse karidesleri avlar. Ramshorn alabilirsiniz çürüyen yapraklar dışında bitkilere zarar vermezler ama çabuk ürerler bir süre sonra helena da almak zorunda kalabilirsiniz. Kendim deneme şansı bulamadım ama Nerite salyangozununda bitki yemediğini söylüyorlar genelde. Ve High-Tech tanklarda bile besleyen sıkça var.