Karides bakmak istiyorum
Kiraz karidesini çok önerdiler.
15 litre bir akvaryum almayı planlıyorum, pek deneyimli değilim oyüzdem filtre ve ısıtıcı gibi farklı cihazlar almam gerekir mi tabi filtre ve ısıtıcı alacağım ama başka birşey almam gerekir mi ?
10 litreden 150 litreye kadar akvaryumlarda karidesler ve su değerlerini gözlemledim.
@Mikrox un da dediği gibi akvaryum hacmini büyük tutmakta fayda var. Bu sayede taban malzemesi ve filtre medya hacmini daha geniş tutabilirsiniz. Görece küçük akvaryumlarda bakteri döngüsünün oturmasını sağlamak için kum ve atık yükünü dengelemek için bolca hızlı büyüyen low-tech bitki önerebilirim. Filtre olarak da şelale filtre kullanılabilir ancak kendi tercihim olarak akvaryum yan camlarına vantuzla yapıştırılan çift ya da tek süngerli pipo filtreler ya da yeni nesil mini medyalı pipo filtrelerdir. Yavru karideslerin hassas olmalarından ötürü bitkiler ve biofilm tabakası önem taşır. Bu yüzden taban malzemesi ve filtre oldukça önemli.
Yine
@Mikrox un dediği gibi full spectrum ledler işinizi görecektir. Low-tech bitkiler için ihtiyaçları olan farklı dalga boylarını full spectrum ledler sağlayacaktır.
Bu bilgilere ek olarak ekleyebileceğim bir şey de, karideslerin yemesi ve suyu zamanla ve yavaşça yumuşatması için catappa yaprağı alınmasında fayda olduğunu düşünmemdir. Tatlı su rehberleri kısmında karideslerle alakalı birkaç rehber vardı. Bunların içerisinde karides akvaryumlarında bulunması iyi olabilecek şeyleri anlatan bir rehber de vardı diye anımsıyorum.
Kendi kurduğum akvaryumlarda izlediğim yol ve yöntemler; taban malzemesi, bitki, pipo filtre ve döngü oturması şeklinde. Şu anda 80+L bir karides akvaryumum var ve karidesler, copepodlar, yavru balıklar birlikte yüzüyor. Kabuk değişimleri normal seyrinde ve rahat oluyor. Şu ana kadar 13 karidesin hepsi en az bir kere kabuk değiştirdi ve herhangi bir kayıp yaşamadım. Su değişimlerinde seachem equilibrium ekliyorum, kabuk değişimleri için kolaylık sağlıyor. Pek önermem, bunun yerine clor giderici alıp musluk suyu kullanabilirsiniz. Equilibriumu zamanında bir akvaryumcum güzel bir fiyattan yanıltıp satmıştı. Eğer caridina karideslerinden bakmayacaksanız önermem. Ürün güzel ama yeni başlayanlar için ekonomik çerçeveyi yıkıyor.
Şimdiden hayırlı olsun akvaryumunuz. Keyifli hobiler dilerim.