Wc olmayan js nereden bulabilirim?
Türkiye'de pek bulunacağınızı sanmam. Üretim yapan kişiler belki zamanında vardı ama şu an üretim yapan kişi sayısı çok çok azdır. Varsa bende bulmak isterim ama hiç karşılaşmadım. Ki bulunsa da üretim zorluğu ve piyasadaki sayılı kişilerden biri olması nedeniyle fiyatı 100 ise 500 olacaktır.
Bir aralar bu tarz forumlarda üretmeyi deneyen kişiler olmuş. Forum ismi vermeyeyim ama link atabilirim:
Merhaba ben Türkiye de Jumping spiderlarla uğraşan üreten varmı diye merak ettim.Hareketleri ve sempatik yüzü son zamanlarda en çok ilgimi çeken canlı olmasını sağladı.
reptula.com
Örneğin burada birisi zamanında üretim yapmayı denemiş ama sonucu yok. Yüksek ihtimalle başaramadı. Evde üretimi yapılır ama asıl sorun yavruyu büyütmektir. Şöyle düşünün; zaten bu canlı kendisi tırnak boyunda ve yavrusu da keza daha da küçük. Ev ortamında üretsek bile besleyip büyütmek neredeyse imkânsız.
Satan kişiler var, görüyorum ama hepsi yüksek ihtimalle WC canlı. Zamanında alınıp beslenmesi denenmiş ve şans eseri yem kabul edenleri satıyorlar. Kısacası piyasada 100 adet bulduysanız, neredeyse 100'ü de WC canlıdır. Çünkü üreten biri olsaydı bunu şimdiye kadar piyasaya sürmesi gerekirdi.
Ne Facebook gruplarında, ne WhatsApp gruplarında, ne Telegram gruplarında ne de başka platformlarda hiçbir yerde üreticisini görmedim. Yeni hobicilere ev üretimi diye satılıyor ama bunu kanıtlayacak bir belge veya ellerinde başka bir video yok.
Yani alırsanız da WC olacak, doğadan bulup alsanız da. Belki karşı çıkan arkadaşlar olacak ama bu canlıları birinden satın alıp onlara para kazandırmaktansa, bizzat doğadan WC almak bana daha mantıklı geliyor. (Yerel türler için doğru yerden alındıkça.)