İstilacı türlerin bakımı

BahadirSarp

Nanitik
Üye
Arkadaşlar selamlar. Aranızda hiç istilacı bir karınca türü besleyen oldu mu? Hayalet karınca veya ateş karıncası gibi türlerin bakımlarını merak ediyorum. Belki ileride edinebilirim. Hızlı üredikleri ve çok aktif oldukları için dikkatimi çekti.

Anteren

Yumurta
Üye
Bende mermi karıncası almayı düşünüyorum
Ve çok merak ediyorum inşallah istediğiniz türden birisi elinize geçer.

akvaryumhane

Pupa
Üye
Arkadaşlar selamlar. Aranızda hiç istilacı bir karınca türü besleyen oldu mu? Hayalet karınca veya ateş karıncası gibi türlerin bakımlarını merak ediyorum. Belki ileride edinebilirim. Hızlı üredikleri ve çok aktif oldukları için dikkatimi çekti.
Pek o türlere girmenizi önermem. Kolonileri hem hızlı büyür hem de zararları çoktur. Eğer ufak bir dikkatsizlik sonucu kraliçe kaçarsa veya işçiler kaçmak için bir yol bulursa, bu karınca türünü Türkiye'ye getirmiş olursunuz. Tabii bu biraz uç bir örnek olsa da, başına gelen arkadaşlarımız var.

Bir tür üzerinden örnek vermek gerekirse, Solenopsis invicta şu anda dünyada yok edilmeye çalışılan bir karınca türüdür. Şu anda Çin, ABD, Tayland gibi ülkeler bu kolonileri tespit edip yok etmeye çalışıyor. Bunun dışında bu tür, önüne gelen her şeyi adeta engel tanımadan yiyip bitiriyor: yararlı böcekler, zararlılar, bitkiler, diğer karınca kolonileri vb.

Bu yüzden ben bu türlerin beslenmesini pek doğru bulmuyorum. Ama tabii ki bu konuda daha bilgili arkadaşlar da görüşlerini belirtebilirler.

BahadirSarp

Nanitik
Üye
Pek o türlere girmenizi önermem. Kolonileri hem hızlı büyür hem de zararları çoktur. Eğer ufak bir dikkatsizlik sonucu kraliçe kaçarsa veya işçiler kaçmak için bir yol bulursa, bu karınca türünü Türkiye'ye getirmiş olursunuz. Tabii bu biraz uç bir örnek olsa da, başına gelen arkadaşlarımız var.

Bir tür üzerinden örnek vermek gerekirse, Solenopsis invicta şu anda dünyada yok edilmeye çalışılan bir karınca türüdür. Şu anda Çin, ABD, Tayland gibi ülkeler bu kolonileri tespit edip yok etmeye çalışıyor. Bunun dışında bu tür, önüne gelen her şeyi adeta engel tanımadan yiyip bitiriyor: yararlı böcekler, zararlılar, bitkiler, diğer karınca kolonileri vb.

Bu yüzden ben bu türlerin beslenmesini pek doğru bulmuyorum. Ama tabii ki bu konuda daha bilgili arkadaşlar da görüşlerini belirtebilirler.
Solenopsis invictayı bulamam zaten çok ekstrem bir tür onun dışında hangi türler olabilir sizce.

BahadirSarp

Nanitik
Üye
Knk yazında bahsettiğin ateş karıncası zaten solenopsis invicta sen Türkiye de bulabileceğin istilacı türleri mi soruyorsun?
Hayır hayır ateş karıncaların solenopsis invicta oldupı mı biliyorumda onun kadar saldırgan olmayan biraz daha kolay bulanabilen bir tür sordum İnternette bulunabilen satışı olan bir tür.

eneeess

Pupa
Üye
Tapinomanın bir türü vardı Türkiyede yaygın olarak bulunabilen istilacı bir tür

lordqne

Pupa
Üye
Salmam salmam kontrolden çıkarsa atar dolaba imha ederim.
Önününüzdeki en büyük engel bu türün Türkiyede beslenmesinin yasal olmaması.Bir konteynerda gelmediği sürecede imkansız gibi duruyor ama konteynerlarınında çoğunun ilaçlandığını ve dezenfekte edildiğini düşünürsek çok zor bu türün Türkiyeye gelmesi.

BahadirSarp

Nanitik
Üye
Önününüzdeki en büyük engel bu türün Türkiyede beslenmesinin yasal olmaması.Bir konteynerda gelmediği sürecede imkansız gibi duruyor ama konteynerlarınında çoğunun ilaçlandığını ve dezenfekte edildiğini düşünürsek çok zor bu türün Türkiyeye gelmesi.
Hocam yukarda yazdıklarım örnekti türkiyede bulunabilecek türleri öğrenmeye çalışıyorum ama kaynak bulamadım bir türlü.

samet_56

Media
Yardımsever
Üye
Bahsettiğiniz tür monomorium pharaonis mi?

lordqne

Pupa
Üye
Bahsettiğiniz tür monomorium pharaonis mi?
Ateş karıncası ve diğer yasak olan birkaç tür.😅
Bildiğim kadarıyla nylanderia da istilacı bir tür ve bende var kendi içinde çiftleşebiliyor ama gerekli şartlar ne bilmiyorum.Forumda birçok türün rehberi vardı ama kısa bir önce çoğu silindi.Nylanderianın Türkiye'de iki türü var yalnızca o yüzden tür tespiti net.

Son düzenleme:

samet_56

Media
Yardımsever
Üye
Ateş karıncası ve diğer yasak olan birkaç tür.😅
Bildiğim kadarıyla nylanderia da istilacı bir tür kendi içinde çiftleşebiliyor ama gerekli şartlar ne bilmiyorum.Forumda birçok türün rehberi vardı ama kısa bir önce çoğu silindi.
Aslına bakarsan yüksek polijinik yatkınlığı bulunan bir çok cins/türü istilacı kategorisine sokabiliriz. Tabi eğer istila kavramını bölge hakimiyeti, yüksek yaygınlık ve diğer karınca türleri üzerinde baskı kurup dominantlaşan anlamında kullanacaksak...

Ama zararlı sınıfına bir numaraya tür koyacak olursam monomorium pharaonis koyarım kesinlikle.

Yasak türlerin beslenilmesini ben çok doğru bulmuyorum (beslendikten sonra doğaya bırakılacaksa doğru bulmuyorum), bölgenin karınca ekosistemine zarar verebilirler, eklem bacaklı popülasyonunun düzenini bozabilirler.