Işığa alıştırma

keydii

Yumurta
Üye
2 tane kraliçem var, biri Messor, diğeri Formica. İkisi de yumurtalı ama işçisi yok. Messor'u bulalı 9 gün, Formica'yı bulalı 2 gün oldu. Kendime bir kutudan yer yaptım, üstü kapalı, havalandırma deliği var. Ama şu an dolabımda. Çıkarır ve ışığa alıştırmaya çalışırsam yumurtaları yerler mi? (Messor hiç streslenmiyor, daha önce çok sarsıldı.) Dolabımda olmalarının sebebi kedim var ve düşürüyor. Ama büyük kapları ellemediği için onlara koymak istiyorum.

Sprint

Yumurta
Üye
Benim, cover olmadan baktığım bir Messor kolonim vardı. Kraliçeden itibaren o şekilde devam ettiler; ancak aynı anda başlayan diğer kolonilere göre bir tık daha yavaş geliştiler. Ayrıca transfer etmekte oldukça zorlandım. Tabii bunun sebebi, sürekli ışığa maruz kalmaları olabilir. Bu konuda daha iyi bilgiye sahip, araştırma yapmış birisi cevap verirse daha iyi olur. Hem karanlıkta bulunmaları hem de kırmızı asetat kâğıtla cover yapmanız daha iyi olur. Bakmak istediğiniz zaman, loş ışıklı bir ortamda strese sokmadan gözlem yapabilirsiniz.

MeraklıKarınca

Yumurta
Üye
2 tane kraliçem var, biri Messor, diğeri Formica. İkisi de yumurtalı ama işçisi yok. Messor'u bulalı 9 gün, Formica'yı bulalı 2 gün oldu. Kendime bir kutudan yer yaptım, üstü kapalı, havalandırma deliği var. Ama şu an dolabımda. Çıkarır ve ışığa alıştırmaya çalışırsam yumurtaları yerler mi? (Messor hiç streslenmiyor, daha önce çok sarsıldı.) Dolabımda olmalarının sebebi kedim var ve düşürüyor. Ama büyük kapları ellemediği için onlara koymak istiyorum.
Arkadaşın da dediği gibi cover olan kolonilerde yumurta gelişimi daha hızlı oluyor asetat kağıdı ile cover yaparsan dışardan karıncanın durumunu görebilirsin ve ışık derdin pek olmaz.

egzotikçiftik

Nanitik
Yardımsever
Üye
Karıncalar için karanlık ortam sanılanın aksine o kadar da şart değil. Coveri açtığınızda karıncalar yuvaları açılmış hissine kapılır ve strese girerler, stres de koloninin gelişimini yavaşlatır. Fakat kademeli olarak ışığa alıştırırsanız böyle bir stres durumu hiç yaşanmaz ve koloninin gelişiminde de bir yavaşlama olmaz. Kademeli ışığa alıştırmak için yapmanız gereken tek şey coveri açmak ve koloniyi kendi haline bırakmak. Yani karıncaların aldığı ışık sadece gün ışığı olsun, gün ışığı yavaş ve kademeli olarak artığı ve azaldığı için bir stres durumu oluşmamış olur. Zaten zamanla alışırlar ve hiç etkilenmezler. Bu durum aslında transferde de bir problem yaratmaz. Eğer eski tüpe veya formikaryuma fazladan ışık tutarsanız, geçmelerini istediğiniz yer nemli olursa ve eski tüpe de biraz ısı verirseniz rahatlıkla transfer olacaklardır.