Bunlar Plagiolepis cinsi. Koloni içi çiftleşmeyi bilemem ama yakınlarda bir başka yerde de bulursanız alateleri alıp bir kaba koyun ve yapay çiftleştirme deneyin belki olur. Tabii kolonilere zarar vermeden yapın bunu.Bu cinste koloni içi çiftleşme var mı alsam nasıl olur. Ekli dosyayı görüntüle 58357Ekli dosyayı görüntüle 58358Ekli dosyayı görüntüle 58359
Tapinoma cinsi.Bu farklı coloni. Aynı cins mi yapay çiftleşme denemek için soruyorum.
Ekli dosyayı görüntüle 58361Ekli dosyayı görüntüle 58362
Tapinoma cinsinde koza olmaz hocam, ikinci fotoğrafta plagiolepis.Tapinoma cinsi.
Hayır, gördüğünüz kanatsızlar koloninin üreyici grubu olan ana kraliçeleri. Bu sebeple alate alınması önerildi.Katansızlar var aslında döllenmemiş olma ihtimali için yapay çiftleşme öneriyorsun galiba. Test tüpü kurulumu yapıp şekerli su vericem ve bekliycem teşekkürler.
Hocam ben bildiğim kadarıyla bir kraliçe 3-5 işci alsa koloniye zarar vermez diye biliyorum. Yanlışsa lütfen düzeltin hocam.Hayır, gördüğünüz kanatsızlar koloninin üreyici grubu olan ana kraliçeleri. Bu sebeple alate alınması önerildi.
Yapılabilir evet, alate almasını önermemin sebebi koloni'nin mevcut kraliçelerinin yaşının bilinmemesi. Yaşını bilmediğimizden üç beş ay sonra ölme ihtimali de var. Genç, taze bir kraliçe daha fazla işe yarar. Tabi yine de konu sahibinin insiyatifine kalmış.Hocam ben bildiğim kadarıyla bir kraliçe 3-5 işci alsa koloniye zarar vermez diye biliyorum. Yanlışsa lütfen düzeltin hocam.
Tamamdır, sağ olun hocam.Yapılabilir evet, alate almasını önermemin sebebi koloni'nin mevcut kraliçelerinin yaşının bilinmemesi. Yaşını bilmediğimizden üç beş ay sonra ölme ihtimali de var. Genç, taze bir kraliçe daha fazla işe yarar. Tabi yine de konu sahibinin insiyatifine kalmış.
Hocam peki bu koloninin kraliçeleri yaşlıysa ve ölürse koloni kıraliçesiz kalır ve yok olmazmı?Yapılabilir evet, alate almasını önermemin sebebi koloni'nin mevcut kraliçelerinin yaşının bilinmemesi. Yaşını bilmediğimizden üç beş ay sonra ölme ihtimali de var. Genç, taze bir kraliçe daha fazla işe yarar. Tabi yine de konu sahibinin insiyatifine kalmış.
Bir kraliçe öldüğünde yumurta üretimi diğer kraliçelerle devam eder. Kraliçelerin tamamı yaşlıysa yeni nesil kraliçeler üretilir, kraliçeler henüz ölmeden önce alate üretilir. Bir kısmı yuvadan uçar, bir kısmı koloni de kalır. İşçiler yaşlı kraliçeleri öldürüp tahtlarını boşaltırlar veya dışlarlar.Hocam peki bu koloninin kraliçeleri yaşlıysa ve ölürse koloni kıraliçesiz kalır ve yok olmazmı?
Hocam kolonide kalan yeni nesil prensesler kim ile çiftleşiyor?Bir kraliçe öldüğünde yumurta üretimi diğer kraliçelerle devam eder. Kraliçelerin tamamı yaşlıysa yeni nesil kraliçeler üretilir, kraliçeler henüz ölmeden önce alate üretilir. Bir kısmı yuvadan uçar, bir kısmı koloni de kalır. İşçiler yaşlı kraliçeleri öldürüp tahtlarını boşaltırlar veya dışlarlar.
Yeni kraliçeler ana kraliçe görevine başlar, koloninin devamlılığı bu şekilde sağlanır.
Yeni nesil prenslerle.Hocam kolonide kalan yeni nesil prensesler kim ile çiftleşiyor?