İpek Böceği (Bombyx Mori)

UhutOkcusu

Larva
Üye
Katılım
22 Ocak 2022
Mesajlar
128
Tepkime puanı
117
Puanları
18
Konum
Mersin/Davultepe
İpek Böceği (Bombyx Mori)

İlkokul-Ortaokul zamanlarımda pazarda satılan ve egzotik canlı hobisi hakkında hiç bir bilgim yokken pazarda tanesini 50 kuruşa alıp rastgele bir plastik kutuya hava delikleri açıp dut yapraklarıyla doldurup arada bir su sıkarak uzun süreler baktığım bu canlı türüne, ilk beslediğim sıra dışı canlı diyebilirim. Bakması zahmetsiz, masrafsız ve kolaydır aslında hatta bir çok ülkede buna bizim ülkemiz de dahil olmak üzere ipek böceği çiftlikleri kurulup ipekten yaptıkları kozalarını satarak gelir eldesi sağlanıyor.

İpekböceği ilk defa M.Ö. 2600 yılında Çin'de beslemeye başlanmıştır. Türkiye'de ipekböcekçiliği 1500 yıllık bir geçmişe sahiptir ve dut ağacının yetiştiği yerlerde yardımcı tarım olarak yapılır.

Graphene-Fed Silkworms Produce a Super-Strong Silk That Conducts Electricity.jpgSilkworm and cocoon.jpg

Bakımı: İpek böceğinin 4 gelişim aşaması bulunur bunlar; yumurta, larva, pupa ve yetişkinlik dönemi olarak sıralanır. İpek böceklerinin en büyük özelliği onları beslediğiniz kadar büyümeleridir. Çok iştahlı canlılardır ne kadar beslerseniz o kadar yerler. Beslenmeden 1 hafta yaşayabilirler. Sağlıklı bir şekilde büyümek için günde en az 1 kere beslenmeleri gerekir. İpek böcekleri için öncelikle hijyenik bir ortam hazırlanmalıdır. Kaplarında ölü deri, çürümüş yaprak ve dışkı asla bırakılmamalıdır. Hava akışının iyi olduğu geniş bir plastik kap (10-15cm yükseklik ve aynı boyutlarda genişlik) yeterli olacaktır. Kabı taze dut yapraklarıyla donatın ipek böcekleri hem yiyeceklerdir, yem ve su ihtiyaçlarını karşılayacaklardır hemde yumurtalarını zamanı geldiğinde sadece taze yapraklara bırakacaklardır. İpek böceklerinin yaşadığı kabı yani yaşam alanını doğrudan güneş alan bir yere koymayın onlar gölge severler, ortalama 25 derece sıcaklık yeterli olacaktır.

Mulberry leaf with silkworm by Baobao Ou.png

Ama kışın sıcaklık çok önemlidir kışın oda sıcaklığı derecesini korumanız ipek böceklerinizin sağlığı için önemlidir. Kabın ortalama nemi çoğu böcek türü gibi %60-70 civarlarındadır, nemi yaşam alanına koyduğunuz taze yapraklardan sağlayabilirsiniz eğer gerek görürseniz böceklere hissettirmeden yumurtalara zarar vermeden kabın bir köşesine kağıt havlu koyabilir ve onu nemlendirebilirsiniz.


Üreme Bilgi: Erkekler, dişilerin dikkatini çekmek için heyecanla kanatlarını hareket ettirdikleri bir tür "çarpma dansı" olarak bilinen bir performans sergilerler. Bu davranış, dişinin, erkeklere çiftleşmeye ve üremeye hazır olduklarını bildiren “bombykol” feromonunu serbest bırakmasına doğrudan bir yanıttır. Döllendikten sonra dişiler bir kerede 300-500 arasında yumurta bırakabilir.

mev-10856498.jpg

İnkübe Bilgi: Yumurtalar ipek böceğinin ömrünün her alanında sağlıklı olması için çok önemlidir inkübe ne kadar sağlıklı olursa ipek böceği yaşamına o kadar güçlü başlar bunun için yumurtaların güneş görmemesine hava almasına ve temiz bir ortamda taze yapraklarda olduğundan emin olun bu kriterlere çok dikkat edin. Yumurtadan yeni çıkmış ipekböcekleri, kağıda çizilmiş ince kalem çizgileri gibi görünürler. Sonraki dört ila beş hafta boyunca hızla büyürler, parlak burunlu ve sarı kanlı, yaklaşık altı ila sekiz santimetre uzunluğunda pürüzsüz, kremsi beyaz solucanlara dönüşürler.

İpekböceklerinin çok büyük iştahları vardır ve büyüdükçe iştahları da büyür. Larva (tırtıl) evresinde yemek yemeyi asla bırakmazlar, bu nedenle kendilerine sürekli taze dut yaprakları verilmelidir. Islak, çürük veya solmuş yaprakları yemezler.


bombyx latin bombyx du grec bombuks ver à soie - LAROUSSE.jpg

Canlı Yem Bilgi: Bu canlılar sakallı ejderler, leopar geckolar, su ejderhaları, bukalemunlar, Pac Man kurbağaları, Mantis ve diğer birçok böcek türü, sürüngenler ve amfibiler için harika besleyicilerdir. Yağları düşük, kalsiyumları nispeten yüksek, önemli miktarda protein ve sodyum, magnezyum, demir ve B1, B2 ve B3 vitaminleri gibi minerallerle doludurlar ve çok sayıda uzman tarafından piyasadaki hemen hemen tüm diğer besleyici böceklerden daha besleyici olarak kabul edilirler.
Ayrıca yumuşak gövdeleri ve zıplama ve ısırma kabiliyetleri olmadığı için evcil hayvanınızı beslemesi en kolay böceklerden biridir. Hareketleri de yavaştır, bu da sürüngeninizin onları yakalamasını oldukça kolaylaştırır (ayrıca genç sürüngenler için de idealdir). Ayrıca, hayvanınızın muhafazasında cırcır böcekleri gibi böceklerden daha uzun yaşamaları garanti edilir, evcil hayvanınızın ona verdiğiniz tüm ipekböceklerini yeme şansına sahip olmasını sağlar.









Kaynaklar:
 

Ekli dosyalar

  • indir (1).jpg
    indir (1).jpg
    58 KB · Görüntüleme: 4
Üst