İlk kraliçem 19.08.2024

isimsizadam

Yumurta
Üye
Arkadaşlar benim kraliçeler yumurtlamıyor. Yeni bulduğum kraliçenin üzerinden 1 hafta geçti ve o da yumurtlamadı. Sorun benden mi kaynaklı anlayamıyorum. Kraliçelerin hareketlerinde herhangi bir sorun da görmedim. Odamdaki müzik sesinden rahatsız olduklarını düşünüyorum.

Son düzenleme:

bigquake

Yumurta
Üye
Arkadaşlar benim kraliçeler yumurtlamıyor. Yeni bulduğum kraliçenin üzerinden 1 hafta geçti ve o da yumurtlamadı. Sorun benden mi kaynaklı anlayamıyorum. Kraliçelerin hareketlerinde herhangi bir sorun da görmedim. Bu sebeple isteyen birine vereceğim. Odamdaki müzik sesinden rahatsız olduklarını düşünüyorum.
Bazı sorular sormak istiyorum. Koymuş olduğunuz yerde bir sarsıntı mevcut mu? Yani insanlar kitaplıktan kitap alıyor mu? Kapakları ve çekmeceleri aktif olarak kullanılıyor mu? Bu gibi sarsıntılar karıncayı rahatsız ve tedirgin edebilir. Genelde işçisi olmayan kraliçeler daha tedirgin olurlar. İşçi çıkana kadar çok izole durması lazım. Elinizde 2 tane kraliçe var. Tüpünüz varsa sürekli aramaya çıkmanızı ve kraliçeleri artırmanızda fayda var. Çünkü bazen ne yaparsanız yapın, kraliçe işçi çıkaramadan ölebiliyor.

Bir diğer husus; 1 ay kadar kraliçeyi unutmanızı ve ona bakmamanızı öneriyorum. Bazen hüsranla karşılaşılabilir. Bu süre zarfında kendimden örnek vereyim: Ben çatıdayken geçen ayın sonunda, 28’i filandı galiba, kanatsız bir Messor kraliçesi kafama düştü. Tüpe koydum ve hiç kullanılmayan bir yere sakladım. Hedefim bu ayın sonunda bakmak olacak. İşçisi varsa çok sağlam besleyeceğim, yoksa salacağım.

Son düzenleme:

isimsizadam

Yumurta
Üye
bazı sorular sormak istiyorum koymuş olduğunu yerde bir salantı mevcutmu yane insanlar kitaplıktan kitap alıyormu kapakları cekmeceleri aktif kullanılıyormu bu gibi salantılar karıncayı rahatsız ve tedirgin edebilir genelde işçisi olmayan kraliceler daha tedirgin olurlar işçi çıkana kadar çok izole durması lazım elinizde 2 tane kraliçe var tüpünüz varsa sürekli aramaya cıkmanızı ve kraliçeleri artırmanızda fayda var çünkü bazen naparsanız yapın kraliçe işçi çıkaramadan ölebiliyor .

bir diyer husus 1 ay kadar unutmanız ve ona bakmamanız öneriyorum bazen hüsranla karşılaşıla bilir bu süre zarfında kendımden örnek vereyim ben catıda otururken kafama düştü messor kralicesi kanatsız bi şekilde gecen ayın sonunda 28 filandı galiba tüpe koydum ve hic kullanılmayan bir yere sakladım hedefim bu ayın sonunda bakmak olacak işcisi varsa cok sağlam beslicem yoksa salacam .
Yok hayır herhangi bir sallantı yok. Kullanılmayan bir kitaplık. İlk kraliçeyi bulmamın üzerinden zaten 1 ay geçti bile. Daha fazla umutla beklemek yoruyor. Normal bir şekilde beklemek değil de umut besleyip beklemek yoruyor.

Tüplerin üzerine çarşaf serer gibi bir parça kağıt serdim daha da karanlık olsun diye ve 1-2 günde bir bu kağıdı kaldırıp kırmızı kağıt kaplamanın altından pek dokunmadan kontrol ediyordum. Artık bunu da yapmayacağım. Bu gün kürdanın ucuna dokundurduğum balı her ikisine de verdim. Artık uzunca bir süre dokunmadan bekleyeceğim. En azından kraliçeleri almak isteyen biri çıkana kadar.

bigquake

Yumurta
Üye
1 ay geçtiyse ve yumurta yoksa, aslında son çare olarak kısa bir kış uykusuna yatırabilirsiniz. 2-3 gün yatırıp çıkardıktan sonra uzun bir süre dokunmazsanız yumurtlama yapabilir.

Ama tabii ne kadar sağlıklı olur bilmiyorum; bu sadece bir seçenek.

Son düzenleme:

yusufff01

Pupa
Üye
bigquake arkadaşa katılıyorum.Yumurtlamayan kraliçeler için pek çok neden vardır.

Ya verimsizdir,ya çiftleşmemiş ve kanat dökmüştür,ya ayrıldığı koloni zayıftır ve kraliçe yumurtalarını geliştirmek için ihtiyaç duyduğu enerji işçiler tarafından sağlanamamıştır vs. vs.

Size önerim,Dolaba(dondurucuya değil) koyup beş altı saat kadar beklemeniz,bu süre de hareketler çok yavaşlayacak.Yalnız tüpün etrafını çorap ya da herhangi bir bezle sarın,direkt soğuk zemine temas etmesin ölüme sebebiyet verebilir.Süre bittikten sonra çıkarın ve bir kaç saat sonra çok çok az bir miktar da karışım verin.

Bu karışım,bir tatlı kaşığı yumurta akı ve aynı ölçü de şekerli suyu(şekeri bol olsun) karıştırın,kraliçenin kafası boyutun da çok minik bir damla tüplerine koyun.Umarım yumurtlarlar.

deadrune

Yumurta
Üye
öyle kısa sürelerde kış uykusunun etkili olacağını sanmam en az 20-30 gün beklemenizi öneririm bazen uzun süre yumurtlamayıp bir anda çok sayıda yumurtlayabiliyorlar. size tavsiyem pamukla tüpü oldukça daraltıp hiç ışık almayacak bir köşede saklamanız ve 15-20 gün hiçbir şekilde kontrol etmemeniz o kırmızı şeylerden az da olsa geçiyor ışık ve rahatsız ediyor olabilir. bazen de hiç yumurtlamadıkları da oluyor o zaman tek çare salmak olur

yusufff01

Pupa
Üye
öyle kısa sürelerde kış uykusunun etkili olacağını sanmam en az 20-30 gün beklemenizi öneririm bazen uzun süre yumurtlamayıp bir anda çok sayıda yumurtlayabiliyorlar. size tavsiyem pamukla tüpü oldukça daraltıp hiç ışık almayacak bir köşede saklamanız ve 15-20 gün hiçbir şekilde kontrol etmemeniz o kırmızı şeylerden az da olsa geçiyor ışık ve rahatsız ediyor olabilir. bazen de hiç yumurtlamadıkları da oluyor o zaman tek çare salmak olur
Bahsettiğim şey kış uykusu değil,kraliçelerin bazen vücut fonksiyonları tıkanabiliyor.Soğuk etkisi bu fonksiyonlar üzerin de şok yaratıp düzelmesine katkıda bulunuyor.Yirmi otuz güne gerek yok bir kaç saat yeterli.

ashira

Yumurta
Üye
(02.09.2024 16:30) Yeni kraliçe! Az önce markete gitmek üzere yolda yürürken tamamen şans eseri kaldırım taşlarının arasında yürüyen bir şey olduğunu gördüm. Şüphelenip geri dönüp baktığımda bunun bir kraliçe olduğunu gördüm ve hatta daha ilk görüşte bir tetramorium kraliçesi olduğunu anladım. Yanımda herhangi bir kapsül olmadığından mecburen cüzdanın arasına koydum ve kaçmaması için parmağımla dengeledim. Eve gelince hızlıca cam tüpün içine koydum. Yani şu an elimde 2 adet tetramorium kraliçesi var. Yeni bulduğum kraliçe sanki diğer kraliçeden çok az bir farkla daha küçük gibi göründü bana.

Şimdi küçük bir sorun var. Yeni bulduğum kraliçe için ayrı bir günlük mü oluştursam yoksa mevcut günlüğe dahil mi etsem. Ben şu anki devam ettirdiğim günlüğe dahil etmeyi düşünüyorum. Siz ne dersiniz?

Belki kolonileri birleştirmek falan mümkün olabilir. Eğer öyle bir şansım varsa yapmalı mıyım, nasıl yapabilirim? Yardımcı olursanız sevinirim.
Dostum günlüğe devam et okurken zevk aldım kuzenimin de messorlari aynı seninki gibi yumurtlamıyor 1 haftadır günlüğün yardımcı oldu bilgi olarak aktarcam ona.Not:az önce camponotus kraliçemin ilk işçisi çıktı sevinçliyim

isimsizadam

Yumurta
Üye
Dostum günlüğe devam et okurken zevk aldım kuzenimin de messorlari aynı seninki gibi yumurtlamıyor 1 haftadır günlüğün yardımcı oldu bilgi olarak aktarcam ona.Not:az önce camponotus kraliçemin ilk işçisi çıktı sevinçliyim
Senin adına sevindim.

Günlüğe eklediğim son mesajımın üzerinden 8 gün geçmiş. Kraliçeleri beslememin üzerinden ise 7 gün geçti. @yusufff01 'in söylediği karışımı yaptım ve kraliçelere verdim. Eşit miktarlarda çiğ yumurta beyazı ve toz şekeri karıştırıp her ikisine de verdim. Besleme yapmamın üzerinden 1 hafta geçti ve geçtiğimiz günlerde içimizden bir dost benimle, bana yardımcı olmak için özelden iletişime geçti. Kısa bir sohbetin ardından kendisi de arkadaşlarına danıştıktan sonra bana kraliçeleri salmamı söyledi. Söylediğine göre bazı karınca türlerinde bazı kraliçeler yumurtlamıyormuş. Hatta söylediği şeyi olduğu gibi yazıyorum:
"yumurtalamayan türler bu mevsim geçişlerinde çok oluyormuş tetramoriumlarda da varmış zaten bu"

Bulduğum iki kraliçem de tamamen şans eseri yumurtlamayan kraliçe denk gelmiş. Bunu öğrendikten sonra moralim oldukça bozuldu ve hobiden oldukça soğudum ancak yine de kraliçeleri bırakmaya gönlüm el vermedi. Kraliçeler halen yaşıyorlar ve tüpte duruyorlar.

Normalde bu gün kraliçeleri yakındaki bir parka salmayı düşünüyordum çünkü artık çok uzun zaman geçti ve ümidi tamamen kesmiştim. Son bir kez daha kontrol edeyim dedim ve 2 numaralı kraliçeyi (sonradan gelen, kaldırımda bulduğum) incelediğimde sanki yumurtalarının olduğunu gördüm ve hemen ardından bu yazıyı yazmaya karar verdim. Tüpü inceledim ve gerçekten de yumurtaya benziyorlar. Oldukça küçük nokta nokta yığın halinde bir oluşum var nemli tarafta. Kendimi de pek ümitlendirmek istemediğim için pamuk yığıntısı olabileceğini de düşünüyorum ama dediğim gibi baya baya yumurtaya benziyorlar. 1 numaralı kraliçede ise halen hiçbir iz yok.

Bu arada bahsettiğiniz kış uykusu yöntemini uygulamadım çünkü üşendim 😅. Dediğim gibi ümidi kesmiştim ve dedim ki son bir besleme yapayım sonrasında salarım artık diye düşündüm, ta ki bu güne kadar.

İlk bulduğum kraliçenin üzerinden 28 gün geçti, ikinci bulduğum kraliçenin üzerinden ise 15 gün geçti.

Fotoğrafları çekerken biraz rahatsız oldu ve hemen yumurtaları taşımaya başladı. Daha fazla rahatsız etmeden kaldırıp yerine koydum. Fotoğraflardan da anlaşılıyor ve artık eminim ki bunlar gerçekten de yumurta.

Ekli dosyalar

• 1726577085596 - Kopya.jpg
    1726577085596 - Kopya.jpg
    41.3 KB · Görüntüleme: 11
  • 1726577085604 - Kopya.jpg
    1726577085604 - Kopya.jpg
    40 KB · Görüntüleme: 11
  • 1726577085611 - Kopya.jpg
    1726577085611 - Kopya.jpg
    39.1 KB · Görüntüleme: 13
Son düzenleme:

ashira

Yumurta
Üye
Senin adına sevindim.

Günlüğe eklediğim son mesajımın üzerinden 8 gün geçmiş. Kraliçeleri beslememin üzerinden ise 7 gün geçti. @yusufff01 'in söylediği karışımı yaptım ve kraliçelere verdim. Eşit miktarlarda çiğ yumurta beyazı ve toz şekeri karıştırıp her ikisine de verdim. Besleme yapmamın üzerinden 1 hafta geçti ve geçtiğimiz günlerde içimizden bir dost benimle, bana yardımcı olmak için özelden iletişime geçti. Kısa bir sohbetin ardından kendisi de arkadaşlarına danıştıktan sonra bana kraliçeleri salmamı söyledi. Söylediğine göre bazı karınca türlerinde bazı kraliçeler yumurtlamıyormuş. Hatta söylediği şeyi olduğu gibi yazıyorum:
"yumurtalamayan türler bu mevsim geçişlerinde çok oluyormuş tetramoriumlarda da varmış zaten bu"

Bulduğum iki kraliçem de tamamen şans eseri yumurtlamayan kraliçe denk gelmiş. Bunu öğrendikten sonra moralim oldukça bozuldu ve hobiden oldukça soğudum ancak yine de kraliçeleri bırakmaya gönlüm el vermedi. Kraliçeler halen yaşıyorlar ve tüpte duruyorlar.

Normalde bu gün kraliçeleri yakındaki bir parka salmayı düşünüyordum çünkü artık çok uzun zaman geçti ve ümidi tamamen kesmiştim. Son bir kez daha kontrol edeyim dedim ve 2 numaralı kraliçeyi (sonradan gelen, kaldırımda bulduğum) incelediğimde sanki yumurtalarının olduğunu gördüm ve hemen ardından bu yazıyı yazmaya karar verdim. Tüpü inceledim ve gerçekten de yumurtaya benziyorlar. Oldukça küçük nokta nokta yığın halinde bir oluşum var nemli tarafta. Kendimi de pek ümitlendirmek istemediğim için pamuk yığıntısı olabileceğini de düşünüyorum ama dediğim gibi baya baya yumurtaya benziyorlar. 1 numaralı kraliçede ise halen hiçbir iz yok.

Bu arada bahsettiğiniz kış uykusu yöntemini uygulamadım çünkü üşendim 😅. Dediğim gibi ümidi kesmiştim ve dedim ki son bir besleme yapayım sonrasında salarım artık diye düşündüm, ta ki bu güne kadar.

İlk bulduğum kraliçenin üzerinden 28 gün geçti, ikinci bulduğum kraliçenin üzerinden ise 15 gün geçti.

Fotoğrafları çekerken biraz rahatsız oldu ve hemen yumurtaları taşımaya başladı. Daha fazla rahatsız etmeden kaldırıp yerine koydum. Fotoğraflardan da anlaşılıyor ve artık eminim ki bunlar gerçekten de yumurta.
Hayırlı olsun kardeşim yumurtaların evet bazı türler sonbahar aylarında yumurtlamıyor maalesef şanslısın seninki yumurtlamış . Örnek bendeki messor kraliçesi , bir tanıdığımın 3 messor u de yumurtlamıyor

Ecakar

Pupa
Yardımsever
Üye
Senin adına sevindim.

Özellikle sonbaharda uçan kraliçeler önlerinde kış olacağını bildiklerinden kolay kolay yumurtlamaz yumurtlasa bile pek verimli olmaz diye biliyorum. Kasım sonu - mart başı aralığında kış uykusuna yatırırsanız muhtemelen yumurtlayacaklardır. Kırmızı asetat kullanmamanız daha iyi olur, opak bir malzeme kullanın. Ayrıca 2-3 saatlik kış uykusunun bir yararı olacağını zannetmiyorum, tam yatırmasanız bile en az 1 ay yatırmanızın daha iyi olacağını düşünüyorum.

Ecakar

Pupa
Yardımsever
Üye
Bahsettiğim şey kış uykusu değil,kraliçelerin bazen vücut fonksiyonları tıkanabiliyor.Soğuk etkisi bu fonksiyonlar üzerin de şok yaratıp düzelmesine katkıda bulunuyor.Yirmi otuz güne gerek yok bir kaç saat yeterli.
2-3 Saatin yeterli olduğuna emin misiniz? Daha önce böyle bir şey duymadım. Kaynağınız var mı acaba?

yusufff01

Pupa
Üye
2-3 Saatin yeterli olduğuna emin misiniz? Daha önce böyle bir şey duymadım. Kaynağınız var mı acaba?
bunun kaynakla ilgisi yok tamamen kendi deneyimim. Bir çok denemem de faydasını gördüm ama her cinste işe yarayacak diye bir şey yok tabi ki.

isimsizadam

Yumurta
Üye
Günlüğü sonlandırıyorum.

Günlerdir beklememin ardından 2 numaralı kraliçemin yumurtalarını her kontrol ettiğimde azalmış oluyordu. En son kontrol ettiğimde ise 1 yumurta kalmıştı. Az önce kontrol ettim ve hiç yumurta olmadığını gördüm. Bu sebeple 2 numaralı kraliçeyi doğaya geri salıyorum.

İlk kraliçenin durumu ise daha kötü çünkü öldü. Ne zaman öldü bilmiyorum. Belki günlerce ölü kaldı, bilmiyorum. Az önce onu da kontrol ettiğimde ölü olduğunu gördüm.

Karınca maceram başarısız oldu ve günlüğü sonlandırıyorum.

ali8181

Yumurta
Üye
Ge
Günlüğü sonlandırıyorum.

Günlerdir beklememin ardından 2 numaralı kraliçemin yumurtalarını her kontrol ettiğimde azalmış oluyordu. En son kontrol ettiğimde ise 1 yumurta kalmıştı. Az önce kontrol ettim ve hiç yumurta olmadığını gördüm. Bu sebeple 2 numaralı kraliçeyi doğaya geri salıyorum.

İlk kraliçenin durumu ise daha kötü çünkü öldü. Ne zaman öldü bilmiyorum. Belki günlerce ölü kaldı, bilmiyorum. Az önce onu da kontrol ettiğimde ölü olduğunu gördüm.

Karınca maceram başarısız oldu ve günlüğü sonlandırıyoru
Geçmiş olsun, umarım yeni kraliçeler bulabilirsin.

Kaktusexxx

Larva
Üye
Günlüğü sonlandırıyorum.

Karınca maceram başarısız oldu ve günlüğü sonlandırıyorum.
Kaç günde bir kontrol ediyordunuz?