İlk kraliçem 19.08.2024

isimsizadam

Yumurta
Üye
Merhabalar. Hobiye gerçek anlamda yeni başladım. Birkaç aydır uzaktan ilgilendiğim bu hobiye dün itibariyle (19.08.2024) kraliçe aramaya başlayarak ilk adımı atmış oldum. Bugün 2. gün ve şans eseri ilk kraliçemi buldum.

Kısaca nasıl ve nerede bulduğumdan bahsedeyim. İstanbul'da Bayrampaşa Şehir Parkı, diğer adıyla Adapark'da buldum (https://maps.app.goo.gl/HgDHYEL9DkBVxUWu6). Bugün sabah yola çıktım ve dün de yaptığım gibi parktaki tüm patikaları yavaş yavaş yürürken inceledim. Doğru düzgün karınca bile göremezken dün sadece 2 tane uçan karınca gördüm. Bugün ise hiç göremedim. İnsanların sıklıkla ziyaret ettiği bu parkta bir kraliçe bulmamın çok zor olduğunu düşünüp parktan umudumu kesip eve doğru dönmek üzere yol alırken parktan daha çıkmadan taş yol üzerinde kraliçeyi fark ettim. Saat sabah 11'de buldum ve hemen alıp kapsüle koyduktan sonra etrafa biraz daha bakındım belki bir tane daha bulurum diye ancak bulamadım.

Sonuç olarak elimde bir tane kraliçe var ve türünü henüz tam olarak bilmiyorum. Tetramorium olduğundan şüpheleniyorum. Siz arkadaşlar kraliçenin türünü anlamam konusunda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.

Ekli dosyalar

• 1724150256512 - Kopya.jpg
    1724150256512 - Kopya.jpg
    45.2 KB · Görüntüleme: 32
  • 1724150256536 - Kopya.jpg
    1724150256536 - Kopya.jpg
    45.3 KB · Görüntüleme: 31
  • 1724150256548 - Kopya.jpg
    1724150256548 - Kopya.jpg
    47.1 KB · Görüntüleme: 27
  • 1724150256561 - Kopya.jpg
    1724150256561 - Kopya.jpg
    55.1 KB · Görüntüleme: 31
Moderatör tarafında düzenlendi:

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Merhabalar, yeni hobiniz ve günlüğünüz hayırlı olsun. Kraliçenizin cinsi konusunda yaptığınız tahmin doğrudur. Tetramorium kraliçesi bulmuşsunuz. Türü hakkında bir yorum yapmak pek mümkün değil çünkü kraliçenizin spesifik bir görüntüsü yok. Messor, Tetramorium gibi cinslerde spesifik bir karınca bulmadığınız sürece tür tespiti yapmak çok zordur, bilginiz olsun.

Başlangıç için uygun ve basit bir cinstir. Yem seçmezler. Kolayca büyürler. Umarım günlüğünüzde koloninin gelişimine şahit oluruz.

isimsizadam

Yumurta
Üye
Arkadaşlar kraliçemi kapsüle koymamın üzerinden 7 gün geçti ancak kraliçe hala yumurtlamadı. Sebebi ne olabilir? Daha ne kadar beklemeliyim? Gün içerisinde zırt pırt açıp kontrol edip rahatsız etmiyorum. 2-3 günde bir birkaç saniyeliğine usulca açıp kontrol ettim sadece bu haftaki süreçte. Az önce de açtım baktım ve hala yumurtlamadığını gördüm. Kraliçe yaşıyor yaşamasına ancak yumurtlamıyor. Besleme yapmalı mıyım?

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Bazen böyle durumlarla karşılaşabiliyoruz. Her şeyi doğru yapsak bile kraliçe yumurtlamayabiliyor. Bu durumda yapabileceğiniz bir şey yok. İstiyorsanız un kurdunu kesip vererek besleme yapın. Belki faydası dokunur. Bunun dışında beklemekten başka yapabileceğiniz bir şey yok.

Kraliçenizin davranışları nasıl? Nemli tarafta hareketsiz duruyor mu genelde?

isimsizadam

Yumurta
Üye
Evet ne zaman baksam nemli pamuğun olduğu yerde duruyor, antenlerini hareket ettiriyor. Sadece bir kere çıkış pamuğuna dayanmış halde buldum birkaç gün önce ama herhangi bir kazma, ısırma hareketi görmediğimden dolayı umursamadım. İki gün sonra tekrar baktığımda her zamanki gibi nemli tarafta durduğunu gördüm. Hiçbir zaman aşırı hareketli görmedim. Sadece olduğu yerde durup antenlerini kıpırdatıyor.

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Sürekli kaçma eğilimi gösterseydi yuvayı benimsemedi diyecektim ama öyle bir şey de yokmuş. Belki test tüpü büyük gelmiş olabilir. Yuvayı daraltmak için pamuğu ittirin isterseniz. Kraliçeler dar alanda daha güvende hisseder.

Bunun haricinde ufak bi' besleme yapıp kraliçeyi kendi haline bırakabilirsiniz. Fazla yapabileceğiniz bir şey yok.

isimsizadam

Yumurta
Üye
Pekala tavsiyenize uyacağım. Bir parça yumurta beyazı verip azcık da şekerli su vereceğim ve alanı biraz daha daraltacağım.

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Pekala tavsiyenize uyacağım. Bir parça yumurta beyazı verip azcık da şekerli su vereceğim ve alanı biraz daha daraltacağım.
Yumurta beyazını yiyeceğini sanmıyorum. Tavsiyem un kurdu gibi bir şeyi kesip vermeniz. Böylece sıvı kısmından kolayca beslenebilir.

isimsizadam

Yumurta
Üye
Hmm un kurdum yok ama belki evdeki saksının içinden bir tane solucan bulabilirim. Bu işe yarar mı?

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Solucan da biraz sert dokuda, kraliçeyi zorlayabilir. Bence böceğiniz yoksa şimdilik ballı/reçelli su verin. Bir süre gözlemleyin, yumurtlama olmazsa böcek ya da başka bir protein kaynağını denersiniz.

Ballı/reçelli suyu pamuk yardımıyla verin. Kraliçe boğulmasın.

isimsizadam

Yumurta
Üye
Durum güncellemesi: Birkaç saat önce kraliçeye yumurta beyazı ve bal takviyesi yaptım. @hasany yumurta beyazı yemeyebileceğini söylemişti sert olabileceği için ancak ben yine de vermek istedim. Yerse yer, yemezse de zaten alırım içinden diye düşünüp bir parça yumurta beyazı verdim ve tüpün içine koyar koymaz hemen ilgilendi. Ballı su hazırladım ancak içine süremedim, yapışmadı. O yüzden ben de kürdanın ucunu doğrudan bala bandırıp içine sürdüm. Baldan da yumurtadan da yedi. Bulunduğu alanı da küçülttüm ve artık beklemedeyim. Umarım yakın zamanda yumurtalar çıkar.

Son olarak bu gün şu plastik şeffaf kırmızı kağıttan buldum sonunda ve tüpün etrafına sardım. Artık kraliçemi rahat rahat izleyebiliyorum. Her ne kadar fotoğrafta net görünmese de resimde bal yiyor. Yiyecekleri yedikten sonra oldukça hareketlenmişti ancak şu saat itibariyle (18:00) durgun görünüyor.

Ekli dosyalar

• IMG_20240827_155416.jpg
    IMG_20240827_155416.jpg
    21.3 KB · Görüntüleme: 14
Son düzenleme:

hasany

Süper Koloni
Moderatör
Yardımsever
İlklerden
Deneyimli Hobici
Tespit Uzmanı
Rehberkolik
Üye
Durum güncellemesi: Birkaç saat önce kraliçeye yumurta beyazı ve bal takviyesi yaptım. @hasany yumurta beyazı yemeyebileceğini söylemişti sert olabileceği için ancak ben yine de vermek istedim. Yerse yer, yemezse de zaten alırım içinden diye düşünüp bir parça yumurta beyazı verdim ve tüpün içine koyar koymaz hemen ilgilendi. Ballı su hazırladım ancak içine süremedim, yapışmadı. O yüzden ben de kürdanın ucunu doğrudan bala bandırıp içine sürdüm. Baldan da yumurtadan da yedi. Bulunduğu alanı da küçülttüm ve artık beklemedeyim. Umarım yakın zamanda yumurtalar çıkar.
Bunu duymak çok güzel. Genelde kraliçelerin çoğu yemeyi tercih etmiyor çünkü. Umarım kraliçeniz yakın zamanda yumurtlar. Strese sokmadan bir süre karanlıkta beklesin bakalım.

Ecakar

Pupa
Yardımsever
Üye
Arkadaşlar kraliçemi kapsüle koymamın üzerinden 7 gün geçti ancak kraliçe hala yumurtlamadı. Sebebi ne olabilir? Daha ne kadar beklemeliyim? Gün içerisinde zırt pırt açıp kontrol edip rahatsız etmiyorum. 2-3 günde bir birkaç saniyeliğine usulca açıp kontrol ettim sadece bu haftaki süreçte. Az önce de açtım baktım ve hala yumurtlamadığını gördüm. Kraliçe yaşıyor yaşamasına ancak yumurtlamıyor. Besleme yapmalı mıyım?
Sıcaklığın da etkisi olabilir bu süreçte. Klimanın önü vb. bir yerde duruyorsa başka bir yere alabilirsiniz.

isimsizadam

Yumurta
Üye
Arkadaşlar benim kraliçe bozuk herhalde bu karınca YUMURTLAMIYOR. Kısır falan mı acaba anlamadım. Kafayı yemek üzereyim niye yumurtlamıyor ya.

AntWorld3456

Yumurta
Üye
1 haftada bir bakmayı dene bende aynı olayı yaşıyorum umarım yumurtlar.

isimsizadam

Yumurta
Üye
1 haftada bir bakmayı dene bende aynı olayı yaşıyorum umarım yumurtlar.
Kırmızı plastik kağıtla sarılı zaten ne zaman istesem kontrol edebiliyorum. Kapsüle koymamın üzerinden 1 hafta geçtikten sonra besleme yapmıştım. Besleme yapmamın üzerinden 6 gün geçti, yarın 1 hafta olacak. Toplam 2 haftadır bekliyorum. Yeminle sıkıldım.

AntWorld3456

Yumurta
Üye
Kırmızı plastik kağıtla sarılı zaten ne zaman istesem kontrol edebiliyorum. Kapsüle koymamın üzerinden 1 hafta geçtikten sonra besleme yapmıştım. Besleme yapmamın üzerinden 6 gün geçti, yarın 1 hafta olacak. Toplam 2 haftadır bekliyorum. Yeminle sıkıldım.
Kırmızı asetat kağıdını çıkartıp deneyin A4 sarın bende şuan öyle yapıyorum 3 gün sonra kontrol edeceğim yumurtlamışmı diye.

isimsizadam

Yumurta
Üye
(02.09.2024 16:30) Yeni kraliçe! Az önce markete gitmek üzere yolda yürürken tamamen şans eseri kaldırım taşlarının arasında yürüyen bir şey olduğunu gördüm. Şüphelenip geri dönüp baktığımda bunun bir kraliçe olduğunu gördüm ve hatta daha ilk görüşte bir tetramorium kraliçesi olduğunu anladım. Yanımda herhangi bir kapsül olmadığından mecburen cüzdanın arasına koydum ve kaçmaması için parmağımla dengeledim. Eve gelince hızlıca cam tüpün içine koydum. Yani şu an elimde 2 adet tetramorium kraliçesi var. Yeni bulduğum kraliçe sanki diğer kraliçeden çok az bir farkla daha küçük gibi göründü bana.

Şimdi küçük bir sorun var. Yeni bulduğum kraliçe için ayrı bir günlük mü oluştursam yoksa mevcut günlüğe dahil mi etsem. Ben şu anki devam ettirdiğim günlüğe dahil etmeyi düşünüyorum. Siz ne dersiniz?

Belki kolonileri birleştirmek falan mümkün olabilir. Eğer öyle bir şansım varsa yapmalı mıyım, nasıl yapabilirim? Yardımcı olursanız sevinirim.

Ekli dosyalar

• 1725284947074 - Kopya.jpg
    1725284947074 - Kopya.jpg
    83.1 KB · Görüntüleme: 9
  • 1725284907238 - Kopya.jpg
    1725284907238 - Kopya.jpg
    65.1 KB · Görüntüleme: 8
  • 1725284844730 - Kopya.jpg
    1725284844730 - Kopya.jpg
    84.8 KB · Görüntüleme: 8
  • 1725284817087 - Kopya.jpg
    1725284817087 - Kopya.jpg