İki Messor Günlüğü

ants123

Larva
Üye
Merhabalar 👋 İki messor kraliçemin güncesini eşzamanlı tutacağım. Sanırım ilk başarılı koloni denemem olacaklar.
Bir tanesi ben uykuya yatıracağım gün yumurta verdi ve onu yatırmaktan vazgeçtim
isim koyana kadar delta diyeceğim.
Diğerinde hiç beklemediğim bir şekilde kış uykusuna yatırdıktan bir hafta sonra yumurta gördüm. O da beta olacak. 🤝

Adım 1: belirsizlik
İki kraliçem de beklemediğim bir şekilde erken yumurta verdi. İyiye işaret midir kötüye mi bilemiyorum.
Son kontrol edişimde Delta'da bir değişiklik göremedim. Coverın ucunu açar açmaz yumurtalarının başına gitti. Ana yüreği işte 💐
Beta'yı aslında kontrol etmeyecektim ama kendime engel olamayıp göz ucuyla baktığımda yumurtalarını gördüm. Şaşırtıcıydı.
Son kontrol edişimde yumurta sayıları ikisinin de pek fazla değildi. Pazar gününe kadar bir değişim olacak mı göreceğiz. 👋

Moderatör tarafında düzenlendi:

ants123

Larva
Üye
Evet, merhabalar. Epeydir kayda değer bir gelişme olmadığı için günlüğe ekleme ihtiyacı duymamıştım. Az önce baktığımda ise beni heyecanlandıran gelişmelerle karşıladılar.

Adım 2: İlk amele 😬
2.5 hafta önce ilk yumurtasını vermişti->20ye yakın yumurta, 1 işçi, 4 pupa
Yaklaşık 2 hafta önce ilk yumurtasını vermişti->20ye yakın yumurta, 2 pupa

Ben geçici isimler vermiştim fakat tüplere herhangi bir hatırlatıcı da bırakmadığım için unuttum. Sanıyorum ki işçisi olan kraliçem 3 Aralıkta yumurtlayandır, yani delta. Sipariş ettiğim tüpler elime ulaşınca yeni isimler düşünüp tüplerine de işaret bırakacağım.

Geçenlerde tüplerindeki su bitmişti, biraz gerildim ama ufak bir araştırmadan sonra yeni şeyler öğrendim:

1) Doğruluğundan emin değilim ama plastik tüplerde cama nazaran suyun daha hızlı tükendiğini tecrübe edenler olmuş.

2) Su bitmesi o kadar problem değilmiş. Pamuk hala ıslaksa bir süre daha idare edermiş. Bunu da tecrübe ettim suların bittiğini farkedeli 1 hafta oldu ki ben farketmeden kaç gün önce bitti kim bilir. Hala pamuk ıslak.

3) Transfer de o kadar abartı bir olay değilmiş. Ben işçisi olmayan kraliçeler transfer edilirken daha çok stres olurlar sanıyordum. Bu yanlışmış, hatta işçisi olmayan kraliçelerin daha stressiz transfer olduğunu söyleyenler var. Tüpler elime ulaştıktan sonra yeni tüp hazırlayıp transfer edeceğim. Bu konudaki tecrübelerimi de yine buraya yazarım.

Şunu da belirtmek istiyorum ki bunlar benim ilk gerçek anlamda koloni denemem. Bu hobiye -özellikle karıncalara- 5 yılı aşkın süredir ilgi duyuyorum. Ancak ilk koloni denememi zor bir türle yapıp pişman olduğum için bu sefer yeterli yetkinliğe ulaşmadan bu işe girişmek istemedim. Bu işçi benim ilk işçim yani. İlk beslemelerini mecburen yeni tüpe transfer ettikten sonra tohum ile yapacağım. Un kurdu siparişim mecburen gecikti. İlk beslemelerin protein ile yapılması gerektiğini de öğrenmiştim ancak bir iki hafta tohum ile idare edecekler. Herkese iyi hobiler diliyorum. Sevgiyle kalınız.
"Ruhları sevin, bedenler çürüyecek!" 🙂

ants123

Larva
Üye
Selamlar. Bugün tüpler geldi ve transferleri gerçekleştirdim. Beklediğimden çok daha kısa sürdü 7-8 dakikada tamamen transfer oldular. Ben kutulu, kutunun içerisini sıcak tutacak şekilde bir düzenek oluşturmuştum. Yeni tüp içeride olacak şekilde eski tüpü dışardan bağladım. O yüzden transferleri çok hızlı gerçekleşti diye düşünüyorum. Sıcaklık, nem, ışık vb birçok etkiyi bir arada kullandım. Transfer sonrası durumları bu şekilde:
20251224_143851.jpg
Bu erken yumurtlayan kraliçemdir yüksek ihtimalle. 6 işçi ve 2 pupa rahatlıkla görülebiliyor. Kraliçenin hemen arkasında turuncu renkte olanlar da karınca ekmeğidir diye düşündüm.
20251224_150404.jpg
Bu da kanadını henüz dökmemiş olan, geç yumurtlayan kraliçem. Bunda da 1 işçi ve 5 pupa rahatlıkla görülüyor. pupaların 3ü renk değiştirmiş, çıkmalarına çok az kalmış. İki tanesi de kraliçenin kafa hizasında sadece gözleri görülüyor. İşçi göreve yeni başlamış olacak ki karınca ekmeğini gözlemleyemedim.

20251110_115352.jpg20251110_115724.jpg
Bunlar da ilk halleri. 3-4 hafta önce fotoğraflamıştım türlerini sormak için. Bir de şu dikkatimi çekti kanatsız olanda post petiole göremedim ama kanadını dökmeyende rahat bir şekilde görebildim. Belki benim görmemle alakalıdır veya yetiştikleri ortam şartlarıyla alakalı birinin post petiolesi daha az gelişmiştir.
Son olarak ilgimi çeken şey iki kolonide de yeni tüpü keşfe ilk kraliçelerin gitmesi oldu. Kraliçeler yeni tüpe önden girip içeride beş dakika oyalandılar. Gözlemleyemedim ne yaptıklarını ancak keşfettikleri aşikar. Ben ilk adımı işçiler atar diye bekliyordum. Kraliçelerin bu hamlesi beni şaşırttı. Zamanını ayırıp okuyanlara teşekkür ediyorum. Bol zevkli ve bol neşeli hobi günleri dilerim. 😊

Son düzenleme: