İguana Bakım Rehberi

Niko990

İşçi Karınca
Üye
Katılım
23 Nis 2022
Mesajlar
592
Tepkime puanı
440
Puanları
128
Konum
İzmir
Iguana (Iguana Iguana)
1683330158831.jpeg

Genel Bilgi

Meksika, Brezilya, Orta Amerika, Güney Amerika ve Karayipler’ in tropikal bölgelerine özgü bir kertenkele cinsidir. İguanalar tipik olarak 1,2-2,0 m boyları ve kuyruklarına kadar uzanan bir sıra uzun pullara sahiptirler. Bu pullar çeşitli renklerde olabilmektedir ve her zaman yakın mesafeden görünmeyebilir. Yanaklarında suptimpanik kalkan olarak bilinen büyük, yuvarlak bir ölçekleri vardır. İguanalar da dahil olmak üzere birçok kertenkele türünün başlarının arkasına doğru parietal gözü gösteren soluk bir pul bulunmaktadır. Bu özellik ultraviyole ışıklara duyarlı olmalarını ve gece ile gündüz arasındaki sinyalleşmeye yardımcı olur. Ayrıca iguanalar 18-20 yıl civarı yaşayabilmektedirler.

1683331677992.jpeg

Yaşam Alanı
İguananızın teraryum boyutunu hesaplamak için ilk önce iguananızın boyunu ölçün. Teraryum uzunluğu iguananızın boyutunun iki katı ve teraryum tabanın uzunluğu ise iguananızın boyutunun iki katı olucak şekilde şeçebilirsiniz. İguananızın boyu büyüdükçe, kafes büyüklüğünü iguananızın boyutuyla orantılı bir şekilde arttırmalısınız. Eğer kafes boyutunu ideal bir tereryum boyutundan küçük yaptıysanız, günlük olarak iguananızı tereryumdan dışarı çıkarmayı unutmayın. Teraryum içini tırmanabilmeleri ve saklanabilmeleri için ağaç dalları ve mağaralar ekleyiniz. Tereryum malzemesi için pleksi ve cam kullanabilirsiniz. İki erkek iguana aynı kafeste bakılmamalıdır aksi taktirde kavga edebilirler.

Taban Malzemesi
İguanalar için en iyi taban malzemelerinden bazıları gazete kağıdı, havlu kâğıt ve hindistan cevizi torfudur. Benim tercihim kâğıt havludur. Kâğıt havlu temizlik açısından daha rahat olabilir.

Isıtma ve Aydınlatma
İguanalar için teraryumun bir bölgesine uvb lamba ile ışık verilmesi lazımdır. Eğer iguanalar için uvb lamba kullanılmaz ise mbd yani kemik erimesi sorunu ortaya çıkabilir. Günlük 12-16 saat uvb lamba çalıştırılması gerekmektedir. Ayrıca teraryumun uvb verilemeyen bölgelerindeki sıcaklık çok fazla düşer ise ekstra ısıtıcı seramik ampul kullanılabilir.

Nem
%65 %80 aralığında nem olması idealdir.

Beslenme
İguanalar vahşi doğada tamamen otçuldur. İguananız günde 1-2 kez beslenebilirler. İguananız salatasını çok hızlı bir şekilde bitiriyorsa ve kilosunu koruyamıyorsa daha büyük porsiyonlarda salatalar sunmalısınız. Verilebilecek besinler; Brokoli, marul, kara lahana, pazı, karahindiba, yeşil fasülye, salatalık, bezelye, çilek, kayısı, ahududu, kivi, incir, kavun, mango, elma, armut, muz ve üzüm olabilir. Besleme yapılırken çok fazla meyve koyulması ishale sebep olabilir. İguanalar yiyeceklerini bütün olarak yutarlar bunun için salata hazırlanırken ufak dilimlere böldüğünüzde emin olunuz. Haftada
3 kez d3lü geriye kalan günler d3süz kalsiyum ve haftada 1 kere multivitamin kullanılmalıdır. İguanalarda doğrudan proteinden kaçınılmalıdır. Doğrudan protein böbrek yetmezliğine sebep olabilir.

Su
Bir kapta günlük taze içme suyu bulundurulmalıdır. Mümkün ise içine girebileceği büyüklükte bir kapta olması daha iyi olur.

Handling
Genç yaştan itibaren handling yapmaya başlarsanız uysal ve sakin bir iguanaya sahip olabilirsiniz. Eğer sosyalleşmemişler ise tıslama, tırmalama, ısırma ve kuyruk vurma gibi davranışlar sergileyebilir. İguananızı eliniz ile besleyerek kendinize alıştırmaya çalışabilirsiniz. Özellikle yavru iguanalarda ani hareketlerden kaçınılmalı ve çok sıklıkla handling yapılması hayvanınızı strese sokacaktır

1683383339856.jpeg

 
Üst