Hypoponera sp. tüp ortamı ve besleme hk.

Schwalwe

Yumurta
Üye
Arkadaşlar merhaba,
Biraz önce hypoponera cinsine ait bir kraliçe yakaladım ve şehir dışında olduğum için test tüpünün içine nasıl bir kurulum yapmam gerektiğini bilmiyorum bazı kaynaklarda test tüpü kurulumuna torf,toprak,kum veya peçete eklenerek oluşturulmuş farklı ortamlar gördüm.Şehir dışında olduğum için 6 gün sonra memlekete döneceğim 12 saat yol yapacağım.Nasıl bir ortam hazırlamamı önerirsiniz.Sadece tüp kurulumu şuanlık yeterlimi ,yeterli ise döndükten sonra ne yapmalıyım ow bağlamalımıyım .Springtail kültür siparişi verdim ozamana kadar ne yapmalıyım.Semi-claustral olduğunu gördüm ne kadar sürede bir besleme yapmalıyım .Cins hakkında çok fazla kaynak bulamadım aklınıza gelen başka şeyler olursa yazarsanız çok senirim.

egzotikçiftik

Brachypterous
Yardımsever
İlklerden
Forum Delisi
Makro Fotoğrafçı
Üye
Merhaba, gerçekten de Hypoponera cinsine bakmak epey zor ve hakkında da fazla bilgi bulunmuyor. Ben önceden baktığım için sizinle yaptığım kurulumu ve edindiğim tecrübeleri paylaşmak isterim. Öncelikle evet tüpte kesinlikle torf bulunmalı çünkü cam veya düz yüzeylere tutunmakta pek başarılı değiller zaten sizde fark etmişsinizdir. Toprak yerine torf önermemin sebebi de torfun daha rahat hava alıyor olduğunu düşünmemden kaynaklı. Ben kendi kurulumumda ıslak pamuk kısmındaki torfu nemli, tüpün girişindeki pamuk kısmındaki torfun çok az bir kısmını kuru tutmayı tercih etmiştim. Bu bahsettiğim kurulumdan önce bulduğum kraliçede torfu tamamen kuru bırakmıştım ama o kurulumun pekte başarılı olduğu söylenemez. Bir diğer dikkat etmeniz gereken şey canlı yem. Ben canlı yem olarak mikro un kurtlarım olduğu zaman onları veriyordum, canlı olarak verdiğimde oldu ama öldürüp verdiğimde de tüketmeme gibi bir durumla karşılaşmadım. Mikro un kurtlarının boyutları hep aynı kalmadığından meyve sineği vermeyi de düşünebilirsiniz. Hem boyutlarından hem de besin değerlerinden dolayı işinizi görecektir. Yanlış hatırlamıyorsam haftada 2-3 kez besleme yapıyordum. Şekerli su tükettiklerine neredeyse hiç şahit olmadım ama bence siz yine de eksik etmeyin. Ben bakarken springtailim çok az bulunuyordu ve olanlarda ben tüpe koyduktan bir süre sonra öldü. Tüpün bol nemli olmasının daha iyi olduğunu düşünüyorum çünkü işçi çıkarmada başarılı olduğum kurulumda epey nem oluşturmuştum. Nem derken aklınıza aşırı ıslak veya çamurlu bir kurulum gelmesin, o tarz çok ıslak bir kurulumda kraliçe kaybettiğim de oldu bu yüzden söylüyorum. Bu arada bence uygun tüp kurulumunu şimdi hazırlamalısınız. En azından nemli ve torf bulunan bir kurulum sağlamanız iyi olacaktır. Aklınızda bulunsun kurulum tüpte olmak zorunda değil, kavanoz veya sos kabında bile bakanlar görmüştüm, ne kadar başarılıdır tartışılır ama en azından tüp edinene kadar kavanoz/sos kabı benzeri bir alanda da tutabilirsiniz. Yuvanın iyi hava aldığından emin olun yeter. 1 hafta beslememek bir sorun yaratır mı emin değilim, risk almak istemezseniz bulduğunuz ufak bir sineği veya kurdu vermeyi deneyebilirsiniz, eğer ilaçlı olduğu konusunda şüpheleriniz varsa beslememeyi de tercih edebilirsiniz. Kış uykusuna yaklaşık 2 ay civarı yatırdığımı hatırlıyorum. Hatırlayabildiklerim bu kadar, başka bir sorunuz olursa sorabilirsiniz.

Schwalwe

Yumurta
Üye
Vakit ayırdığınız ve cevapladığınız için teşekkür ederim.Dün enjektörün içinde 2 saat 23 derecelik bir ortamda karanlıkta duruyordu .eve döndüğümde test tüpü kurulumuna aktararırken hareketsiz durduğunu fark ettim .Araştırdığım kadarıyla nemsizlikten şokta olabileceğini ve nemi artırmam gerektiği yazıyordu .ufak bir peçeteyide hafif nemlendirerek tüpün içine koydum ama sabah baktığımda bir değişim yoktu galiba vefat etmiş.Bu kadar neme duyarlı olduğunu tahmin etmiyordum.Denk gelen arkadaşlar olursa yaptığım hatayı yapmasınlar :D

Winnie

Nanitik
Üye
Vakit ayırdığınız ve cevapladığınız için teşekkür ederim.Dün enjektörün içinde 2 saat 23 derecelik bir ortamda karanlıkta duruyordu .eve döndüğümde test tüpü kurulumuna aktararırken hareketsiz durduğunu fark ettim .Araştırdığım kadarıyla nemsizlikten şokta olabileceğini ve nemi artırmam gerektiği yazıyordu .ufak bir peçeteyide hafif nemlendirerek tüpün içine koydum ama sabah baktığımda bir değişim yoktu galiba vefat etmiş.Bu kadar neme duyarlı olduğunu tahmin etmiyordum.Denk gelen arkadaşlar olursa yaptığım hatayı yapmasınlar :D
Geçmiş olsun hocam.

Antcolony

Minör
Üye
Hocam fotoğrafını atabilir misiniz?