Bu durum oldukça yaygındır. Günlüğümde uzun zaman sonra tekrardan akvaryum hobisine dönmemi ve sonuçlarını gözden geçirdiğimde, ilk başta oluşan hevesimin olmadığını fark edebiliyorum. Bunun sebebi başlangıçta olan seri gelişmeler ve aktif canlı değişimi olaylarının bitmesi ve pasif olarak keyif almaya başlamam. Şu anda oturmuş 4 akvaryumum ve 1 pondum var. Işıklar timera bağlı. Sadece arada yemliyorum ve izliyoeum. Bazen de fotoğraf çekiyorum. Bunu bir kraliçe karıncanın serüveni gibi düşünün. İlk bir ya da bir buçuk ayda; kraliçe ararsınız, bulursunuz, test tüpü hazırlarsınız, meraklanırsız, alışmamışsınızdır, yumurtlar, gelişimini izlersiniz, pupa ve larvalar, nanitikler, ilk yem, outworld, canlı yemler...
Ancak sonrasında uzun vadeli bir rutin başlar; arada yem ver, temizle. Bu kadar. Koloni hızla gelişir ve zaman zaman fark edersiniz. Ancak bilgilendiğiniz için bilgisiz olduğunuz zamanki boşluklar tekrar dolmaz. Normal bir süreç aslında.
İlk karınca beslediğimde ben de böyle oldum; messor, tetramorium, nylendria, pheidole, camponotus, aphonegaster kraliçelerinden oluşan 20 kadar kolonim vardı ki isimlerini yanlış yazmış bile olabilirim. Ama şu an o hobiden kalan ve bana keyif veren canlı yemlerim ve akvaryumlarım var. Gelişimleri izlemek keyifli.
Bu durumda yapabileceğiniz bir diğer şey de karıncalara kıyasla daha hızlı gelişen ve aktif türleri beslemek olacaktır. Ara vermeyi düşünecek olursanız muhtemelen bu, size başka bir alana yönelmeniz konusundaki işarettir. Bir süre daha devam edin.
Ek olarak karınca beslediğim sürecin sonunda, hobiden keyif almadığımda zıplayan örümcek besleyip yanlışlıkla üretmiştim. Zevkli canlılardı ve beni böcek hobisinde tutmuştu. Ama akvaryum hobisi her daim benim için birinci olacak. Denemenizi tavsiye ederim.