Sıkılmak, hmm. Tam sıkılmaya başladığım dönemde dört yıldır saksımda beslediğim pheidole kolonisinin dönüp dolaşıp sonbaharda tekrar aynı saksıya diyapoz dönemi için leylekler gibi göçebevari gelmesiyle tekrar heyecanlanıyorum. Şu sıralar bitkilere aşı yapmakla ilgileniyorum aktif olarak.
Son bir yıldır günlük olarak hobiye ayırdığım zaman diliminde çok oynaklık oluyor, yeri geldiğinde 3,5 buçuk saat, yeri geldiğinde en fazla 10 dakika. Özellikle şu son bir yıldır hayatımın akışı çok yoğun geçtiğinden saatlerden dakikalara düştü bu süre. Tam olarak zamanını bilemiyorum, sanırım 5-6 yıldır hobinin içerisinde bulunuyorum.
Bu süre boyunca beni ateşleyen her zaman öğrenme isteği ve merak olmuştur. Şöyle bir gerçek var ki bu hobide hiçbir zaman her şeyi bilemezsin. Yanlış bilinenlerin doğrulanabildiği gibi, doğru bilinenler de yanlışlanabiliyor. Bu yüzden aslında her zaman bir değişen, yenilenen bilgi akışı mevcut, sabit olan çok az şey var ve bu da heyecanlanma sebebi bence. Türk kahvemi yapıp telefonu elime aldığımda girmediğim kaynak neredeyse kalmıyor sanıyorum ama hayır

çok fazla var. Ve bir belgenin sunduğu bilgi içeriğini tüketmek ben de kesin bilgi algısı yaratmıyor. Çünkü bir kaynağın vermiş olduğu bilgilerle öte ki kaynağın verdikleri, tarihleri birbirine yakın olsa bile çelişkili şekilde birbirine ters olduğu zamanlar oluyor. Bu yüzden daha sağlam temelli şeyler öğrenmek için bir konuda araştırılmış 1 değil, minimum 3 kaynak araştırılmalı. Referanslar için kimler kullanılmış, ne gibi başarıları var, güvenilir mi? Gibi sorulara yanıt bulabilmek için ve edinilen bilginin netliğinden emin olmak için derinlemesine araştırma şart. Ortak sonuçlar içeren, aynı bilgileri sunan birden fazla araştırma her zaman için daha emin olmamı sağlıyor. Buna rağmen bazen forumda vermiş olduğum bilgilerin doğruluğundan şüphe ediyorum çünkü yalnızca bir sonra ki çalışmalar da bile verdiğim bilgiyi çürüten sonuçlar doğurabiliyorlar. Hala bilmediğim çok fazla şey var, daha fazla öğrenmeliyim-öğrenmeliyiz. Yeni şeyler denemek de her zaman için heyecan verici ve öğretici oluyor herkese tavsiye ederim.
Keyifli hobiler hobidaşlarım.🍫🫰