Hobideki zamanınız

yusufff01

Media
Üye
Hobiye ne kadar süre ayırabiliyorsunuz? Ve ne kadar süredir bu hobiyle uğraşıyorsunuz? Sıkıldığınız ve bıraktığınız, daha sonra tekrar başladığınız oluyor mu?

anakin

Süper Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Hobiye ne kadar süre ayırabiliyorsunuz? Ve ne kadar süredir bu hobiyle uğraşıyorsunuz? Sıkıldığınız ve bıraktığınız, daha sonra tekrar başladığınız oluyor mu?
1 yıldır bu hobi ile uğraşıyorum. Ama geçen sene sınav senem olduğu için canım hiç karıncalarla ilgilenmek istemiyordu, zaten kendime ayırdığım ufak bir vakitte de çok yorgun oluyordum. Bu yüzden 7 ay kadar hobiye ara verdim. Hobiye günlük 1 saat civarı ayırıyorum ama karıncaları oturup izlemeyi sevdiğimden dolayı, sadece beslemelerini yapıp bıraksam günlük 10-20 dakkika ayırmış olurum.

KingCat

Koloni
Yardımsever
Forum Delisi
Üye
Gündüzleri zaman ayırmıyorum. Akşam saat 8'den sonra yatana kadar genel olarak hobiyle uğraşıyorum. Hatta bu yüzden oyun oynamayı bile azalttım diyebilirim. Hobinin besleme kısmından ziyade araştırma kısmına daha çok odaklanıyorum; yani hobiye günde 6-7 saat ayırıyorum. 1 yıldır hobiyle uğraşıyorum.

Son düzenleme:

İlyas16

Media
Üye
Yaklaşık 3 aydır bu hobiyi yapıyorum. Günlük en fazla 1 saatimi alıyordur. Canlı yemleri kontrol ediyorum, outworldleri kontrol ediyorum, kolonilerin yumurta, larva ve pupa durumuna bakıyorum. Besleme yapıyorum; şekerli su, un kurdu, Dubia vs. veriyorum. Arada outworld hazırlıyorum, bariyer yapıyorum veya internetteki formikaryumlara bakıyorum. Yakında da Messor kolonim için bir formikaryum almayı düşünüyorum.

Tabii hobiye başladıktan sonraki ilk 1-1,5 ay elinizden pek bir şey gelmiyor. Besleme bile yapmadığınız için sadece haftalık kontrollerle ilerliyorsunuz. Buna rağmen hiç sıkıldığım olmadı. Zaten daha yeniyim. Arada bazı kolonilerim gerçekten sınırlarımı zorluyor ama bırakmaya niyetim yok. Bütün kolonilerimi kaybetsem bile 2-3 ay acısını çekerim, sonra tekrar kraliçe bulup en baştan başlarım.

det

Nanitik
Üye
Öğrenci olduğum ve yaz tatili olduğu için gerekli olan bütün zamanı ayırabiliyorum.(kesin rakam vermekte iyi değilim) Yoğun bir şekilde koloni bakmam önceki yılın yazına dayansa da ilk koloni(leri)me 2022-2023 yılında sahip oldum, ondan önce de bir arkadaşıma da hobiyi aşılamaya yetecek kadar süre videolardan hobiyle ilgilenmiştim. Sıkılıp bıraktığım oldu, evet. 2 yıl kadar bir süre.

samet_56

Dichthadiiform
Yardımsever
Deneyimli Hobici
Üye
Sıkılmak, hmm. Tam sıkılmaya başladığım dönemde dört yıldır saksımda beslediğim pheidole kolonisinin dönüp dolaşıp sonbaharda tekrar aynı saksıya diyapoz dönemi için leylekler gibi göçebevari gelmesiyle tekrar heyecanlanıyorum. Şu sıralar bitkilere aşı yapmakla ilgileniyorum aktif olarak.

Son bir yıldır günlük olarak hobiye ayırdığım zaman diliminde çok oynaklık oluyor, yeri geldiğinde 3,5 buçuk saat, yeri geldiğinde en fazla 10 dakika. Özellikle şu son bir yıldır hayatımın akışı çok yoğun geçtiğinden saatlerden dakikalara düştü bu süre. Tam olarak zamanını bilemiyorum, sanırım 5-6 yıldır hobinin içerisinde bulunuyorum.
Bu süre boyunca beni ateşleyen her zaman öğrenme isteği ve merak olmuştur. Şöyle bir gerçek var ki bu hobide hiçbir zaman her şeyi bilemezsin. Yanlış bilinenlerin doğrulanabildiği gibi, doğru bilinenler de yanlışlanabiliyor. Bu yüzden aslında her zaman bir değişen, yenilenen bilgi akışı mevcut, sabit olan çok az şey var ve bu da heyecanlanma sebebi bence. Türk kahvemi yapıp telefonu elime aldığımda girmediğim kaynak neredeyse kalmıyor sanıyorum ama hayır :) çok fazla var. Ve bir belgenin sunduğu bilgi içeriğini tüketmek ben de kesin bilgi algısı yaratmıyor. Çünkü bir kaynağın vermiş olduğu bilgilerle öte ki kaynağın verdikleri, tarihleri birbirine yakın olsa bile çelişkili şekilde birbirine ters olduğu zamanlar oluyor. Bu yüzden daha sağlam temelli şeyler öğrenmek için bir konuda araştırılmış 1 değil, minimum 3 kaynak araştırılmalı. Referanslar için kimler kullanılmış, ne gibi başarıları var, güvenilir mi? Gibi sorulara yanıt bulabilmek için ve edinilen bilginin netliğinden emin olmak için derinlemesine araştırma şart. Ortak sonuçlar içeren, aynı bilgileri sunan birden fazla araştırma her zaman için daha emin olmamı sağlıyor. Buna rağmen bazen forumda vermiş olduğum bilgilerin doğruluğundan şüphe ediyorum çünkü yalnızca bir sonra ki çalışmalar da bile verdiğim bilgiyi çürüten sonuçlar doğurabiliyorlar. Hala bilmediğim çok fazla şey var, daha fazla öğrenmeliyim-öğrenmeliyiz. Yeni şeyler denemek de her zaman için heyecan verici ve öğretici oluyor herkese tavsiye ederim.
Keyifli hobiler hobidaşlarım.🍫🫰

Moderatör tarafında düzenlendi:

yücehayvanat

Media
Üye
Yaklaşık bir 3 yıl olmuştur ben bu hobiden haberdar olduğumdan beri, ilk kraliçemi 1,5 yıl önce buldum sanırım yani 3 yıllık hobi hayatımın 1,5 yılı video izlemek ve bilgi edinmek üzerineydi benim geçen sene sınav senemdi ve o dönem pek hobiyle ilgilenemedim yani karıncalarım vardı ama birçoğu zamanla öldü.
Bu hobiye araştırma yaptığım süreyi katmazsak günlük 1,5-2 saat ayırıyorumdur tabii bu tatilden kaynaklı normal bir okul yılında dil derslerinden kaynaklı ödevlerden dolayı hiç bakamadığım haftalar oluyordu

omerasafoztrk5334

Pupa
Üye
3 4 yıldır hobideyim genelde akşamları vakit harcıyorum 2 saat civarı besleme günleri özellikle, beslemediğim günler çok hacamiyorum. Gün içinde aklıma geldiğinde kafa dağıtmak için internetten 1 saat civarıda araştırma yapıyorum formicarium vs pilanlıyorum Sıkılma değilde 1 2 sene sonra koloni sayımı azaltıl birkaç ana koloniye odaklanmayı planlıyorum