Herkese selamlar. Bugün mantis günlüğümün ilk konusunu paylaşıyorum. Bahçemde bulduğum 2 adet mantisimin türleri hakkında yorum yapabilmek için ChatGPT'den destek aldım. Ayrıca diyeti ve terraryumu hakkında da faydalı bilgiler verdiğini söylemek lazım. Mantislerimi sırasıyla tanıtacağım. Religiosa türü olan ve yeşil renkli mantisimin adı Börü. Kendisi 3 cm civarında ve yaklaşık 4 gündür benimle. İlk gün boş bir kapta bakabildikten sonra kendisini terraryuma yerleştirdim ve ikinci gününde, kendi boyunda bir cırcır böceğini sakinleştirip cımbız ile avlamasına yardımcı oldum. Uğur böceği verdiğimde biraz oynadı fakat yiyebileceğini düşündüğüm için geri saldım. Beni üzen tek şey, Börü için yaptığım sallanabileceği dallar ve yapraklar koymama rağmen sadece hava boşluğu olan sinekliklerde geziyor olması. Bugün kendisine bir adet ufak boy çekirge buldum, verdim ama onu da yemedi. Aynı kapta 3–4 saat gezdi. Sonrasında cımbız ile tutmama rağmen yine de yemeye çalışmadan cımbıza tırmanmaya çalışıyor. Sürekli bir tırmanma alışkanlığı var. Kabı hangi yöne tutarsam, baş aşağı sarkmaya ve yukarıda kalmaya çalıştığı gerçeği de beni sinir ediyor :/ Öbür mantisim adı da Ilgaz. Onu da bugün yine bahçemde buldum. Ilgaz'ın da Mantis religiosa olduğunu düşünüyorum ama bu sefer gri-bej tonlarında, 2 cm boyunda bir mantis. Ilgaz'ın ilk günü olduğu için terraryumuna geçirdim ve yem vermedim. 2 adet plastik kabım vardı ve birini canlı yem stoğu (2–3 tane çekirge koyuyordum genelde) için kullanacaktım ve öbürünü de Börü'nün terraryumu olarak kullanıyordum, ta ki bugün Ilgaz'ı bulana dek. Artık ikisinin de ayrı terraryumu var. Canlı yem de taptaze bahçeden geliyor
. Sağlıcakla kalın dostlar.
Ekli dosyalar
-
WhatsApp Görsel 2025-07-22 saat 23.41.15_c15451e4.jpg49.9 KB · Görüntüleme: 20
-
WhatsApp Görsel 2025-07-22 saat 23.41.14_0aa26d1b.jpg43.4 KB · Görüntüleme: 20
-
WhatsApp Görsel 2025-07-22 saat 23.40.07_4fea8d93.jpg12.8 KB · Görüntüleme: 20
-
WhatsApp Görsel 2025-07-22 saat 23.40.05_c0f818f0.jpg16 KB · Görüntüleme: 20