Hasatçı Karıncalar; Deneyler ve Gözlemler

Bu İsmi Nereden Aldılar?

Hasatçı karıncalar, ortak adlarını birincil besin kaynağı olarak tohum toplama veya hasat etme davranışlarından alırlar.

Yiyecek Arama Öncelikleri ve Besin Arama Dağılımları
Hasatçı karıncalar iki yiyecek arama modeli sergiler. Birincisi, karıncaların yuvadan ayrı ayrı ayrıldıkları ve görsel ipuçları kullanarak her yöne dağıldıkları yer, ikincisi ise karıncaların yuvadan ayrıldıkları ve kaynak bulmak için koku patikaları boyunca yem yaptıkları yerdir. Hasatçı karıncalar tohumları tercih etseler de böceklerle de beslenirler.

Hasatçı Karıncaların Yuva Şekli, Yapısı ve Genellikle Yuva Yaptığı Yerler

Bazı hasatçı karıncaları, toprak yüzeyinde büyük höyükler veya kraterler oluştururken, diğerlerinin kayaların altında daha göze çarpmayan yuvaları vardır. Yuvalar, açık çayırlarda ve çöl alanlarında meydana gelir. Evlerde yuva yapmasalar da, bitişikteki çimenliklere ve bahçe alanlarına yuva yaparlar.

1642764785942.png


Yiyecek Arama Davranışı ve Morfolojisi: Hasatçı Karıncalarda Tohum Seçimi Gözlemi (Gözlenen cins: Pogonomyrmex)

Optimal olarak yiyecek arayan karıncalar, yiyecek aramanın enerji ve zaman maliyetlerini azaltmak için davranışsal veya morfolojik olarak uyarlanabilir.
Üç tohum hasatçı karınca türünün, Pogonomyrmex barbatus, P. Desertorum ve P. occidentalis'in yiyecek arama davranışlarını ve morfolojisini, yiyecek arama maliyetlerini düşürmede yük taşıma ile ilişkili davranış stratejilerinin ve morfolojik özelliklerin önemini belirlemek için inceledik.
Ölçtüğümüz beş morfolojik özelliğin hiçbirinin tohum seçimi üzerinde önemli bir etkisi olmadığını bulduk. Ayrıca, vücut büyüklüğü, yiyecek aramanın zaman maliyetinde önemli bir değişken olan koşu hızını etkilemedi. Sıcaklık, bu türlerde koşu hızı üzerinde en büyük etkiye sahipti. Sonuçlarımız, bu türlerin tohumlarla seyehat etmenin zaman maliyetlerini en aza indiren yiyecek arama stratejilerine sahip olduğunu göstermektedir. Ayrıca, sıcaklık ve vücut kütlesi sabit tutulduğunda, bireysel olarak toplayan türlerde koşu hızının, artan tohum boyutundan gövde-iz toplayıcılara göre daha az etkilendiği bir model tanımlıyoruz. Bu sonuçlar, Pogonomyrmex için tohum seçiminde zaman maliyetlerinin en önemli olduğunu gösteren önceki çalışmaları desteklemektedir ve merkezi yer yiyecek arama teorisinin, hasatçı karıncalarda optimal tohum boyutu seçimini daha doğru bir şekilde tahmin etmek için yiyecek arama stratejisindeki çeşitliliği barındırması gerekebileceğini öne sürmektedir.

NOT: Ülkemizde Pogonomyrmex cinsi bulunmadığından dolayı bir de Messor cinsi üzerindeki deneye bir göz atalım.

Messor Barbarus'ta Tohum Seçiciliği Deneyi
Bir Messor barbarus yuvasındaki tohum depolama doygunluk derecesi, yiyecek arama sürecinde çok önemli bir faktördür ve tohum seçim kriterlerini değiştirir. Bu türün yapay kolonileriyle yapılan laboratuvar deneyleri, düşük gıda depolama seviyelerinde karıncaların oldukça seçici olduğunu ve daha büyük kütleli tohumları tercih ettiğini göstermiştir. Bununla birlikte, doymuş koloniler yuvaya neredeyse hiç tohum taşımaz ve hatta daha düşük kütleli tohumlar alarak seçim kriterlerini tersine çevirir. Bu davranış, ilgili tohum türlerinin her birinin bolluğundaki farklılıklar ile değiştirilebilir.



Pogonomyrmex Cinsi Hasatçı Karınca Üzerinde Yapılan Büyük Tohumların Yenmesi, Filizlenmesi ve Karıncaların Bu Konudaki Stratejileri

Küçük karıncalar her zaman yemek için büyük tohumları eve taşırlar, ancak hiç kimse tohumların sert dış yüzeyini nasıl kırdıklarını tam olarak bilmiyordu.

Florida hasatçı karıncaları Pogonomyrmex badius , bunu yapmak için akıllı bir çiftçilik stratejisi geliştirdiler - tohum ekiyorlar, filizlenmelerini bekliyorlar ve ardından yumuşak ganimeti yiyorlar.

18 cins karınca tohum toplar ve bazı türlerin kolonileri yeraltı tahıl ambarlarında 300.000'den fazla tohum depolayabilir
Şimdiye kadar bilim adamları, karıncaların tohumları kırabilmeleri ve onları oldukları gibi yiyebilmeleri gerektiğini düşündüler. Florida Eyalet Üniversitesi'nden Walter R. Tschinkel, “Gerçek çok daha ilginç” diyor.

Tschinkel, "Toplayıcı karıncalar tarafından tohum seçimi konusunda birçok çalışma var, ancak yazarların hiçbiri karıncaların tohumları açıp açamayacağı sorusunu sormadı" diyor. "Bu kısmen, bu çalışmaların çoğunun derin yuvaları sert toprakta olan Pogonomyrmex badius karıncaları üzerinde yapılmasından dolayı olabilir, bu nedenle tohum odaları kolayca kazılamaz."
Tschinkel ekibiyle birlikte yaklaşık 200 Pogomyrmex badius yuvasını kazıp inceledi ve karıncaların çoğunlukla daha kolay kırılan küçük tohumları açıp tükettiklerini buldu. Toplayıcılar her büyüklükteki tohumları toplar, bu da daha büyük tohumların birikmesine yol açar ve bu da depolanmış tohumların ağırlıkça yüzde 70'ini oluşturur.

Bir dizi laboratuvar ve saha deneylerinde Tschinkel ve meslektaşları, P. badius'un , önce çimlenmedikçe büyük tohumları açamayacağını gösterdi . Tohum açmak için özel olduğu düşünülen büyük başlı ve çeneli karıncalar-Majorlar- bile büyük tohumları kıramaz.

Öte yandan çimlenme, sert kabuğu bölerek tohum içeriğini karıncalar için yiyecek olarak kullanılabilir hale getirir. Tek bir büyük tohum, 15 küçük tohum kadar besin değerine sahip olabilir, bu nedenle onu toplamak ve çatlayarak açılmasını beklemek mantıklıdır. Çeşitli türlere ait tohumlar farklı zamanlarda filizlenir, bu da karıncalara sürekli bir "ürün" arzı sağlayabilir.

Yuva Yeri ve Hava Durumu Hasatçı Karıncaların Kişiliğini Etkiler Gözlemi

Çevresel koşullar ve fiziksel kısıtlamalar, bir hayvanın davranışını etkiler. Siyah hasatçı karınca, Messor andrei kolonileri arasında davranış değişikliği olup olmadığını araştırıyoruz., yiyecek arama ve rahatsızlık durumlarında tutarlı kalır ve tutarlı koloni davranışının yuva yeri ve hava koşullarından etkilenip etkilenmediğini gözlemledik. Aktif karıncaların sayısındaki ve kolonilerin yiyecek alma ve kalıntıları çıkarma hızındaki değişiklik olarak ölçülen, yiyecek yemlerine ve rahatsızlığa tepki vermede koloniler arasındaki varyasyonu inceledik. Koloniler, yiyecek arama ve rahatsızlık durumlarında hem tepki verme hem de hız açısından tutarlı bir şekilde farklılık gösterdi. Gıdaya yanıt olarak artan aktivite, alarma yanıtta daha küçük bir azalma ile ilişkilendirildi. Yiyecek alma hızı, yük kaldırma hızı ile ilişkilendirildi. Tüm kolonilerde, kuru koşullarda hız daha yüksekti ve karıncaların yuva dışında geçirdikleri süreyi azalttı.

Hasatçı Karıncaların Ekosistem Etkileri ve İnsan Algıları

Hasatçı karıncalar (Latreille) (Formicidae: Hymenoptera) geleneksel olarak, mahsul üretimi ve mera verimliliği üzerindeki algılanan etkilerden kendi doğal aralıkları içinde zararlılar olarak etiketlenmiştir. Yine de modern araştırmalar, algılanan bu zararlı etkilerin çoğuna dair şüphe uyandırıyor ve bunun yerine hasatçı karıncaların hem ekosistemlere hem de insan faaliyetlerine büyük ölçüde fayda sağlayan kilit taş türler olarak hareket ettiğini öne sürüyor. Yuva mühendisliği ve trofik etkileşimler (tohum hasadı ve predasyon gibi) yoluyla, hasatçı karıncaların topluluk yapısı ve ekosistem işleyişi üzerinde önemli doğrudan ve dolaylı faydaları vardır.

Kaynak(lar):









 

Ekli dosyalar

  • 1642764704782.png
    1642764704782.png
    717 KB · Görüntüleme: 33
  • 1642764716040.png
    1642764716040.png
    813.7 KB · Görüntüleme: 34
Son düzenleme:

ToxiTkAn

İşçi Karınca
Üye
Katılım
22 Haz 2022
Mesajlar
944
Tepkime puanı
467
Puanları
78
Konum
İstanbul Bahçelievler
Geçen gün bir messor yuvası görmüştüm yuvanın etrafında arpa çöplerinden oluşan bir tepecik vardı ama telefonum yanımda değildi fotorafını çekemedim=(
 
Üst