Harpactira pulchripes

beacer

Larva
Üye
Elimde 4 adet Harpactira pulchripes slingi var. Bunlardan sadece bir tanesi köşeye ağ örüp torfu kaldırarak kendine tünel yaptı. Diğerleri ise yeryüzünde takılıyor; bir tanesi de torfunun üzerine hafif bir ağ örmüş durumda. Bu davranışlar normal mi? Çokça ağ örmeleri gerekmez mi? Sağlıklarında bir problem olmadığını düşünüyorum ama yine de sormak istedim.

pulchra

Larva
Üye
Canlılar henüz sling boyutundaysa, beslendikçe ve kendilerini güvende hissettikçe zamanla ağ örüp yuva yapmaya başlarlar. Bu nedenle şu an için endişe etmenizi gerektirecek bir durum olduğunu düşünmüyorum. Ortam koşulları uygun olduğu sürece genellikle kendi düzenlerini kurarlar ve ağ yapımı da zamanla artar.

beacer

Larva
Üye
Canlılar henüz sling boyutundaysa, beslendikçe ve kendilerini güvende hissettikçe zamanla ağ örüp yuva yapmaya başlarlar. Bu nedenle şu an için endişe etmenizi gerektirecek bir durum olduğunu düşünmüyorum. Ortam koşulları uygun olduğu sürece genellikle kendi düzenlerini kurarlar ve ağ yapımı da zamanla artar.
Versicol1.jpeg
Ne kadar anlaşılabilir bilmiyorum ama bu canlı kabuk atmaya yakın gibi duruyomu bakıldığı zaman abdomeni her ne kadar görselde çok şişik durmasada şişik diyebilirim sürekli teraryumun duvarlarında yavaş yavaş turluyor abdomenin ucundaki o 2 tane küçük çıkıntı minik kürdan gibi sürekli oynuyorlar gözlemlediğim kadarıyla o uzuvlarını ağ yapmak için kullanıyor fakat bırakın ağ iplik benzeri bişey bile yok acaba farklı bişey yapıyo olabilir mi bende bitane versico daha vardı sling l1 kaybettim maalesef o yüzden çok dikkatli olmaya çalışıyorum. Bu arada harpactiralar da sıkıntı yok gibi gözüküyor normal tarantula hareketleri sakin duruyorlar sadece ağ yapmamaları biraz şaşırtmıştı birde bildiğiniz çok nem seven görüntüsü güzel olan bir tür var mı?

pulchra

Larva
Üye
Ekli dosyayı görüntüle 85038
Ne kadar anlaşılabilir bilmiyorum ama bu canlı kabuk atmaya yakın gibi duruyomu bakıldığı zaman abdomeni her ne kadar görselde çok şişik durmasada şişik diyebilirim sürekli teraryumun duvarlarında yavaş yavaş turluyor abdomenin ucundaki o 2 tane küçük çıkıntı minik kürdan gibi sürekli oynuyorlar gözlemlediğim kadarıyla o uzuvlarını ağ yapmak için kullanıyor fakat bırakın ağ iplik benzeri bişey bile yok acaba farklı bişey yapıyo olabilir mi bende bitane versico daha vardı sling l1 kaybettim maalesef o yüzden çok dikkatli olmaya çalışıyorum. Bu arada harpactiralar da sıkıntı yok gibi gözüküyor normal tarantula hareketleri sakin duruyorlar sadece ağ yapmamaları biraz şaşırtmıştı birde bildiğiniz çok nem seven görüntüsü güzel olan bir tür var mı?
Öncelikle canlınızın en son ne zaman kabuk attığını, şu an hangi boyutta olduğunu (L kaç olduğunu), hâlâ yem yiyip yemediğini ve hareketlerinde bir değişiklik olup olmadığını (yavaşlama, daha az dolaşma vb.) belirtirseniz daha sağlıklı bir yorum yapabilirim.

Abdomendeki küçük uzuvlar ise ağ örmesine yarayan, “spinnerets” dediğimiz organlardır. Siz fark etmeseniz bile tarantulalar yürürken bu uzuvları hareket ettirerek arkalarında ince bir ağ bırakabilirler.

Bence şu an yapmanız gereken ilk şey, bir mangrov kökü ya da daha kaliteli pipetlerle uygun bir Versicolor sling teraryumu hazırlamak. İnternette “sling Versicolor terrarium” örneklerine bakarak benzer bir kurulum yapabilirsiniz. Daha sonra canlının nem ihtiyacını doğru şekilde karşılayıp düzenli besleme yapıyorsanız, onu mümkün olduğunca az rahatsız ederek sabırlı olmanızı öneririm.

Versicolor hassas bir türdür ve özellikle “SADS” nedeniyle ani kayıp riski diğer bazı türlere göre daha yüksektir. Bu yüzden gereksiz müdahaleden kaçınmak önemli. Ben açıkçası bugüne kadar beslediğim hiçbir canlıda yuvarlak teraryum kullanmadım; her zaman köşeli teraryum tercih ettim. Bunun kesin bir avantajı var diyemem ama bana kullanım açısından daha mantıklı geliyor.

Ayrıca “çok nem isteyen renkli bir tür” arıyorsanız, genelde görünümüyle öne çıkan türler arasında Dominican Purple, Psalmopoeus sp. Electric Blue, Poecilotheria metallica, Caribena versicolor, Typhochlaena seladonia, Pterinopelma sazimai ve Chromatopelma cyaneopubescens (CC) sayılabilir. Bu türlerin "nem" ve bakım ihtiyaçlarını ayrıca araştırmanızı tavsiye ederim.