Hangisini tercih etmeliyim Tartara/Dubia

İlyas16

Nanitik
Üye
Merhaba, elimde canlı yem olarak un kurdu ve morio kurdu var. İkisi de besin değeri olarak birbirine oldukça yakın olduğu için yanlarına farklı bir canlı yem daha eklemek istiyorum. Aklımda dubia ve tartara var ama hangisini seçmem gerektiğine karar veremedim.

Tartaraların en büyük artısı sanırım çok hareketli olmaları. Bu yüzden karıncaların ilgisini daha kolay çekebilir diye düşünüyorum. Ama bir yandan da çok hızlılar; elimden kaçarsa evde uğraşmak istemeyeceğim bir durum oluşabilir.

Dubialar ise bu konuda daha rahat geliyor. Yavaş oldukları için kaçma konusunda pek endişem yok. Fakat tartaraya göre daha iri ve hantal olduklarından küçük koloniler için uygun olur mu emin olamadım. Hem ilgilerini daha az çeker mi diye düşünüyorum hem de özellikle yeni işçili kolonilerde sorun çıkarır mı diye kafamda soru işaretleri var.

Şu an elimde 5 koloni var: Camponotus, Messor, Formica, Tetramorium ve Cataglyphis. İşçisi olan sadece Messor. Camponotus'ta ilk işçiler çok yakında çıkacak, diğerleri ise henüz yumurta ve larva aşamasında.

Messorlar un kurdu ve morioyu zaten severek tüketiyor. Ama Camponotus türlerinin un kurduna çok ilgi göstermediğini birkaç yerde okudum. O yüzden en azından 1-2 ay daha un kurdu ve morioyla devam etmeyi düşünüyorum. Sonrasında protein çeşitliliği için siz olsanız dubia mı tercih ederdiniz, yoksa tartara mı? Kullananların deneyimlerini merak ediyorum.

sedatettin

Media
Üye
Hocam canlı yemleri zaten genel olarak keserek verin, ama tetramorium, Cataglyphis gibi türlere küçük ama canlı verebilirsiniz avlanmasını izlemek istiyorsanız, ben kaçma, hız vb. şeyler ile uğraşmak istemiyorsanız Dubia