Hangisimi alayım?

erdemis21

Larva
Üye
Merhabalar L1 Tliltocatl Vagans mı yoksa L1 Tliltocatl Albopilosum mu alayım başlangıç için? İlk defa tarantula alacağım.

Moderatör tarafında düzenlendi:

yiğit4

Yumurta
Üye
Hocam ilk tarantulan için kesinlikle Tliltocatl albopilosum (Curly Hair) tercih etmeni öneririm.

Her iki tür de yeni başlayanlar için oldukça dayanıklı ve bakımı kolay türlerdir; ancak mizaç ve hareketlilik açısından belirgin farkları vardır:

Tliltocatl albopilosum
Sakin Mizaç: Hobideki en uysal ve ağırkanlı türlerden biridir. Tehdit hissettiğinde kaçmak veya boombalamak (yakıcı tüy fırlatmak) yerine genellikle sabit durur veya yavaşça yuvasına çekilir.

Tolerans: Yeni başlayanların yapabileceği ufak çaplı nem ve bakım hatalarına karşı oldukça toleranslıdır.

Görünüm: Büyüdükçe gövde ve bacaklarında kendine has kıvırcık, kabarık tüyler geliştirir.

///////////////////////////////////////////////////////////////
///////////////////////////////////////////////////////////////

Tliltocatl vagans:

Daha Haraketli ve Ürkek: Albopilosum'a kıyasla belirgin şekilde daha hızlı, hareketli ve zaman zaman agresif/savunmacı olabilir.

Yemlenme Dürtüsü: Avlanma dürtüsü çok yüksektir; yeme çok hızlı ve sert atlar. Bu durum izlemesi keyifli olsa da tecrübesizken cımbızla yem verirken seni şaşırtabilir :)

Tüy Fırlatma: Rahatsız edildiğinde bombalama (tüy fırlatma) eğilimi Albopilosum'a göre daha yüksektir.

İgnis

Yumurta
Üye
Albo'lar hakkında pek tecrübem yok ama ilk tarantula seçimimi yaparken vagans, albo ve LP arasında kalmıştım. O dönem tecrübeli hobiciler, "İşe albo ile başlamak seni tarantula beslemekten soğutur," diyerek tecrübelerini aktarınca ben de tercihimi vagans'tan yana kullandım. Vagans, L6 boyuna kadar yemlere karşı agresif değildi ve yüksek hızlarda hareket etmiyordu; en azından benim tecrübem bu yöndeydi. Lakin L7 boyuna ulaştığında durum değişti: Artık canlı yemi cımbızla uzattığımda kovalıyor ve hızlı bir şekilde saldırmaya çalışıyor. Görünüşü ve boyutu gerçekten çok tatmin edici, izlemesi aşırı keyifli. Zamanında hobicilerle konuştuğumda, albo'nun büyüme ve gelişme hızının çok yavaş olduğunu, insanı bezdireceğini söylemişlerdi. Şu an vagans bakıyorum ve süreç gayet eğlenceli geçiyor; Yiğit'in söylediği olumsuz durumları yaşamadım. Hız konusuna gelirsek; L7 boyutuna kadar transfer ederken cımbızla abdomeninden hafifçe dürterek ilerletiyordum ve aşırı sakin davranıyordu. Ama boyutu büyüdükçe gerçekten hızlandı. Yine de bu hızını şu ana kadar sadece yuvasına geri çekilmek için kullandı. Üstelik L7 olmasına rağmen henüz hiçbir şekilde bombalamadı. Kısacası, ilk tarantulası L7 vagans olan biri olarak söylüyorum: Bana daha önce bu kadar zevk veren bir canlı olmamıştı, kesinlikle tavsiye ediyorum. Albo konusu ise tabii ki hâlâ tartışılır.

erdemis21

Larva
Üye
Hocam ikinizede teşekkürler bu kadar düşünüp kendi fikirlerinizi ve uzun uzun mesajlar yazmanız çok hoş. Ben tercihimi hangisinden yana kullanayım bilemedim ama sakin ve uysal olması benim için daha iyi biraz daha albopilosuma yakınım ama avlanma seyri güzel olsunda istiyorum napsamki.

İgnis

Yumurta
Üye
Vagans beslerken herhangi bir agresiflik göremedim. Dediğim gibi, sadece strese girdiğinde koşarak kazdığı yuvaya giriyor.

erdemis21

Larva
Üye
Tamam usta vagans alabilirim peki L1 uygunmudur ve ne zamana kadar un kurdu vereyim biri L7 ye kadar gerek yok demiş. Dibine hindistan cevizi torfu koyacağım bu sos kaplarından kullanabilirim L1 için bide fıs fıs gerekiyormu en başlarda kaç tane sıkayım vb. detay verirseniz beslemiş biri olarak çok iyi olur.

İgnis

Yumurta
Üye
Tamam usta vagans alabilirim peki L1 uygunmudur ve ne zamana kadar un kurdu vereyim biri L7 ye kadar gerek yok demiş. Dibine hindistan cevizi torfu koyacağım bu sos kaplarından kullanabilirim L1 için bide fıs fıs gerekiyormu en başlarda kaç tane sıkayım vb. detay verirseniz beslemiş biri olarak çok iyi olur.
Canlıyı L1 olarak aldığın zaman ilk geldiğinde 2-3 gün bir kenara koy ve ortama alışmasını bekle. Teraryum olarak çiğ köftecilerde sos kabı olarak kullanılan kapları veya internetten alabileceğin idrar kaplarını kullanabilirsin. İdrar kabı Vagans için daha iyi bir tercih olacaktır. İçine torf eklemeyi unutma. Nemi şu şekilde sağlayacaksın: L1 boyutunda olduğu için suyu direkt torftan içer. Bu yüzden torfun yarısından biraz fazlasını, yaklaşık yüzde 60 kadarını ıslatmalısın. Yeniden nemlendirme zamanını anlamak için torfun rengini kontrol et. Islak hali siyahımsı olurken kuru hali sarı ile kahverengi tonlarında görünür. Vagans 2-3 gün ortama alıştıktan sonra ufacık bir un kurdunu cımbızla alıp kafasını ez ve canlı önüne bırak. Doğrudan saldırıp yiyeceğini sanmıyorum ama yerse sorun yok. Eğer yemezse kapağı tekrar kapat ve bir gün boyunca un kurdunu içeride bırak. Ertesi gün kontrol ettiğinde yemiş olabilir. Yemediyse kurdu alıp 2-3 gün kadar daha beklersin. Açlıktan öleceğini düşünme; bu hayvanlar 1-2 ay boyunca hiçbir şey yemeden yaşayabiliyorlar ama sen yine de düzenli olarak yem sunmaya devam et. Un kurdunu yediği takdirde abdomenine bak; eğer dolgunsa tekrar beslemene gerek yoktur. Fırsatçı bir tünel türü olduğundan torfu kazıp içinde kendi sığabileceği bir alan yapacaktır, canlıyı göremeyince kaçtı diye düşünme. Şimdilik bu kadar. Fısfıs olayına hiç girme; eczaneden şırınga alıp torfa damla damla su sıkarak nemlendirebilirsin. Aklına takılan bir şey olursa sormaktan çekinme lütfen.

erdemis21

Larva
Üye
Hocam çok güzel bir bilgilendirme olmuş gerçekten çok güzel bilgiler vermişsiniz teşekkür ederim. İdrar kabı kullanırım diye düşünüyorum(sos kabıda var) ve yalnızca 2 sorum var. Birincisi ben su damlatmayı nedense çözemiyorum yani baya baya dökeyim mi torfa suyu emsin mi iyice? İkincisi de bu tarantula yer altında mı takılıyor genellikle? Şimdiden teşekkürler.

İgnis

Yumurta
Üye
Suyu torfa damlatın, torf suyu emecektir. Yandan bakarak ıslanan bölgeyi rahatça görebilirsiniz. Şırınga ile suyu yavaşça sıkıp emmesini bekleyin ve yandan ne kadar derine indiğini kontrol edin; torfun altında gölet oluşmasını istemeyiz. Vagans fırsatçı tünelci bir türdür ancak esasen yer türüdür. Bu da şu anlama gelir: Aydınlık zamanlarda kendine kazdığı sığ bir alanda vakit geçirir, ışıklar kapandığında ise yeryüzüne çıkar. Benimki karanlık alanı gözlemleyebilmem için teraryumun cam kısmına ufak bir delik açmıştı; ben de 3D yazıcıdan çıkan modelin üstünü torf ile kapattım, bu sayede ininde takılırken onu izleyebiliyorum. İleride siz de böyle güzel teraryumlar yapabilirsiniz. Ancak genel olarak Vagans'ı sling döneminde pek ortalıkta göremezsiniz. Ağaç türleri beslemiyorsanız sling canlıları yeryüzünde gezerken gözlemlemek bir hayli zordur.

erdemis21

Larva
Üye
Teşekkürler hocam peki karanlık ortamda mı kalacak yoksa gece gündüz gibi güneş ışığı gören yani direkt vurmayan ama ışığı gören bir yere mi koyayım? Bide yer altındaysa un kurdunu nasıl vereyim? Bide hocam tarantulanızın fotoğrafı varsa atabilir misiniz çok hoşuma gidiyor başkalarının canlılarına bakmak.

yiğit4

Yumurta
Üye
Vagans mı alacaksın

Vagans mı alacaksın
Vagans alacaksan:
1. Işık Kurulumu
Doğrudan güneş ışığı kesinlikle almamalıdır (kabın içi sera etkisi yapıp yavruyu kısa sürede pişirebilir).

Aşırı karanlık bir dolabın içine kapatmana gerek yok; oda ışığı alan, doğrudan güneş vurmayan, loş bir masa üstü veya raf en idealidir. Tarantulaların gözleri ışığı net seçemez ancak gece/gündüz döngüsünü hissetmeleri biyolojik ritimleri için iyidir. Gece oda karardığında zaten aktifleşip dışarı çıkacaktır.

2. Yer Altındaki Sling'e Un Kurdu Verme
L1 yavru tünelinde veya yer altındaysa yemi içeri zorla sokmaya çalışma.

Ölü / Parçalanmış Yem Yöntemi: L1 boyuttaki yavrular genellikle avlanmak yerine ölü gıdaları tüketmeye (scavenging) çok yatkındır. Küçük bir un kurdunu kafasından veya ortasından keserek, tünelin veya yuvanın girişine yakın bir yere bırak.

Bekleme Süresi: Gece boyunca orada bırak. Yavru gece tünelinden çıkıp yem kokusunu alacak ve yuvaya çekip yiyecektir.

24 Saat Kuralı: Eğer ertesi gün yem hala duruyorsa mutlaka kabın içinden al. Bakteri üretmesini veya torfun küflenmesini önlemiş olursun.

not: Eğer tünelin ağzını torf veya ağ (ağ örme) ile tamamen kapattıysa, bu tarantulanın kabuk değiştirme (molt) dönemine girdiğinin işaretidir. Bu süreçte asla yem verme ve onu rahatsız etme. Kabuk değiştirdikten 4-5 gün sonra torf açıldığında tekrar yem vermeye başlayabilirsin.

erdemis21

Larva
Üye
Teşekkürler. O zaman doğrudan güneşi görmeyecek ancak güneşi gören bir odada bir rafta duracak. Çok heyecanlıyım tarantula almak için. Ancak tatilden dönünce alacağım.

yiğit4

Yumurta
Üye
Şimdiden hayırlı olsun hocam bir sorunuz olursa her zaman sorabilirsiniz.

erdemis21

Larva
Üye
Çok teşekkürler. Bu arada hocam bir sorum olacaktı da peki tarantula beslemek yasal değil sonuçta bir sorun çıkmaz demi kimseye bahsetmesem?